Izkoristite potenciale svojega pametnega telefona in z njim ustvarite dih jemajoče fotografije – kot to počno profesionalci!

Mobilna fotografija ni le nadvse priročna, temveč ponuja neomejene možnosti ustvarjanja profesionalnih fotografij. Ne glede na pogoje lahko ustvarite portretno fotografijo ali fotografijo pokrajine, ki bo navdušila vaše občinstvo. Sledite trikom profesionalnega fotografa, ki pravi, da je zahvaljujoč sposobnostim modernih pametnih telefonov izjemna fotografija na voljo na vsakem koraku. Da bi ujeli osupljivo fotografijo, potrebujete le dobro idejo in nekaj preprostih trikov. Majhne spremembe v vašem odnosu do mobilne fotografije lahko vaše fotografije napolnijo s čustvi in pritisnejo na prave čute tudi pri vašem občinstvu. Igra s svetlobo vam bo omogočila zajem najlepšega sončnega vzhoda ali sončnega zahoda, s pravilno uporabo povečave boste lahko prikazali vse detajle fotografiranega objekta ter prilagodili kamero okolju in razkrili celotno paleto barv, ki vas obdajajo.

Mednarodni ambasador Leice Kristian Dowling je na podlagi izkušenj s pametnim telefonom Huawei P30 Pro, ki jih je pridobil med svojim popotovanjem po Namibiji, podal svoje misli o mobilni fotografiji. Fantastičen sistem štirih kamer Leica telefona Huawei P30 Pro s 5-kratno optično ter 50-kratno digitalno povečavo, skupaj s senzorjem HUAWEI SuperSpectrum, nočnim načinom, funkcijo dvojnega pogleda in funkcijo bližinske (makro) fotografije omogoča, da vidimo resničnost iz nove perspektive, odkrijemo nevidno in to spremenimo v edinstven spomin. Svoje misli je strnil v pet nasvetov, ki bodo v veliko pomoč pri snovanju vrhunskih fotografij s pametnim telefonom:

1. Fotografiranje portretov: nasveti, kako najbolje izkoristiti svetlobo in kako med fotografiranjem voditi model

Potencial telefona HuaweiS portretno fotografijo lahko predstavite osebo ali predmet na intimen, čustven, celo dramatičen način, zato je pomembno, da ste pozorni na igro svetlobe in senc. Kako bo fotografija videti na koncu, je odvisno tako od fotografa kot tudi od fotoaparata. Svetlobo lahko namreč fotograf enostavno nadzoruje s premikanjem sebe ali modela in iskanjem pravega kota. Pomembno je, da fotografirani model razume, da ga premikate le zato, ker boste na ta način ustvarili najboljšo fotografijo. Naredite vse, da vam bo model zaupal in da se bo počutil samozavestno. To je nujno za uspeh fotografije. Uporaba portretnega načina fotografiranja omogoča samodejno zamegljenost predmetov ali oseb v ozadju. Kamera ToF Huaweia P30 Pro dostopa do podatkov o razdalji in 3D-globini, kar pomeni, da lahko fotograf z absolutno natančnostjo zamegli ozadje in ustvari fotografijo, ki je videti, kot bi bila zajeta s profesionalno kamero. Druga možnost je, da s pomočjo umetne inteligence Huawei posnamete fotografijo, nastavite ostrino in s programsko opremo za pametno urejanje uredite videz globine polja.

Potencial telefona Huawei

2. Kako ustvariti najboljše fotografije pokrajine?

Pokrajinska fotografija je lahko veliko bolj zabavna kot le usmerjanje kamere na neverjetno scenografijo. Prvi korak pri razumevanju krajinske fotografije je poznati »pravilo tretjih« in na srečo ima P30 Pro funkcijo »podporne mreže«. Slednja vas vodi do popolne postavitve. Mreža namreč pomaga razumeti, kako bistvene elemente postaviti v okvir, kaj postaviti v središče in kaj pustiti izven. To funkcijo lahko uporabite s katerimkoli objektivom, a pri uporabi širokokotnega je učinek še najbolj dramatičen in v okvir ujame veliko več neba, zgradb ali druge okoliške narave.

Z uporabo profesionalnega (Pro) načina imate lažji nadzor nad nastavitvami občutljivosti ISO, hitrosti zaklopa, ostrine in svetlobe. »To je res priročna funkcija, kadar menite, da bi z zaklenjeno osvetlitvijo v zahtevnejših svetlobnih prizorih lažje ustvarili kakovostno fotografijo oziroma ne bi želeli na fotografijah visokega dinamičnega razpona (HDR). Način Pro se lahko uporablja za snemanje v običajnem zapisu JPEG ali v formatu RAW DNG. »Datoteke RAW sicer zapisujejo veliko več podatkov v nestisnjeno datoteko, in čeprav je to v skrajno nizkih svetlobnih prizorih koristno, raje uporabljam JPEG,« pripoveduje Dowling in dodaja, da je Huaweiev obdelovalni mehanizem namreč tako inteligenten, da zelo dobro odpravlja moteče svetlobne dejavnike in ustvarja veliko čistejšo podobo, popolno za objavo na družbenih omrežjih.

3. Kdaj uporabiti povečavo?

Potencial telefona HuaweiS 5-kratno optično, 10-kratno hibridno in 50-kratno digitalno povečavo je P30 Pro praktično neomejen. Verjeli ali ne, a tudi luna mu ni povsem nedosegljiva. Vedeti morate, da »zumiranje« nekoliko poslabša kakovost fotografije, a pomembno je, da imate med fotografiranjem z uporabo povečave mirno roko ali uporabljate stojalo. »Tolikšna povečava je resnično revolucionaren podvig za tehnologijo pametnih telefonov, kar omogoča nov teleobjektiv fotoaparata s tipalom ločljivosti 8 MP. To je prvi pametni telefon, ki ima takšno sposobnost, in to je lastnost, ki omogoča, da lahko s pametnim telefonom ujamemo v objektiv luno ali oddaljene divje živali v precej dobri ločljivosti,« navdušeno pripoveduje Kristian Dowling.

Potencial telefona Huawei

4. Nočni način rešuje težavo s šibko svetlobo

Eden izmed najpomembnejših atributov fotografov je, da so sposobne ustvariti dobre fotografije pri šibki svetlobi. Ustvarjanje dobrih fotografij v slabi ali celo ničelni svetlobi je zagotovo odvisno od znanja fotografa, a nikar si ne zakrivajmo oči. Odvisno je tudi od sposobnosti telefona in tukaj Huawei P30 Pro brezkompromisno vodi. Seveda je pomembno, da imate pri fotografiranju v temi ali pri šibki svetlobi mirno roko, a prepričani ste lahko, da boste s tem pametnim telefonom v čudovit spomin ulovili nepozabne trenutke. »Sam sem to funkcijo uporabil med nočnim snemanjem slonov na safariju. Zelo je bilo pomembno, da ni bilo motečih svetlobnih dejavnikov za slone, hkrati pa sem s Pro načinom fotografiranja slone uspel ujeti v visoki ločljivosti,« pripoveduje Dowling in svetuje: »Včasih, ko je temno in nimate stojala ali fotografirate pod neonskimi lučmi, je pri fotografiranju priporočljivo izbrati HDR funkcijo. Nočni način posname niz fotografij v hitrem času in jih samodejno združi. V preteklosti bi za to potrebovali stojalo, zdaj pa lahko dostojno fotografijo dobite brez uporabe stojala in vanjo ujamete detajle, ki jih z lastnimi očmi niti ne bi prepoznali. To je res neverjetno in to je ena tistih lastnosti, ki jih niso sposobni niti številni profesionalni fotoaparati.«

Potencial telefona Huawei

5. Kaj je potrebno upoštevati pri fotografiranju na neposredni sončni svetlobi?

Fotografiranje na neposredni sončni svetlobi je zares zahtevno. Mnogi fotografi se temu izogibajo in se fotografiranja lotijo le med sončnim vzhodom ali sončnim zahodom, saj menijo, da je možno le takrat ustvariti dobre fotografije. A med potovanjem žal ni vedno lahko čakati na popolne pogoje. »V kolikor želite posneti nekaj, kar je obrnjeno proti soncu, svetujem, da zmanjšate osvetlitev in fotografirate s HDR načinom ali omogočite samodejni način s podporo umetne inteligence. Na ta način boste zajeli veliko več informacij, bodisi v sončnem ali senčnem območju, kar bo sliki dalo več globine in dinamike. V kolikor fotografirate proti soncu, a slednjega ni na posnetku, naredite senco z roko nad objektiv (na podoben način, kot bi si naredili senco z roko nad očmi). Na ta način boste odpravili svetlobo in povečali kontrast na sliki,« pravi Kristian Dowling, ki je spoznal, da P30 Pro omogoča odlično snemanje v samodejnem načinu, z uporabo HDR načina pa je ustvaril izjemno dinamične in kakovostne fotografije v tako težavnih situacijah, za katere bi še nedavno mislili, da v njih nikakor ni možno fotografirati. S tako zmogljivim telefonom, kot je P30 Pro, je tako mogoče snemati odlične fotografije v vseh svetlobnih razmerah, kar je praktično nemogoče pri večini profesionalnih fotoaparatih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.