Ali so obrvi rešile modernega človeka?

Ah obrvi. Skupek dlak na našem čelu, ki se nam dandanes zdi nepotreben. Uporablja se samo še za žensko (pa tudi moško) tekmovanje v sposobnosti oblikovanja in barvanja. Mnogim moškim je muka, ko jih punce, kakor serijski morilec, lovijo s pinceto in skušajo populiti tiste tri dlake, ki štrlijo postrani. Mnogim ženskam niso všeč njihove oblike obrvi, gostota ali barva. Pa je ta novodobna obsedenost z obrvmi edini namen, ki jih imajo te kosmate črte?

Zakaj sploh imamo obrvi?

Obrvi imajo pravzaprav zelo pomembno nalogo v našem vsakodnevnem življenju. A poznaš tisti neprijeten občutek, ko ti znoj pride v oči? Ali pa ko ti pade kapljica vode v tvoje zrklo? Ta občutek bi občutil vsak dan, če tvojih oči nebi stražila kosmata, ponosna vojska malih dlačic, ki zaustavijo tekočine na čelu in jih preusmeri drugam.

In kaj je razlog za tako dramatičen naslov članka?

Roko na srce, obrvi niso rešile modernega človeka ker so zaustavile nekaj kapljic vode in znoja. Gre za veliko bolj psihološki in socialni razlog. Pred leti in leti nazaj, ko smo še lovili mamute in je prvi Homo sapiens prišel v Evropo je tam naletel na drugo vrsto človečnjaka.

Neandertalci so bili kar strašljive pojave. Imeli so ogromne glave in izraščeno čelo. Ter obrvi, ki se niso mogle premikati. Tako je Homo sapiensov sosed Neandertalec ves čas izgledal jezno, namrgodeno in napadalno.

Tudi če se je skušal nasmehniti je to verjetno izpadlo ekstremno strašljivo. Razumljivo je, da je potem Homo sapiens rajši pograbil po primitivni sulici kakor stisnil roko svojemu novemu sosedu.

Toda obratno je bila situacija drugačna. Homo sapiens, ki je imel gladko čelo, je lahko Neandertalcu nakazal z mehkimi potezami čela in obrvi, da je njegov nasmeh pristen in ne le maska psihopatskega, krvoločnega primitivca.

Tako Neandertalec ni segel po gorjači ampak je svojemu novemu sosedu skuhal kavico, pokadila sta skupaj cigareto in se pomenila o ceni nepremičnin v okolici ter kje se da uloviti dobrega merjasca.

Ker pa je bilo slednjih primerov več, je Neandertalec počasi izumrl, medtem ko je Homo sapiens (moderni človek) koloniziral celo Evropo in kmalu pozabil, kakšno uslugo so mu storile obrvi ter jih začel neusmiljeno puliti, oblikovati in risati.

Homo sapiens je preživel, ko drugi človečnjaki niso, ravno zaradi zmožnosti komunikacije z obrvmi. Vsaj taka je teorija oddelka za arheologijo univerze v Yorku.

Prejšnji članekIzkoristite potenciale svojega pametnega telefona in z njim ustvarite dih jemajoče fotografije – kot to počno profesionalci!
Naslednji članekGreš Kr’ s kolesom, s kolesCem ali z bicikLjem?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.