Je študij v Veliki Britaniji po brexitu res tako nedostopen?

V Veliki Britaniji lahko študenti izbirajo med več kot 50.000 študijskimi programi. Kljub višjim šolninam po brexitu zanimanje slovenskih dijakov in študentov za študij na otoku ne upada, je pa veliko večje povpraševanje po štipendijah in drugih oblikah financiranja.

Britanske univerze sedaj evropskim študentom ponujajo posebne štipendije. Teh je trenutno na voljo več kot 1000. Izbrane britanske univerze se bodo slovenskim dijakom in študentom predstavile v četrtek, 2. decembra.

Po podatkih Unesca v Veliki Britaniji trenutno študira 412 slovenskih študentov. V pisarni Integraledu, kjer pomagajo pri vpisu na študij v tujino, od brexita dalje sicer beležijo upad pri vpisu, vsekakor pa zanimanje za študij na Otoku ostaja visoko. Razlog za to je predvsem v izredno kvalitetnem akademskem programu, britanske univerze namreč sodijo med najboljše na svetu. Prav tako se ponašajo s širokim naborom študijskih programov, teh je več kot 50.000.

Univerze v Združenem kraljestvu ponujajo največji nabor študijskih programov v Evropi. Dodana vrednost je tudi v specializacijah, študenti namreč lahko opravljajo prakso kjerkoli v svetu. Številni dobijo pripravništvo v svetovno znanih podjetjih. Akademski svet je močno povezan z industrijo dela, tudi zato diplomanti britanskih univerz nimajo težav z iskanjem zaposlitve po zaključku študija.

Grafika sejma

V četrtek, 2. 12. 2021, bodo slovenski dijaki in študenti v živo spoznali predstavnike vrhunskih britanskih univerz. Na voljo bodo informacije o šolninah, štipendijah in vpisnih pogojih po brexitu. Poleg podrobnih informacij o študijskih programih bodo predstavniki univerz predstavili tudi štipendije, ki jih evropskim študentom nudijo njihove unverze. Udeležba na virtualnem sejmu je brezplačna, zainteresirani se lahko prijavijo tukaj.

Udeležba izbranih britanskih univerz na dogodku je tudi odraz rezultatov slovenskih študentov na Otoku. Naši študenti so namreč poznani po odličnih akademskih rezultatih, prav tako pa se redno vključujejo v projekte, ki jih izvajajo univerze, in so deležni številnih akademskih in poklicnih uspehov ter dosežkov.

Trenutno potekajo vpisi na britanske univerze za študijsko leto 2022-23, nekaj slovenskih dijakov in študentov je svoje prijave že oddalo, prvi so že prejeli pogojne ponudbe za vpis. Rok za oddajo prijav za študijsko leto 2022-23 se sicer izteče 26. januarja.

V sklopu virtualnega sejma STUDY IN UK bodo potekala tudi spletna predavanja, kjer bodo zainteresirani pridobili več informacij o študijski vizi ter o na novo vzpostavljenem migrantskem statusu, ki ga je britanska vlada za Evropejce uvedla po brexitu.

Sodelujoče univerze

 • University of Essex
 • University of Northampton
 • University of Southampton
 • University of West of London
 • University of the West of England Bristol
 • City University
 • University of the Arts London
 • University of Creative Arts
 • University of Greenwich
 • Brunel University
 • University of Westminster

Štipendije

Univerze, ki bodo sodelovale na sejmu, slovenskim in ostalim evropskim študentom ponujajo številne štipendije. Nekatere znižujejo šolnino tudi do 30 %, spet druge pa razpisujejo štipendije v v zneskih od 1000 do 5000 funtov. Sodelujoče univerze bodo predstavile več kot 15 štipendij, ki jih same ponujajo evropskim študentom, izobraževalni svetovalci skupine Integraledu pa bodo na voljo za informacije o ostalih štipendijah britanskih univerz.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.