Kaj pomenijo pike tipala in koliko jih potrebujemo?

Kupovanje novega pametnega telefona pomeni poznavanje najnovejših zmožnosti in razumevanje tehničnih podatkov. Med njimi tudi podatkov o ločljivosti fotografskega tipala, ki se zdijo, kot bi bili zapisani v neznanem jeziku. Vse se namreč vrti okoli nekakšnih milijonov slikovnih pik. Toda kaj točno te pike so?

Da bi razumeli, kaj so milijoni (MP) morate najprej razumeti »piko«. Preprosto povedano je majhna površina na tipalu v soseščini sebi enakih, ena majhna pikica z nalogo izmeriti svetlobo, ki pade nanjo. Na tipalu pa jih je ogromno, na milijone. Kamera pametnega telefona z oznako 12 MP ima namreč 12 milijonov svetlobnih pik, z oznako 16 MP pa 16 milijonov. Več kot je pik, bolje je. Pomeni več podrobnosti na fotografiji, možnost, da fotografijo natisnete na večji izpis ter uporabnejšo digitalno povečavo.

Tekma, kdo jih bo imel več?

Prvi mobilni telefoni so imeli tipala nizke ločljivosti in čeprav so bile fotografije na majhnih zaslonih videti v redu, smo bili razočarani, ko smo jih natisnili na za tiste čase običajno velikost 10×15 cm. Zaradi tega so si izdelovalci tipal prizadevali dvigniti ločljivost in dosegli dovoljšno kakovost omenjene velikosti fotografije, ko so tipala presegla ločljivost 2 milijona slikovnih pik. Nato pa se je tekma razplamenela in številke so se hitro višale. Kar nekaj časa pa je bilo tudi res, da več svetlobnih pik pomeni bolj kakovostne fotografije.

Huawei P30 liteKoliko pa jih potrebujete?

Koliko slikovnih pik potrebujete, je odvisno od, kaj želite s fotografijo početi in kako jo nameravate prikazati. Če jo boste natisnili na tiskalniku, potem splošna modrost pravi, da 8 milijonov pik zadošča za kakovosten izpis velikosti papirnatega formata A4. Za tiskanje na velikost oglasnih panojev pa mora biti pik mnogo več.

Ni pa velikost izpisa edina prednost višje ločljivosti. Sodobni pametni telefoni znajo po štiri »fizične« pike združiti v eno. Tipalo z na primer 48 milijoni pik tako naredi fotografijo z le 12 milijoni. Vendar mnogo boljše kakovosti kot tipala z le 12 milijoni pik. Združevanje več pik v eno je enako, kot bi imelo tipalo sicer manj fizično večjih pik, prednost pa je v tem, da ima lahko v zares dobrih svetlobnih pogojih fotografija veliko višjo ločljivost.

Poleg števila je pomembna tudi velikost

Večja je pika, več svetlobe zazna in v tem je razlog, da so fotografije posnete v slabih svetlobnih pogojih in s takšnim tipalom, preprosto boljše. Združevanje pik ali že v osnovi večja pika, učinek je enak. Dobre fotografije tudi v slabih svetlobnih razmerah skoraj brez digitalnega šuma. Pri kakovosti pa po pomembno vlogo igra tudi programska oprema. Ta mora biti prilagojena značilnostim tipala ter optike nad njim, da iz golih podatkov naredi čim boljšo fotografijo.

Digitalna povečava

Veliko število slikovnih pik je priročno tudi pri digitalni povečavi. Pri tem postopku telefon iz fotografije izreže želeno področje ter ga ustrezno poveča. Vendar to pomeni, da ima »izrez« ustrezno nižjo ločljivost. Tipalo z velikim številom pik zatorej dopušča večje digitalne povečave skoraj brez izgube kakovosti. Če pa imate pametni telefon z manj zmogljivo kamere, se zmanjšana ločljivost povečane, pozna v zamegljeni fotografiji. Dobri morda za prikaz na majhnem zaslonu, a za nič drugega.

Popolne podrobnosti od daleč

Huaweiev pametni telefon P30 lite ima tri kamere in zato lahko mobilnemu fotografu tudi veliko ponudi. Glavna kamera ima tipalo ločljivosti kar 48 milijonov slikovnih pik ter zaslonsko f/1.8, kamera z ultra širokim objektivom 8 milijonov (f/2.4) in kamera za zaznavo globine 2 milijona (f/2.4). Skupaj ponujajo impresivno kakovost fotografije. Zaradi uporabe tehnike združevanja pik so fotografije glavne kamere ločljivosti 12 milijonov pik, zato pa so dobre tudi v slabših svetlobnih pogojih. Visoka ločljivost pa se še dodatno izkaže pri digitalni povečavi skoraj brez izgube kakovosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.