Kaj prinaša jesen?

Izzivi in negotovost v novem študijskem letu

 Letošnje leto je nekaj posebnega. Vsekakor bi lahko tako rekli za veliko let, ki smo jih doživeli, pa vendar si upam trditi, da bo 2020 v našo zavest na poseben način utrlo nova spoznanja. Kar nam je bilo doslej morda še samoumevno, se z letošnjim letom postavlja pod vprašaj. Kakovostno izveden študijski program, mnogi poklici v turizmu, enakost vseh panog, druženje v lokalih, izvajanje vseh poklicev, ki zahtevajo medčloveški stik, kredibilnost in znanstvena podprtost političnih odločitev, moč in svoboda državljanov, zdravstveno varstvo, zabave, klubi, glasbeni dogodki, možnost potovanja, joga tečaji … V neskončnost bi lahko naštevali vse tiste samoumevne prvine bivanja, ki so kar naenkrat stopile pod vprašaj.

Vsak začetek novega študijskega leta prinaša neko mero vznemirjenja. Pred nami so novi izzivi in obveznosti, ki se jih veselimo ter tiste, ki se jih bojimo. Eni pričakujejo, da se bodo letos lahko malo spočili, drugi v rahli napetosti čakamo, da nas zasuje delo, ki ga želimo opraviti. Leto, kot že mnogo prejšnjih, le da je uvito v tančico negotovosti. Negotovost zaradi sprememb, ki smo jim priča in zaradi zdravstvenega in družbenega položaja v prihodnjih mesecih, ki ga ne moremo predvideti.

Letošnjo jesen bom začela z delom v Ambulanti SFU Ljubljana. Sprejela bom svojega prvega klienta in pričela bova s psihoanalitično psihoterapijo. Močno si želim, da bi lahko vsaj prve mesece svojega dela opravljala v živo. Psihoterapija je ena izmed tistih dejavnosti, ki jo je sicer možno opravljati na daljavo, a je po mojih izkušnjah bolje, če je prisoten dejanski človeški stik. Pomembno je izkusiti fizično bližino sočloveka, slišati dihanje drugega, si pogledati v oči, podatki roko ob slovesu. Zavedanje, da možnost fizičnega stika s klienti ni samoumevna, me spravlja v rahlo nelagodje.

Po drugi strani sem hvaležna, da sem se doslej lahko izobraževala v učilnici skoraj vsa leta študija, opravljala prakso in s sošolci spletala kolegialne in prijateljske vezi, ki so ob izobraževanju izredno pomembne. Spoznavanje drugih študentov, ustvarjanje mreže ljudi, ki nam bodo v oporo pri študiju in kasneje na naši poklicni poti. Poskušam si predstavljati, da je takšne močne vezi mogoče tvoriti tudi, če se s sošolci vidiš le preko spleta, a temu težko verjamem. Menim, da bo v primeru ponovnih strožjih zdravstvenih ukrepov težko predvsem novim študentom, ki začenjajo svojo študijsko pot. Na tistih fakultetah, kjer je poudarek na skupinskem in projektnem delu, bo to težko v polnosti nadomestiti s spletnimi srečanji. Poleg tega bo velik izziv ustvariti občutek, da študija novi študentje ne začenjajo sami.

Upam, da se nam bo nekako uspelo izmuzniti strožjim ukrepom, in da so skrbi, ki sem jih opisala, popolnoma odveč. V vsakem primeru pa glede na trenutne razmere neizmerno pogrešam zabave, glasbene in druge kulturne dogodke, na katerih sem se lahko svobodno družila s prijatelji. Če se postavim v kožo nekoga, ki je ravno začel dodiplomski študij, spletna predavanja nekako še lahko prenesem. Tudi poslušanje predavanj iz postelje, s kavico v roki, ima svoj čar. Strašno prazno pa se mi zdi, če se tekom študijskih let ne bi mogla prosto družiti.

Nihče ne ve dovolj, da bi lahko suvereno predvidel, kaj se bo na področju medosebnih stikov dogajalo v prihajajočem študijskem letu. Mlajša generacija se mora že tako ali tako sprijazniti z negotovostjo na mnogih področjih bivanja. Sprejeli smo, da bo težko najti službo, najemati stanovanje, morda enkrat zmanjka pitne vode. Na pomanjkanje nafte nas mediji pripravljajo že od otroštva. Prepričana sem, da smo dovolj trdoživi, da bomo tudi v takšnih spremenjenih razmerah našli nove poti za izpolnitev naših ciljev, za zabavo in dobro počutje. Upam, da se bomo znašli ne glede na zdravstvene razmere, in si izvirno uredili izobraževanje tako, da bomo od teh let čim več odnesli, se izobrazili za naš poklic, sklenili nekaj novih prijateljstev in se lahko s čim manj skrbmi podali delu naproti. 

Saga Lucija Škerlep, študentka magistrskega študija Psihoterapevtske znanosti na SFU Ljubljana

ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Prejšnji članekŠtudentje vsaj deloma na fakultete, študij izključno na daljavo le v izrednih primerih
Naslednji članekŠtudentki izdali priročnik za spoprijemanje s stresnimi situacijami
ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.