Študentki izdali priročnik za spoprijemanje s stresnimi situacijami

Študentki magistrskega študijskega programa Socialna pedagogika na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem Ela Miklavčič in Veronika Rahotin sta zbrali nasvete, ki pomagajo pri učinkovitem spoprijemanju s stresnimi situacijami v priročniku »Tehnike sproščanja in kako jih izvajamo« Priročnik, v katerega sta nasvete uredili, je dostopen na spletni strani fakultete.

V okviru študija sta morali predstaviti različne svetovalne tehnike in metode ter pripraviti izkustveno predstavitev v obliki delavnice. Spoznali sta primere dobrih praks in se tako odločili za pripravo uporabnega priročnika. Ela pravi, da je nastal z namenom, da bi vsem zainteresiranim približali najbolj uporabne tehnike sproščanja.

woman spreading arms near body of water

V priročniku je zbranih osem tehnik. Te so opisane z natančinimi navodili in videoprikazom. Tako v priročniku najdemo navodila za telesno aktivnost in tehniko dihanja.

Predstavljen je tudi avtogeni trening. Ta sodi med najbolj razširjene metode sproščanja. Gre za samosprejemanje, uporabimo pa ga za povečanje storilnosti, umiritev, sprostitev in blaženje bolečin. V priročniku najdemo tudi navodila za izvajanje meditacije, mišične relaksacije in ASMR.

Zasnovana pa je bila tudi spletna stran Glasbena terapija za mladostnike. Na njej so predstavljene svetovalne in glasbenoterapevtske prakse za svetovanje mladostnikom. Poudarek je na vlogi glasbe pri psiholoških razvojnih nalogah v mladostništvu.

»Glasba je pomemben medij in vsakemu posamezniku predstavlja nekaj osebnega, zato jo je v pedagoških in svetovalnih intervencijah potrebno uporabljati z veliko mero občutljivosti, odprtosti in sprejetosti,« poudarja avtorica Veronika Rahotin.

woman laying on bed near gray radio

Upoštevanje vloge glasbe je pri razvojnih nalogah v mladostništvu še kako pomembno. »Še posebej je pomembna vloga glasbe pri oblikovanju identitete, razvoju regulacije čustev in oblikovanju socialnih odnosov. Pomembno pa se je tudi zavedati, kakšne so značilnosti uporabe glasbe v mladostništvu in kakšen pomen ima glasba. Na spletni strani sem zato dodala še izkušnje odraslih, ki so se spominjali vloge glasbe v obdobju mladostništva,« še poudarja Veronika.

Prejšnji članekKaj prinaša jesen?
Naslednji članek☑️ KVIZ: Kako prefinjen okus imaš – ali si prava dama/gospod?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.