Kako se najlažje znebite stresa?

V skrbi za dobro telesno in duševno kondicijo se je vredno naučiti učinkovitega dihanja. To bo lažje, če boste upoštevali nasvete strokovnjaka in zdravje nadzirali s pametno uro Huawei. 

Optimizacija dihanja izboljša proces proizvodnje energije v telesu. Če to naredimo pravilno, pomaga pri obvladovanju stresa. Spoznajte nasvete Martina Petrusa, trenerja dihanja in meditacije, in če želite doseči boljše rezultate pri obvladanju stresa in skrbi za zdravje, posezite po primernem orodju. Po pametnih urah serije Huawei Watch.

Upravljanje energijskih ravni

Nekatere tehnike dihanja so kot požirek jutranje kave. Takoj povečajo srčni utrip in izboljšajo krvni obtok.

»Čez dan si večkrat oddahnite ter nekajkrat počasi in globoko vdihnite. Osredotočite se na vdih. Če traja dlje od izdiha, bo imel energijski učinek. Ko so pljuča skoraj polna, lahko na kratko zadržite vdih. Toda to metodo uporabljajte le krajši čas, saj dolgotrajno globoko dihanje lahko povzroči vrtenje v glavi,« svetuje Martin Petrus.

Razumeti SpO2

Martin PetrusRaven kisika oziroma nasičenost krvi s kisikom (SpO2) je pri zdravi osebi (merjena na višini morske gladine) med 95 in 100 odstotki. Podatek ni samo zanimiv in poteši radovednost, je tudi zgovoren. Nižje vrednosti še niso razlog za paniko, lahko pa so povod za obisk zdravnika. Povzročajo namreč hipoksijo, stanje, ki označuje premalo kisika v tkivih. Posledica pa so povečan srčni utrip, težko dihanje, znojenje, glavobol, bolečine v prsih ali celo zmedenost. Nasičenost krvi 24 ur na dan zlahka nadzirate s pametnima urama Huawei Watch GT 2 Pro ali Watch Fit.

Zavest o dihanju

Podatek VO2Max veliko pove o splošni telesni pripravljenosti, saj kaže na količino kisika, ki ga je organizem sposoben absorbirati v eni minuti med največjim naporom. Ni pomemben le pri športnikih, kajti vzdrževanje visokih vrednosti podaljšuje življenje.

»Vadba, zlasti aerobna, poveča sposobnost absorpcije kisika, vendar enako lahko dosežemo z dihanjem. Raziskave so namreč pokazale, da tehnike zadrževanja diha izboljšajo VO2Max,« je povedal strokovnjak.

Kazalnik VO2Max so prav tako iz podatkov beleženja dejavnosti sposobne izračunati pametne ure kot je Huawei Watch GT 2 Pro. To je pomemben podatek, saj odraža kardiorespiratorno sposobnost in vzdržljivost posameznika.

Obvladovanje stresa

Stres je del sodobnega življenjskega sloga. Kratkotrajni stres nam pomaga, da se lažje soočamo s težavami, medtem ko kronični stres vodi do motenj v telesu, saj telo nima časa za okrevanje in regeneracijo.

Med stresom in dihanjem je tesna povezava. Avtonomni živčni sistem delimo na simpatičen del, ki nas sili v akcijo in parasimpatičen, ki sprošča. Regulirata večino telesnih funkcij, od sluha in vida do srčnega utripa in prebave. Dihanje je zato lahko preprost način uravnoteževanja živčnega sistema in posledično povečanja odpornosti organizma.

»Prehod iz stresa v sprostitev zahteva nekaj truda, pri katerem dihanje lahko pomaga. Pozorni bodite na dolg in gladek izdih in na sprostitev celega telesa. Če želite, lahko upočasnite vdih in izdih na 5-6 sekund, saj je to najboljši način za prehod v fazo sproščanja,« pojasnjuje Martin Petrus.

sportni teden

Obvladovanje stresa z aplikacijo Zdravje

Ko začutimo »stres«, je najlažja rešitev nadzor dihanja in umiritev telesa, medtem ko bo ostalo sledilo. Na ta način se lahko znebite stresa pred javnim nastopom ali celo napadov panike, ki jih povzročajo ekstremno neugodne situacije. Pravilno dihanje lahko vpliva tudi na spolno življenje, pomaga pri povezavi s telesom in krepi občutke.

Za nadzor stresa uporabite pametno uro Huawei Watch GT 2 Pro in aplikacijo Zdravje, ki hrani zbrane podatke in jih prikazuje na pregleden način. Poleg 24-urnih podatkov o stresu aplikacija ponuja grafikone srčnega utripa, ravni kisika v krvi, podatke o kakovosti spanja, številu korakov in podobno. Ura je povezljiva tako s pametnimi napravami Android, kot tudi iOS. Prav tako pa jo lahko uporabljate v kombinaciji z brezžičnimi slušalkami Huawei FreeBuds Pro, ki jih lahko pred spanjem uporabljate za poslušanje meditacijske glasbe.

Za več informacij obiščite spletno povezavo: https://consumer.huawei.com/si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.