Zakaj Belorusije ne bo na letošnji Evroviziji?

Belorusija na letošnji Pesmi Evrovizije ne bo sodelovala, saj njeni dve skladbi nista ustrezali evrovizijskim pravilom. Državo naj bi zastopala skupina Galasy ZMesta s skladbo »Ya Nauchu Tebya«, po angleško »I’ll Teach You«, katero so organizatorji tekmovanja zavrnili, saj naj bi bila preveč politično naravnana. Država je imela drugo priložnost za oddajo nove skladbe, ki pa je bila prav tako neustrezna. Obe pesmi skupine nista bili sprejemljivi, saj sta kršili pravila tekmovanja, ki zagotavljajo, da tega ne spravijo na slab glas.

Dve priložnosti

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je Belorusijo že 10. marca pozvala k sprejemu ukrepov za spremembo svoje pesmi, vendar teh ni izpolnila. Pesem je bila, tako kot prva, neprimerna, saj ni bila v skladu z nepolitično naravo prireditve. Besedilo prve pesmi naj bi se posmehovalo množičnemu protestnemu gibanju proti dolgoletnemu beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku. Demonstranti omenjenega protesta so protestirali proti avgustovskim volitvam, ki so bile po njihovem mnenju nameščene in so podaljšale 27-letno vladavino Lukašenkova.

Prekinjeno dolgoletno sodelovanje

Belorusija je na Evroviziji sodelovala vse od leta 2004, najboljše mesto pa si je prislužila leta 2007. Takrat je nastopila s pesmijo »Work Your Magic« in zasedla najboljše 6. mesto. Država na tekmovanju do sedaj še ni zmagala, letošnja diskvalifikacija pa ji je prav tako odvzela novo priložnost.

dmitrij koldun, work your magic
Dmitry Koldun s skladbo Work Your Magic.

Letošnja Evrovizija

Tekmovanje za Pesem Evrovizije se bo od 18. do 22. maja odvijalo v mestu Rotterdam na Nizozemskem. Tam bi moralo tekmovanje potekati že lani, a je bilo zaradi epidemije novega koronavirusa odpovedano. Letošnje tekmovanje bo zaradi prisotnosti virusa prilagojeno, saj ga zaradi trenutnih razmer ne bo mogoče izvesti pred 10.000 gledalci v dvorani.

gruča ljudi na dogodku

VIRSTA
Prejšnji članekKako se najlažje znebite stresa?
Naslednji članekPisma iz JLA Barbare Pešut pričajo, da prava ljubezen preživi vse, tudi Jugo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.