Kakšna je popolna makro fotografija?

Dobra fotografija od blizu je pogojena s svetlobo, očesom za podrobnosti, potrpežljivostjo, mirno roko in dovolj vsestransko fotografsko opremo. Na primer vrhunskim pametnim telefonom Huawei Mate 40 Pro, ki ga odlikuje izjemna vsestranska kamera.

Svetloba je na prvem mestu po pomembnosti. Tudi če se vam zdi prizor zanimiv in obeta odlično fotografijo po vseh kazalnikih kakovosti, se ne splača truditi, če svetloba preprosto ni prava. Kadar objekt ni primerno osvetljen, na fotografiji ne bo dovolj podrobnosti, ki poleg kadriranja najbolj pritegnejo poglede opazovalcev. Fotografirate s kratkimi časi osvetlitve, medtem ko slabše svetlobne razmere še dodatno otežijo samodejno ostrenje.

makro vrtnica

Huawei Mate 40 Pro je kos vsemu temu zahvaljujoč spektakularnim zmogljivostim velikega tipala glavne kamere (1/1,28 palca), svetlobno močnega objektiva s široko odprtostjo zaslonke (f/1,9), večjih slikovnih pik tipala kamere z ultra širokim objektivom ločljivosti 20 MP in kamere s 5-kratno optično povečavo.

Oko za podrobnosti in smisel za kadriranje

Priložnosti za bližinsko (makro) fotografijo so povsod. Je pa izbira odvisna od tega, kaj vas pritegne. Nekateri boste po travnikih in grmovju iskali majhne živalce, ki jih večina ne opazi, drugi podrobnosti cvetov, plodov ali listov, medtem ko bo tretje pritegnila neživa narava. Struktura ledu, rje, od suše razbrazdane zemlje. Pomembno je, da je fotografija lepa po vseh estetskih merilih in da pritegne pogled. Če bo pritegnila vas, bo verjetno še koga. Prizor zato fotografirajte večkrat, iz različnih oddaljenosti, iz različnih kotov in perspektiv ter z različnimi kamerami.

Potrpežljivost in mirna roka

Tudi če je prizor statičen, brez potrpežljivosti in predvsem mirne roke ni dobre bližinske fotografije. Stativ pomaga, če je pri roki in ga imate kam postaviti, a največkrat boste fotografirali iz roke in s kratkim časom osvetlitve. Takrat že najmanjši premik telefona povzroči zamegljeno fotografijo ali preskok fokusa na nekaj drugega, kar bo (skoraj) zagotovo pokvarilo izdelek. Pomaga, če pred fotografiranjem globoko zajamete sapo in se umirite. Predvsem pa si vzemite dovolj časa, še posebej, če fotografirate živo naravo.

makro čebela

Mirna roka je še posebej priporočljiva med uporabo kamere z optično povečavo. Tega so se zavedali tudi v Huaweiu, zato so kamero s periskopskim sistemom leč in kar 5-kratno optično povečavo opremili z optično stabilizacijo slike. Ves čas pa je na voljo še stabilizacija podprta z algoritmi umetne inteligence, ki poskrbijo za kakovostne fotografije tudi v ne najbolj udobnih pogojih fotografiranja.

Ne razmišljajte, katera kamera bi bila boljša!

Dandanes so pametni telefoni opremljeni z več kamerami. Čeprav običajno glavna zaradi ločljivosti in občutljivosti tipala na svetlobo, reprodukcije barv ter kakovosti leč obeta največ, vedno preizkusite vse. Težko je namreč vnaprej reči, katera kamera se bo bolje obnesla, kajti to je odvisno od prizora in tega, kar pravzaprav želite doseči. Objektiv kamere kolikor je le mogoče približajte prizoru. Opazili boste, kdaj je kamera preblizu: ko slika na zaslonu ne bo ostra. Kadar želite, da je več ozadja okoli objekta fotografiranja, tedaj uporabite kamero s širokim kotom, medtem ko je kamera z optično povečavo primerna za fotografiranje zares majhnih podrobnosti.

Huawei je skupaj z nemškim podjetjem Leica zasnoval sklop kamer s katerim želi zagotoviti najboljše mogoče fotografske rešitve. S tem namenom so bili prelomnih nadgradenj deležni ultra širokokotni objektiv, impresiven teleobjektiv in zmogljiva visokoločljiva glavna kamera. Objektiv kamere z ultra širokim kotom zdaj nudi veliko širše vidno polje, bogatejše podrobnosti na fotografijah, ima izboljšane zmogljivosti pri šibkejši svetlobi in vgrajene algoritme korekcije popačenja za čudovite fotografije, medtem ko glavna kamera poskrbi za posnetke visoke ločljivosti. Za dodatno izboljšanje kakovosti pa poskrbi nadgrajeni sistem faznega samodejnega ostrenja. Pametni telefon Huawei Mate 40 Pro ima še kamero s periskopom in 10-kratno hibridno ter 50-kratno digitalno povečavo, ki prav tako pride prav med ukvarjanjem z bližinsko fotografijo.

makro suha roža

Popestrite svoje fotografije

Svoje fotografije lahko še dodatno popestrite v postprodukciji. V Huaweievi trgovini AppGallery najdete ogromno odličnih aplikacij za urejanje fotografij, kakor tudi številne druge, tudi slovenske, s katerimi si lahko popestrite svoj dan. Razdeljene so v 18 različnih kategorij, tako da lahko hitro najdete, kar želite. Našli boste bančne in plačilne aplikacije, kot so NLB Klikin, mBills in VALU, razvedrilne aplikacije, kot so NEO, EON, T-2 tv2go, A1 Xplore TV Go in VOYO.SI, družbene platforme, kot je priljubljeni TikTok, igre, med katerimi je tudi Fortnite, in številne druge.

Dodatno pa vam na pomoč priskoči še univerzalni iskalnik Petal Search, ki vam poleg aplikacij omogoča še iskanje slik, novic in mnogih drugih informacij.

Širok ekosistem naprav Huawei

Obe platformi sta na telefon Mate 40 Pro že prednameščeni, kakor tudi na P smart 2021 , še en Huaweiev novejši telefon z odlično kamero. Poleg obeh telefonov je Huawei nedavno predstavil še brezžične slušalke Huawei FreeBuds Pro in Huawei FreeLace Pro ter pametni uri Huawei Watch GT 2 Pro in Huawei Watch Fit. Tako slušalke, kot tudi ure so popolnoma kompatibilne z operacijskima sistemoma Android in iOS. Celoten ekosistem Huaweievih rešitev pa zaokrožuje serija prenosnikov MateBook, ki vključuje cenovno bolj dostopna modela MateBook D14 in MateBook D15, kot tudi izjemno zmogljive MateBook 13, MateBook X in MateBook X Pro. Prek funkcije Huawei Share pa se vsi prenosniki brezšivno in instantno povežejo s Huawei telefoni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.