Začenja se javni razpis za zagon dejavnosti za mlade kmete

Ta teden se je začel javni razpis za zagon dejavnosti za mlade kmete, na voljo je 10,5 milijona evrov. Predmet razpisa je podpora mladim kmetom za vzpostavitev kmetijskega gospodarska in kmetijske dejavnosti. Gre za nepovratna sredstva, ki jih je za ta namen zagotovila Evropska unija. Podpora bo izplačana v dveh obrokih.

Do sredstev so upravičeni mladi kmetje, stari od 18 do vključno 40 let, ki imajo ustrezno poklicno znanje in usposobljenost. Pogoj je izpolnjevanje predpisanih obveznosti in izpolnitev vseh razvojnih ciljev iz poslovnega načrta. Tega mora mladi kmet priložiti vlogi na javni razpis. V njem mora prikazati gospodarski razvoj kmetijstva in njegov prispevek.

Košnja žita

Javni razpis je razdeljen na dva sklopa. 45.000 evrov lahko prejmejo zaposleni na kmetiji, 18.600 evrov pa tisti, ki kmetujejo ob službi. V obeh primerih se podpora izplača v dveh obrokih, prvi obrok v višini 70 odstotkov in drugi obrok v višini 30 odstotkov dodeljenih sredstev.

Na razpis se lahko prijaviš od 22. 2. 2021 do 15. 6. 2021. Celotno dokumentacijo in navodila za izpolnjevanje vloge najdeš na vladni spletni strani. Gre za ključno naložbo, ki bo pomagala številnim mladim prevzemnikom kmetij. V zadnjih 15 letih je s to podporo kmetije prevzelo okoli 4.000 mladih, skupaj so prejeli dobrih 108 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Ti mladi ljudje razumejo.

Urednica revije Študent

VIRRepublika Slovenija GOV
Prejšnji članekKakšna je popolna makro fotografija?
Naslednji članekOtroci in mladi največja žrtev pandemije
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.