Kakšne so kazni, če voziš brez tehničnega pregleda?

Tehnični pregledi AS Dolenjska

Začetek leta se začne s tehničnim pregledom, kar je nepisano pravilo za mnoge voznike. Ali ste pred kratkim kupili novo vozilo in ne veste, točno kdaj je potrebno iti na tehnični pregled? Kaj pravi zakon o motornih vozilih, ki določa tudi pogostost opravljanja tehničnih pregledov?

Kdaj opraviti tehnični pregled?

Prvi tehnični pregled pri motornih in priklopnih vozilih se opravi štiri leta po prvi registraciji. Do osmega leta starosti vozila se tehnični pregled opravlja na dve leti, po osmem letu pa vsako leto.

Vozila, ki prvi pregled opravijo štiri leta po nakupu ali prvi registraciji, so lahki priklopniki, bivalni priklopniki, traktorski priklopniki in vozila za prevoz čolnov, vodnih skuterjev in drugih priprav za šport in prostih čas (masa od 750 kg do 3500 kg). Po štirih letih pa se tehničnih pregled opravlja prav na vsaka štiri leta.

Na šest mesecev oziroma pol leta tehnične preglede opravljajo vozila za javni prevoz potnikov, avtobusov, vozil za usposabljanje kandidatov za voznike, in motornih vozil, opremljenih kot vozila s prednostjo oziroma vozila za spremstvo. Izjema so gasilska vozila.

Tehnične preglede določa 50. člen Zakona o motornih vozilih.

Kazni za vožnjo brez opravljenega tehničnega pregleda

  • 500 evrov – voznik, ki vozi vozilo (ali učitelj vožnje) za katerega ni opravljen tehnični pregled.
  • 5000 evrov – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki uporablja vozilo brez tehničnega vozila, njihova odgovorna pa z globo 500 evrov.

Opravi tehnični pregled pri Tehnični pregledi Trzin in Dolenjska

Da se izogneš kazni, je rešitev preprosta, opravi tehnični pregled. Ker si vsak želi, da bo tehnični pregled opravljen kakovostno in na najvišjem nivoju, ne gre brez pomoči. V veliko pomoč ti bodo mojstri pri AS Domžale tehnični pregledi. Na njihovi spletni ali Facebook strani @astehnicni si poglej, katera izmed njihovih poslovalnic (Tehnični pregledi Trzin in Tehnični pregledi Dolenjska) ti je najbližje, in se izogni visokim kaznim. Poleg tehničnih pregledov ti uredijo še zavarovanje, registracijo, potrebne dajatve, registrske tablice po meri in veliko več.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.