Kdo in kako v teh dneh prihrani tako čas kot denar?

Ni vse v denarju, čeprav se ga nihče ne bi branil. Toda če vam izdelek prihrani enako dragocen vir, čas, potem je vreden vsakega centa, ki ste ga vanj vložili. Kaj bi šele dejali, če vam zaupamo, da vam robotski sesalnik iRobot Roomba na leto prihrani več kot sto ur?

sesanjeRedko kdo zavriska od veselja, ko se spomni, ali mu gospodarica zabiča, da naj se kar takoj loti sesanja. A slaba volja še zdaleč ni vse. Sesanje zahteva čas. Čas, ki bi ga z veseljem porabili za karkoli drugega. Poglejmo na zadevo matematično. Za skakanje naokoli s cevjo v roki zlahka na teden porabite vsaj dve uri. Dve uri na teden predstavlja 110 ur na leto. Ni veliko, s tudi ne zanemarljivo malo. Predstavljajte si, kolikšen je prihranek na času, če ste bolj redoljubni in sesate čisto vsak dan. Najmanj še enkrat tolikšen. Obenem je vsakodnevno sesanje, ki je nujno, če imate ali ima alergijo na prah in pršice nekdo v družini nekaj, v čemer blestijo robotski sesalniki. Eni bolj in drugi manj. Kajti lastnosti, kot so izredno učinkovit sistem krtač za pobiranje smeti in prahu, filtri, ki zadržijo še tako majhne delce, in robustna izdelava, ki preprečuje pogoste okvare, ne krasijo vseh. A brez izjeme se z njimi ponašajo čisti vsi robotski sesalniki Roomba podjetja iRobot. Vredni so zadnjega centa, ki ga vanje vložite. A naj vas slednje pretirano ne skrbi: v tem članku vam bomo razkrili tudi skrivnost, ki vas bo zelo razveselila.

Dejali smo, da jih je več in da so med njimi razlike. Razumljivo je, da jih je več, kajti ljudje smo različni. Imamo različne potrebe in predvsem različno velika stanovanja. Zanje gre! In zato koliko dodatnih funkcij robot nudi. Na omenjeni spletni strani boste našli tudi starejše modele, ki bodo prav tako zadostili potrebam, pa naj bodo še tako rigorozne, a mi smo se odločili, da izpostavimo naslednje.

Robot z najboljšim razmerjem med ceno in učinkovitostjo

i3Za vstopne modele pravijo, da so manj zmogljivi. V tem primeru to niti približno ne velja. Roomba i3 ne sklepa kompromisov. Opremljena z enakim sistemom dveh gumijastih krtač kot dražji modeli, poskrbi, da so tla vedno čista. Celo tloris prostorov si zapomni. Ne dovoli, da označimo področja, kamor ne sme, a je možnost, da robota pošljemo samo v eno ali nekaj izbranih sob, izredno priročna. Čeprav nima kamere, vseeno sesa sistematično in se po potrebi vrne na priključno postajo, kjer napolni baterijo ali izprazni posodo za smeti. Še v nečem se odlikuje ta izredno prijazna pomočnica. Poleg tega, da jo je mogoča uporabljati na daljavo preko aplikacije. Brez težav deluje v popolni temi in dlje časa sesa v primerjavi z modeli opremljenimi s kamerami, kar pravzaprav za čistočo ni napačno.

Najbolj vsestranski robot

i7Želite nekaj več. Recimo možnost, da označite področja, ki niso omejena z zidovi. Nič lažjega. V aplikacijo podrobno preverite tloris, ki ga je oblikovala in v njem narišete črte, preko katerih ne sme, ali pravokotna področja, katerih namembnost je pravzaprav dvojna. Bodisi tja ne sme ali bi želeli na primer, da občasno počisti le površino okoli jedilne mize. Roomba i7 nudi to in še veliko več. Na hrbtu nosi kamero, zato je navigacija natančnejša in od tu omenjene sposobnost. Učinkovitost čiščenja ni nikdar pod vprašajem. Zaradi večje baterije je primernejši za večja stanovanja ali uporabo v več nadstropji. Ali drugače. Če iščete robotski sesalnik, ki sodi v srednji zmogljivostno in cenovni razred, potem se brez odlašanja odločite zanjo.

Robot, ki vidi in »razume« videno

comboRoomba j7 in Roomba Combo j7 orjeta ledino razvoja robotskega sesalnika. Opremljeni sta s kamero, ki glede naprej in pred robotom, medtem ko algoritmi umetne inteligence prepoznavajo predmete na tleh. Tiste, ki jih ne prepozna, fotografira, da ji preko aplikacije zapoveste, kako naj se obnaša ob naslednjem bližnjem srečanju. Prisilna ustavitev zaradi zapletenih kablov ali celo kakšna hujša težava postane preteklost.

 

Ljubite preproge? Ne dvomimo, da jih. Prostor naredijo toplejši in bolj domač. A po drugi strani povzročajo nič koliko težav, kadar bi želeli, da robot tla posesa in nato še pobriše z vlažno krpo. Če razmišljate tako, potem se boste ogreli za Roombo Combo j7. Na hrbtu nosi krpo, ki jo spusti pod zadek samo, ko je na trdi podlagi in mu brisanje dovolimo. S kamero namreč izredno natančno prepozna površine s preprogami ali tekstilnimi talnimi oblogami in prepreči, da bi jih krpa po nepotrebnem močila.

Superšportnik med robotskimi sesalniki

s9Med omenjenimi modeli bo vsak našel primernega zase. A vseeno so med nami posamezniki, ki bi radi še nekoliko več. Najboljše, kar tehnologija nudi. Njim je namenjena Roomba s9. Poleg legendarne kakovosti so z njo storili korak naprej. Že v obliki je drugačna. Spredaj ravna, da stranska metlica doseže pravokotne kote. Ima enako zasnovani gumijasti krtači, a sta daljši, kar skupaj z večjo sesalno močjo zagotovi, da na tleh ne ostane nobena smet ali delček prahu. Predstavlja tisto nekaj več, kar bodo cenili najbolj zahtevni. Roomba s9 je vrhunski robotski sesalnik, ki se ga nihče ne bi branil.

Udobje uporabe ni povezano samo s sesalnikom, saj dodatni kamenček v mozaiku doda priključna postaja s samočistilno funkcijo. Ker robotu izprazni posodo za smeti, ta zahteva manj vzdrževanja. Dovolj je namreč, da enkrat na teden preverite ter po potrebi očistite metlico, krtači in filter. Da je dodana takšna postaja priča znak »+« na koncu oznake. Ni nujno, da se zanjo odločite, a je priporočljivo. Manj vzdrževanja pomeni še kakšno dodatno uro prostega časa.

Svet iRobot robotskih sesalnikov je neverjeten in dokler ga nimamo, ne vemo, kaj smo zamujali.

Po branju tega članka vemo, da si ga boste želeli imeti doma. Morda še niste pisali Božičku, zato vam damo le namig: na spletni strani iRobot.si trenutno poteka neverjetna akcija – za POPOLNOMA VSE robote velja 10-odstotni popust, tudi tiste že znižane.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.