Spolno nadlegovanje doživelo četrt Slovencev

Angry boss scolding criticizing firing stressed intern for incompetence in multiracial office, sad frustrated employee receives unfair reprimand rebuke, suffers from bad attitude of executive at work
Foto: fizkes iz iStock

Na Ministrstvu za kulturo so decembra, ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja in nasilja izrazili s strokovnim posvetom Preprečevanje spolnega nadlegovanja in nasilja v kulturi. Posvet so organizirali v sodelovanju z Društvom za promocijo žensk v kulturi – Mestom žensk.

Decembra 2020 je Mesto žensk pripravilo Smernice za enakost spolov v kulturi. Dokument je vseboval ukrepe za preprečevanje neenakosti v kulturi in nujne sistemske spremembe.

Spolno nadlegovanje in nasilje kot posledici neenakosti in prekarizacije

Žrtve spolnega nadlegovanja in nasilja so večkrat osebe, ki so tako ali drugače ranljive, na primer zaposleni na začetku kariere ali pripadniki manjšin. K manj varnemu delovnemu okolju prispeva prekarizacija delovnih pogojev in neenakost spolov.

Razširjenost spolnega nadlegovanja in nasilja v kulturi

Posvetu bo sledila pionirska sektorska raziskava tovrstnih pojavov v kulturi. V Sloveniji je spolno nadlegovanje ali nasilje doživelo 25 % ljudi. Od tega je 20 % moških in 32 % žensk. Ministrstvo bo raziskalo okoliščine, pojavnost in pogostost tega sistemskega pojava.

»V prvi vrsti se moramo naučiti poslušati in slišati tiste, ki so spolno nadlegovanje in nasilje doživeli oziroma doživele. Hkrati moramo prisluhniti izkušnjam organizacij civilne družbe, ki se s tarčami nasilja srečujejo in jim dnevno nudijo podporo ter naredijo ogromno dela pri preventivnem ozaveščanju. In navsezadnje – pred spolnim nadlegovanjem in nasiljem ne smemo bežati, temveč jima moramo kot družba reči odločen ne in delati konkretne korake, da do njiju ne bo več prihajalo. Tudi v kulturi,« je v govoru povedala ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Sexual harassment and workplace sex assault  concept as a woman with the threat of grabbing hands as a social issue metaphor in a 3D illustration style.
Foto: wildpixel iz iStock

Akcijski načrt na podlagi rezultatov

»V tem trenutku podatkov o spolnem nasilju in nadlegovanju v širšem pomenu na področju kulture nimamo. Lahko samo sklepamo, da se trend iz splošnega delovnega okolja, ki ga raziskuje Statistični urad Republike Slovenije, preliva tudi v kulturo. Zato potrebujemo to raziskavo,« je razložila Tjaša Pureber, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za razvoj kulturnih politik.

Podatki raziskave bodo služili kot podlaga za pripravo akcijskega načrta, ki ga bo za preprečevanje spolnega nadlegovanja in nasilja pripravilo Ministrstvo za kulturo. Zakonsko bodo opredelili tudi druge ukrepe za enakost spolov in reformo položaja samozaposlenih in drugih delavcev v kulturi. Med ukrepe za odpravljanje prekarnosti bi vključili ureditev bolniških odsotnosti, primerljiva plačila in pogoje vstopanja, ohranjanje statusa ter socialnih in delavskih pravic.

VIRgov.si
Prejšnji članek10 najbolj osupljivih fotografij misije Artemis 1
Naslednji članekKdo in kako v teh dneh prihrani tako čas kot denar?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.