10 najbolj osupljivih fotografij misije Artemis 1

Orionov prvi posnetek zemlje
Orionov prvi posnetek zemlje Foto: Joel Kowsky on NASA

Prva misija Nasinega ambicioznega programa Artemis je prinesla čudovite slike.

Od trenutka, ko se je 98 metrov visoka raketa SLS (Space Launch System) zapeljala na ploščad izstrelitvenega kompleksa 39B v Nasinem vesoljskem središču Kennedy, je misija Artemis 1 navdušila svet s čudovitimi slikami.

Od nočnega izstrelka rakete SLS, ki je bil svetel kot dan, do bližnjih posnetkov Luninega površja s kraterji, ki jih je posnelo vesoljsko plovilo Orion, so fotografije Artemis 1 poskrbele, da je ta Lunina misija resnično zaživela.

10. SLS čaka na izstrelitveni ploščadi

SLS čaka na izstrelitveni ploščadi
SLS čaka na izstrelitveni ploščadi Foto: Joel Kowsky on NASA

Približno devet dni pred izstrelitvijo je Nasina raketa Space Launch System stala v oranžnem sijaju floridskega sončnega zahoda na izstrelitvenem kompleksu 39B v Nasinem vesoljskem središču Kennedy na Floridi.

9. Izstrelitev SLS-ja

Izstrelitev SLS-ja
Izstrelitev SLS-ja Foto: Joel Kowsky on NASA

Nekaj sekund po vžigu je raketa SLS 16. novembra 2022 začela pot na Luno, ko je s svojimi raketnimi ojačevalci na trdno gorivo osvetlila nočno nebo. Vžig rakete Space Launch System je bil tako močan, da je poškodoval njeno mobilno izstrelitveno ploščad.

8. SLS se pridružui Luni na nočnem nebu

SLS se pridružui Luni na nočnem nebu
SLS se pridružui Luni na nočnem nebu Foto: Joel Kowsky on NASA

Približno minuto po izstrelitvi ognjeni raketni ojačevalniki SLS osvetlijo ogromen dimni dim, ki ostane za njim, medtem ko je v daljavi videti luno. Ob izstrelitvi je bila SLS najmočnejša raketa, ki se je kdaj koli uspešno dvignila na nebo, saj je proizvedla 3,9 milijona kilogramov potiska.

7. Orionov prvi posnetek zemlje

Orionov prvi posnetek zemlje
Orionov prvi posnetek zemlje Foto: Joel Kowsky on NASA

Vesoljsko plovilo Orion je 16. novembra 2022, prvi dan svoje misije, posnelo ta pogled na Zemljo, kot jo vidimo iz globokega vesolja. Sliko je posnela kamera na konici enega od Orionovih sončnih kolektorjev, medtem ko je bilo vesoljsko plovilo na poti do Lune 91.732 kilometrov od Zemlje.

6. Orion podre rekord razdalje

Orion podre rekord razdalje
Orion podre rekord razdalje Foto: Joel Kowsky on NASA

Orion je trinajsti dan svoje misije dosegel največjo razdaljo od Zemlje, in sicer 432.210 kilometrov. Orion je potoval dlje od našega planeta kot katero koli drugo vesoljsko plovilo, zgrajeno za ljudi, in s tem podrl rekord, ki ga je postavil Apollo 13.

5. Približek Lune na 20. dan poleta

Približek Lune na 20. dan poleta
Približek Lune na 20. dan poleta Foto: Joel Kowsky on NASA

Orion je 5. decembra, 20. dan Nasine misije Artemis 1, posnel ta bližnji posnetek luninega površja. NASA načrtuje, da se bodo ljudje z misijo Artemis 3 vrnili na Lunino površje ne prej kot leta 2025 in se nahajali v bližini Luninega južnega pola.

4. Orion se ozre nazaj na luno

Orion se ozre nazaj na luno
Orion se ozre nazaj na luno Foto: Joel Kowsky on NASA

Na 21. dan svoje misije, 5. decembra, se je Orion ozrl na Luno po preletu z motorjem, s katerim se je vesoljsko plovilo odpravilo na pot proti domu.

Orion je ves čas misije uporabljal svojo optično navigacijsko kamero, s katero je opazoval Zemljo in Luno v različnih fazah in na različnih razdaljah. Te slike bodo Nasi pomagale analizirati učinkovitost Orionovega optičnega navigacijskega sistema v različnih svetlobnih razmerah, da bi lahko sistem uporabili v prihodnjih misijah.

3. Snoopy lebdi v orionu

Snoopy lebdi v orionu
Snoopy lebdi v orionu Foto: Joel Kowsky on NASA

Nasin indikator brez gravitacije, plišasti Snoopy, oblečen v oranžno vesoljsko obleko, lahko vidiš, kako lebdi v notranjosti kapsule Orion. Notranjost plovila utripa z različnimi barvnimi lučmi.

V kapsuli je mogoče videti poveljnika Moonikina Camposa, ki je opremljen s senzorji za zbiranje podatkov o sevalnem okolju v globokem vesolju. Campos bo v prihodnjih misijah Artemis obveščal o tem, kako najbolje zaščititi človeške posadke pred tem sevanjem.

V središču je tovor Callisto, tehnološki demonstrator, ki ga je izdelala korporacija Lockheed Martin v sodelovanju z Amazonom, da bi na krovu Oriona preizkusil tehnologijo digitalnega pomočnika, ki se aktivira z glasom.

2. Orion si še zadnjič ogleda zemljo

Orion si še zadnjič ogleda zemljo
Orion si še zadnjič ogleda zemljo Foto: Joel Kowsky on NASA

Nekaj minut pred ponovnim vstopom vesoljskega plovila Orion v Zemljino ozračje s hitrostjo 40.000 km/h je posnelo še zadnji pogled na naš planet, kot ga vidimo iz globokega vesolja.

Orionov toplotni ščit je ob ponovnem vstopu v atmosfero dosegel temperaturo 2800 stopinj Celzija, kar je približno polovica temperature sončne površine.

1. Pristanek Oriona

Pristanek Oriona
Pristanek Oriona Foto: Joel Kowsky on NASA

Orion je 11. decembra ob 18.40 po našem času pljusknil v Tihi ocean približno 9,3 kilometrov stran od svoje reševalne ladje USS Portland, ki jo je upravljala ameriška mornarica. NASA je pristanek Oriona opisala kot »učbeniški vstop«.

VIRSpace
Prejšnji članekKatera je najboljša vroča čokolada za otroke?
Naslednji članekSpolno nadlegovanje doživelo četrt Slovencev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.