Komfi – trajnostna in kvalitetna oblačila družinskega šiviljstva

Družinsko podjetje Šiviljstvo “Heart Still”, Vida Kočevar s. p. že skoraj tri desetletja izdeluje oblačila za različne priložnosti. Trenutno delujejo pod blagovno znamko Heart Style, ki se ponaša z udobnimi oblačili v velikem razponu konfekcijskih velikosti, izdelanimi iz naravnih materialov. Tu ne boš našel poliestra in drugih umetnih materialov, saj je poudarek na materialih, ki so koži prijazni in naravni. Prevladujeta bombaž in viskoza, ki sta znana po tem, da pustita koži dihati.

Hitro modo najdemo na vsakem koraku

Na trgu je ogromno podjetij, ki izdelujejo poceni oblačila iz materialov slabe kvalitete in ta se hitro znosijo. Mednarodni trgovci s proizvodnjami v Aziji izkoriščajo delovno silo, pri tem pa ustvarjajo ogromno odpadkov. Če se slaba roba ne proda, se kar zavrže, pa tudi sama proizvodnja ustvarja kemikalije in onesnažuje okolje. Modni trendi se menjajo na par tednov, ponudba se spreminja tako hitro, da, če želimo biti v koraku z modo, moramo kupovati nova oblačila skorajda vsak teden.

Ula stoji za Edvardom

Slovenska tekstilna industrija je v zadnjih desetletjih doživela precejšen upad. Naši starši in stari starši so s ponosom kupovali slovenska oblačila, ki so jim zdržala dolga leta, celo desetletja. Obleka je imela visoko vrednost in je bila zelo kvalitetno narejena. Zaradi porasta kapitalizma in hitre mode, pa so se slovenska tekstilna podjetja začela zapirati. Tudi s poklicnega stališča se srečujejo s težavami pomanjkanja kadrov, saj je šivilj vse manj, pa tudi šolskih programov, ki bi izobraževali na področju tekstilstva.

Podpirajmo slovenska podjetja!

Če primerjamo slovenska tekstilna podjetja izpred nekaj desetletji z današnjo podobo trga, je situacija popolnoma drugačna. Včasih je trg iskal njihove izdelke, danes pa tekstilna podjetja iščejo trg. Način potrošnje se je spremenil, pri tem pa se pozabljajo ročne spretnosti in specifična znanja. Ljudje se vse manj zavedamo, da če kupimo oblačilo slovenskega podjetja, s tem podpremo slovensko šiviljo, ki si bo lahko privoščila nakup ostalih slovenskih izdelkov in s tem sklenila krožni tok gospodarstva.

Dekle pozira na polju

Družinsko šiviljstvo Vide Kočevar je osnovano na delovanju družine. Na čelu podjetja sta Vida in njen mož, pa tudi hčerka je aktivno udeležena v poslovanje. Tudi sami so se morali prilagoditi povpraševanju na trgu. Včasih so šivali posteljnino, oblačila za otroke in kopalke, zaradi ponudnikov hitre mode pa so se nato morali usmeriti v ustvarjanje klasičnih bombažnih kosov oblačil, po katerih stranke povprašujejo.

Družinsko podjetje, ki se osredotoča na klasiko in kakovost

Delo v veliki meri sloni na skupni moči in delovanju družine. Njihov pristop je popolnoma drugačen od hitre mode. Osredotočajo se na stalno ponudbo klasičnih modelov, predvsem hlač, ki so vedno v modi in pristajajo različnim tipom postave in starosti. Če ti je en model hlač všeč, lahko čez eno leto kupiš popolnoma enakega. Delujejo torej trajnostno in po principu počasne mode, ki zagovarja naravne materiale in klasične modele oblačil.

Dekle v rdeči obleki

Urednica revije Študent

Prejšnji članekOrjaški Megalodon, kralj med morskimi psi
Naslednji članekHuawei izdal poročilo o napredku na področju trajnosti

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.