Kvačkanine, ročni izdelki za vsakogar

Kvačkan izdelek s palico

Kvačkanje je postopek ustvarjanja tekstila z uporabo kvačkanega kavlja za prepletanje zank iz preje, niti ali pramenov drugih materialov. Ime izhaja iz francoskega izraza crochet, kar pomeni majhen kavelj. Kavlji so lahko izdelani iz različnih materialov, kot so kovina, les, bambus ali plastika.

Kvačkanine

Katja Kodra

Veliko ljudi ustvarja za hobi, Katja Kodra pa se je odločila, da se bo podala na samostojno podjetniško pot. Katja je socialna delavka in magistrica sociologije. V času študija je pridobila izkušnje iz mladinskega dela in dela na nevladnem področju, vendar pa se je ob koncu študija odločila iti v drugo smer in narediti nekaj svojega. Ob tem se je odločila, da spet poskusi kvačkati. Enkrat prej je že poskusila, vendar ji to sploh ni bilo všeč, niti ji ni uspelo narediti kaj lepega. Enkrat pa se je znašla na razpotju in je hrepenela po hobiju, ki jo bo zamotil in umiril in ravno to je našla v kvačkanju. Na začetku je bila s tem kar malo obsedena, saj je hotela kvačkati dneve in noči. Tudi ko je bila nekje na kavi zunaj s prijateljicami, je razmišljala, kako bi doma lahko kvačkala. S tem pa se je rodila ljubezen in julija 2019 je Katja začela svojo samostojno podjetniško pot.

Občutek domačnosti iz reciklirane preje, ki traja

Vsi produkti Kvačkanine so narejeni tako, da v tvoj dom prinesejo občutek domačnosti. Vse je narejeno iz reciklirane preje, ki je narejena, da traja.

Izdelki Kvačkanine so:

  • narejeni iz reciklirane preje,
  • pralni (le pri izdelkih z belo barvo je potrebna večja previdnost),
  • mehki,
  • posebni – nekaj izdelkov je unikatnih, večinoma pa so narejeni le v nekaj ponovitvah,
  • super alternativa plastiki,
  • se ne razbijejo,
  • ročni izdelki,
  • narejeni v Sloveniji in
  • lahko tudi čisto unikatni, izdelani po tvojih željah.

Majhne košarice

Vsi izdelki so bili narejeni zato, ker je sama ali njeni bližnji čutili potrebo po njih. Majhna kvačkana košara je bila njen prvi malo bolj resen projekt. Imela je namreč težavo v kopalnici. Katja živi s slepim očetom, s katerim si deli tudi kopalnico. Seveda, ko kaj išče po kopalnici, največkrat po polici, kjer so njeni makeup pripomočki, vedno ti najbolj nastradajo. Tako je velikokrat izgubila svojo najljubšo senčko ali ravno kupljen puder. Iskala je rešitve, od tega, da je imela vse potrebščine na polički, do tega, da je vse pospravila v predal.

Majhna kvačkana košarica ClassyNekega dne je ugotovila, da bi si lahko poskusila skvačkati lonček, ki bi bil mehak, a vendar dovolj trden in ravno prav prostoren, kamor bi lahko spravila vse svoje makeup pripomočke. Tako je nastala majhna košarica, ki jo ima še danes. Tako so njeni pripomočki na varnem, tudi če letijo na tla. Kvačkana košarica se namreč prilagodi svoji vsebini in če je dovolj polna, ne bo nič padlo ven. Poleg tega pa kvačkana košarica ščiti svoje izdelke.

 

Velike košare

Kasneje je začela kvačkati tudi večje košare, saj so priročne in lepe. Všeč ji je, da stvari hitro pospraviš in jih imaš vedno pri roki, vendar hkrati izgleda lepo in pospravljeno.

Toaletke 2v1

Idejo za toaletko je dobila, ko je prijatelj naročil darilo za svojo punco in povedal, da bi rad nadomestil njeno trenutno toaletko z novo, v kateri ima spravljene lake za nohte. Tako je Katja razmišljala, kako bi lahko naredila izdelek, ki bo praktičen tako za doma (kot košarica), kot za na pot (kot toaletka) in rodila se je Toaletka 2v1.

Mini torbice

Kvačkana torba Meet cuteKatja je vedno imela težave z iskanjem stvari po torbici ali nahrbtniku. Vendar je bilo takšno, ki bi odgovarjala njej, zelo težko dobiti. Zato si je sama naredila tako torbico, ki ji je ravno prav in verjame, da bo tudi tebi. Dobro se raztegne in prilagodi stvarem v njej, pa tudi malo bolj ščiti izdelke, ki so v njej.

To je Katjina zgodba in zgodbe njenih izdelkov. Kvačkanine ji dajejo možnost, da se prek njih izraža in ustvarja, spoznava nove ljudi, se uči ter da je to, kar sama je. Katja.

Prejšnji članekOdkrivanje Alzheimerjeve preko krvi
Naslednji članekKandidat za predsednika države Janez Cigler Kralj: »Vsak predsednik funkciji prinese svoj osebni pečat«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.