Odkrivanje Alzheimerjeve preko krvi

Plastičen model možganov in nevrona
Foto: Robina Weermeijer iz Unsplash

Raziskovalci z Univerze Hokaido in podjetja Toppan so razvili novo metodo za odkrivanje Alzheimerjeve bolezni, ki omogoča odkrivanje bolezni na podlagi kopičenja delcev v vzorcih krvi.

Kaj je Alzheimerjeva bolezen?

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ima jo več kot 60 odstotkov vseh bolnikov z demenco. Glavni vzrok Alzheimerjeve bolezni je kopičenje beljakovine beta amiloid v možganih, zaradi česar posledično odmirajo živčne celice. Bolezen se najpogosteje pojavlja pri starejših od 65 let in je trenutno ni mogoče ustaviti ali odpraviti.

Odkrivanje bolezni

Poleg tega, da ni učinkovitih načinov zdravljenja Alzheimerjeve bolezni, obstaja tudi zelo malo metod za diagnosticiranje te bolezni. Alzheimerjevo bolezen je mogoče dokončno diagnosticirati le z neposrednim pregledom možganov, kar pa je mogoče opraviti šele po smrti.

Kopičenje beta amiloida v možganih lahko merimo s testiranjem cerebrospinalne tekočine ali s pozitronsko emisijsko tomografijo. Prvi test je izjemno invaziven in ga ni mogoče ponoviti, drugi pa je precej drag. Zato obstaja potreba po diagnostičnem testu, ki bi bil ekonomičen, natančen in široko dostopen.

Raziskovanje in prihodnost odkrivanja bolezni

Raziskovalci z Univerze Hokaido in podjetja Toppan so razvila tehnologijo, s katero je mogoče v krvi miši zaznati eksosome (delce, ki imajo pomembno vlogo pri medcelični komunikaciji), ki vežejo beta amiloid in katerih količina narašča, ko se beta amiloid kopiči v možganih. Pri testiranju na miših so ugotovili, da se koncentracija eksosomov, ki vežejo beta amiloid, povečuje z naraščanjem starosti miši.

Trenutno potekajo klinična preizkušanja nove tehnologije na ljudeh. Raziskovalci pravijo, da bo tehnologijo mogoče prilagoditi tudi za uporabo pri diagnostiki drugih bolezni.

VIRScience Daily
Prejšnji članekPod vplivom PRavil na 13. PR teatru
Naslednji članekKvačkanine, ročni izdelki za vsakogar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.