Letošnji Medijski dan na FERI je v ospredje postavil izzive medijske industrije

Polna predavalnica
Foto: Marcel Vrbnjak

Na letošnjem Medijskem dnevu so se 19. maja 2022, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko zbrali domači in tuji strokovnjaki. Pod temo izzivi medijske industrije so svoje poglede, analize in razmišljanja predstavili zanimivi gosti s področja medijev in sodobnih tehnologij.

Dogodek sta z otvoritvenim nagovorom odprla dekan FERI prof. dr. Gorazd Štumberger in predstojnica Inštituta za medijske komunikacije prof. dr. Suzana Žilič Fišer, ki sta udeležence nagovorila z uvodnimi besedami. Nadaljevanje dneva medijcev je bilo posvečeno krovni temi izzivov s katerimi se sooča medijska industrija, ki je vključeval številna predavanja in predstavitve.

Prvi sta govorniški oder prevzeli Tatjana Novak in Gabrijela Cojzer iz mariborskega podjetja Press clipping, ki sta pojasnili kaj imata skupnega Sigmund Freud in Press Clipping. Tatjana Novak in študentska medijskih komunikacij Gabrijela Cojzer sta predstavili pomen analiz in podatkov, ki jih omenjeno podjetje pripravlja, ter izpostavili povezavo s Sigmundom Freudom.

Študenti na hodniku
Foto: Marcel Vrbnjak

Po krajšem odmoru je sledila zelo zanimiva razprava med dolgoletnim novinarjem, odgovornim urednikom informativnega programa na RTV Slovenija in varuhom pravic gledalcev in poslušalcev, Ladom Ambrožičem ter Jano Ujčič, novinarko ter dopisnico POP TV. Spregovorila sta o čarih in nevarnostih novinarstva, pri čemer je dolgoletni novinar z občinstvom delil svoje znanje iz področja medijev, izpostavil svoje poglede na novinarstvo danes ter pomen tiskanih in televizijskih medijev v poplavi spletnih.

Gostujoč predavatelj prof. dr. Noureddine Miladi, vodja oddelka za množične komunikacije na Univerzi v Katarju, se je Medijskemu dnevu priključil prek MS Teams, kjer je svoje predavanje namenil vprašanju globalne medijske etike, zlasti medijskemu poročanju v luči aktualnih razmer v Ukrajini.

Razstava plakatov in umetnin na hodniku
Foto: Marcel Vrbnjak

Po daljšem odmoru je sledila predstavitev najnovejših trendov v produkciji virtualne resničnosti, pod vodstvom Marka Cafnika iz podjetja Multiversum. Občinstvo je seznanil s pripomočki za izkušnjo VR, AR in XR ter njihovim delovanjem. Predstavil je kako je tehnologija nastala, kje se v uporablja danes in kam nas bo razvoj še pripeljal.

Na koncu je sledila še projekcija študentskega filma Čakalnica s pogovorom dela ustvarjalske ekipe filma Atene Bošnjak in Katarine Žilavec ter predstavitev študentskih projektov in dosežkov.

Da pa se je Medijski dan 2022 uspešno končal, je v Pisarni potekala zabava po dogodku. Študentje in organizacijska ekipa so se zbrali na nekoliko manj formalen način in večer preživeli skupaj ob glasbi didžeja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.