Šok za vse igralce FIFA: Legendarna igra spreminja ime

Videoigra FIFA spreminja ime
Videoigra FIFA spreminja ime zaradi neuspelega dogovora med EA in FIFA (vir: ea.com)

O tem, kako legendarna in priljubljena je igra FIFA, ki jo ustvarja EA, ni potrebno govoriti. Govorimo pa lahko o tem, da se po mnogih letih igranja spreminja njeno ime. Gre za pravcati šok v svetu videoiger, saj je igra FIFA ena izmed najbolj igranih in priljubljenih športnih iger in video iger nasploh. Kakšno bo novo ime, zakaj se spreminja in kaj to pomeni za igro samo?

FIFA se bo preimenovala zaradi neuspelega dogovora

Namigovalo se je že lani, zdaj je beseda meso postala. Igrice FIFA ne bo več. Electronic Arts oziroma EA se ni uspel dogovoriti za podaljšanje partnerstva s krovno nogometno zvezo FIFA. To pomeni, da se po treh desetletjih igra FIFA ne bo več imenovala FIFA. Tako bo FIFA 23, ki po tradiciji izide jeseni, tudi zadnja nogometna igra studia EA Sports, ki se bo tako imenovala.

Novo ime FIFA igrice bo EA Sports FC – EA Sports Football Club

Igra naj bi sledila ustaljenim pravilom nogometne igre, ki so je uspešno (čeprav se s tem mnogokrat ne strinjajo igralci) ustvarjali kar tri desetletja. Ali se kaj spreminja? Za zdaj praktično skoraj nič. Stadioni bodo isti, klubi bodo isti in licenca FIFPro ostaja. To pomeni, da bodo še vedno na voljo vsi nogometaši, klubi in stadioni kot do zdaj.

FIFA je vse od leta 2023 izhajala pod tem imenom, zdaj pa temu ne bo več tako
FIFA je vse od leta 2023 izhajala pod tem imenom, zdaj pa temu ne bo več tako (vir: ea.com)

Bo FIFA poskusila s svojo igro, ki bo obdržala ime?

Postavlja se vprašanje, če bo temu res tako in ne bo prišlo do večjih sprememb. Tega ne vemo, saj so vsi vpleteni precej skopi z informacijami. EA in FIFA nista prišli do dogovora zaradi previsokega zahtevanega zneska s strani nogometne zveze. Ta naj bi za eno leto znašal kar milijardo ameriških dolarjev, kar je dvakratnik sedanjega dogovora. Kmalu so se začeli tudi javni prepiri, kjer je Andrew Wilson kot direktor Electronic Sports pojasnil, da ime FIFA ljudje pogosteje povežejo z igro kot pa dejansko nogometno zvezo. Obenem naj bi jih sodelovanje z nogometno zvezo oviralo pri razvijanju in dopolnjevanju igre, kar se je občutilo, ko v zadnjih desetih letih skoraj ni napredovala.

Drugo vprašanje je seveda nova igra pod imenom FIFA. To naj bi bila po nekaterih ugibanjih želja krovne zveze, kar pa bo daleč od enostavnega. S kom bi sodelovala pri ustvarjanju nove igre? Kdo bi si želel zoperstaviti EA Sports FC oziroma »O.G.« Fifi? Težav je veliko in najverjetneje bomo zdaj pač igrali EA Sports FC 24 in ne FIFA 24, saj se tako ali tako že deset let govori, da to: »sploh ni več FIFA.« No, zdaj dejansko ni.

EA Sports FC je nova FIFA
EA Sports FC je nova FIFA (vir: ea.com)

EA Sports FC postaja nova FIFA

Podjetje EA je že oznanilo razhod z zvezo in se svojim oboževalcem zahvalilo za vseh trideset let igranja igre FIFA. Kot so pojasnili, so tu zato, da ustvarjajo prihodnost virtualnega nogometa. Zahvalili so se tudi svojim partnerjem, med katerimi so tudi:

  • La Liga
  • Premier League
  • Bundesliga
  • UEFA
  • Nike

Celotno sporočilo za javnost si lahko prebereš na njihovi spletni strani.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRea.com
Prejšnji članekČas je za zipline v največjem zipline parku v Evropi
Naslednji članekLetošnji Medijski dan na FERI je v ospredje postavil izzive medijske industrije
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.