LG QNED – nova kratica v svetu televizorjev, ki prepriča

LG

LCD, LED, OLED, QLED, ULED … najverjetneje ne sledite več vsem kraticam, ki označujejo tehnologije prikaza slike v sodobnih digitalnih televizorjih. Pa je tu že nova. Velikan iz sveta televizorjev LG Electronics je poskrbel za novo inovacijo tehnologije osvetlitve in prikaza slike ter jo označil s kratico QNED. Se obnese? O, ja …

Za podjetje LG je znano, da nenehno izboljšuje svoje televizorje. Prav v vsaki kategoriji televizorjev najdemo zanimive LG-modele, z modeli QNED pa uvaja kar novo lastno kategorijo. Kaj hudiča je LG QNED, vprašate? V bistvu gre za zelo posrečeno predelavo obstoječih tehnologij, nekakšno optimizacijo prikaza slike v prid večji svetilnosti in boljšemu kontrastnemu razmerju – torej izboljšavi lastnosti, ki se sicer pogosto izključujeta. Za tehnične bralce naj zapišemo, da LG QNED uvaja kombinacijo mini-LED osvetlitve ozadja z LCD-matriko, sestavljeno iz t. i. kvantnih pik (Quantum Dot) in nano celic (Nanocell). Za bralce, ki prejšnjega stavka niste niti malo razumeli, naj zapišemo po domače. Bolj natančna osvetlitev in prikaz barv poskrbita, da bo slika na novih LG QNED televizorjih svetlejša, bolj kontrastna, barve pa izjemno pristne.

Lepotci z vrhunsko sliko

Nova družina televizorjev LG QNED šteje pol ducata modelov, začenši s televizorji diagonale 50 palcev pa vse do velikana, katerega diagonala meri zavidljivih 86 palcev. Pričakovano pa bo največ povpraševanja po vseh vmesnih članih, predvsem televizorjih diagonal 55, 65 in tudi 75 palcev, saj imamo uporabniki radi vedno večje televizorje, sploh ob dejstvu, da so ti sposobni prikazati vedno bolj realistično sliko.

LG
Ne glede na to, kateri televizor LG QNED bomo izbrali, bomo lahko občudovali zelo tanke robove zaslona, ki ob polkrožnem podstavku naredijo te televizorje za zelo elegantne naprave. Seveda pa pri vsakem televizorju največ šteje kakovost prikazane slike. In ta je res vrhunska. Veliko dela pri tem opravi tudi slikovni procesor α7 Gen5 AI 4K, ki si pomaga z algoritmi umetne inteligence – ti namreč s podrobnostmi zapolnijo sliko tudi tam, kjer je signal ali vir slike »prekratek«. Povedano drugače: televizor zelo posrečeno vse vsebine nadgradi na ultra visoko ločljivosti 4K, ki jo prikazuje televizor, in tako postreže s preprosto boljšo izkušnjo gledanja tv.

Morebiti razliko še najlažje ponazorimo s pregledom izboljšav glede na predhodno generacijo. V primerjavi s televizorji LG s tehnologijo NanoCell so televizorji QNED po zaslugi naprednejše tehnologije sposobni prikazati bistveno bolj pristne in globoke črne barve ter njihove odtenke, to pa močno pripomore tudi h kontrastnemu razmerju in pristnosti prikaza barv – sploh v načinu HDR.
LG
Osvetlitev mini-LED v modelih QNED je namreč bistveno gostejša, saj zaslon sestavlja na tisoče miniaturnih sijalk LED, ki jih elektronika spretno prižiga in ugaša glede na prikazano sliko. Rezultat je v kontrastnih prizorih naravnost fantastičen, tako denimo glavni junak v filmu tudi v temnejših prizorih izstopa. Na svoj račun bodo prišli tudi vsi ljubitelji barv, predvsem pristnih barv. Zanje namreč ni dovolj, da televizor prikazuje živobarvno sliko, temveč si želijo, kar se da realističnih barv. Televizorji LG QNED tu svojo »domačo nalogo« opravijo z odliko. Slednje je hitro vidno v prizorih z barvo kože – ta je »človeška« ne pa pretirano modrikasta ali rdeča, kot se rado zgodi pri številnih cenovno ugodnih televizorjih.

Zabava za vso družino

In ko smo že pri pomenljivih razlikah – televizorji LG QNED številne tekmece premagajo tudi pri vidnih kotih. To pa je lastnost, ki danes ni (več) samoumevna. Številni sodobni televizorji malodane »zahtevajo«, da je gledalec postavljen čim bolj v središču, saj pogled od strani postreže z bistveno manj ostro, celo sprano sliko. No, te bojazni pri televizorjih LG QNED ni, v odlični sliki bo lahko uživala vsa družina, ne glede na to, kako je razporejena na še tako širokem kavču.

Zabava je zagotovljena tudi za vse, ki se radi igrajo, saj televizorji QNED v zmogljivejših različicah podpirajo tudi igranje video iger prek storitev iz oblaka, kot sta Google Stadia in NVIDIA GeForce Now, torej vam ni treba na televizor priklopiti računalnika ali igralne konzole, temveč lahko igre dobite »servirane« iz oblaka in tako prihranite izdatek za računalnik ali konzolo. Tudi če ne igrate igric, je to dobra novica, saj televizor, ki se odlično znajde v igrah, malodane jamči, da nima težav s hitrim gibanjem, torej bo tudi ogled športnih prenosov v veselje.
LG
In ko smo že pri vsebinah. LG-jevi televizorji podpirajo na tisoče virov vsebin, do večine njih lahko dostopate prek aplikacij na pametnem televizorju. Te so na voljo tudi za domače telekomunikacijske ponudnike kot tudi vse svetovne velikane (Netflix, Disney, Amazon Prime Video, tv+, HBO, YouTube, BBC, Rakuten …). LG-jeva platforma webOS po tej plati resnično izstopa, pri boljših modelih je v daljinskem upravljavcu vgrajen tudi mikrofon, s katerim lahko »poveljujete« pametnemu pomočniku, pri čemer lahko celo izbirate, ali vam je ljubši Googlov Asistent ali Amazonova Alexa. Seveda preko njiju lahko krmilite tudi druge stvari v pametnem domu (osvetlitev, klimatsko napravo, robotski sesalnik …).

OLED še vedno kraljuje

Čeprav je QNED ena najnovejših LG-jevih tehnologij za televizorje, OLED-televizorji ostajajo najboljši v industriji. LG je to celo priznal v enem od svojih sporočil za javnost. Največja razlika med tehnologijama QLED in OLED je nadzor zatemnitve. Medtem ko imajo televizorji QNED veliko območij zatemnitve, še vedno uporabljajo LED-sijalke z možnostjo zatemnitve. Televizorji OLED pa uporabljajo organski material, ki lahko proizvede širšo paleto barv – ali pa jih sploh ne prikaže. Prav zato njihove »črne pike« sploh ne svetijo. Od tod tudi poudarjanje, da lahko le televizorji OLED prikažejo res črno barvo, saj je posamezne slikovne pike mogoče izklopiti, medtem ko je slikovne pike pri tehnologiji QNED (in vseh ostalih) mogoče zgolj zatemniti.

LG NanoCell Video #1

Potrošniki, ki iščejo najbolj premijski televizor, bodo tako še vedno najbolje postreženi z OLED TV. Vendar so televizorji QNED fantastična alternativa za vse, ki za televizor ne želijo zapraviti vrtoglavih zneskov. V primeru tehnologije QNED obstajajo odlični televizorji v vseh cenovnih razredih.

Kar zadeva kakovost prikazane slike, je hierarhija v LG-jevem taboru jasna: na vrhu so televizorji OLED, sledijo jim modeli QNED in televizorji s tehnologijo NanoCell.

Zvok je pomemben

Inženirji podjetja LG se zavedajo, da je tudi kakovosten zvok del kinotečne izkušnje. Že osnovni modeli iz družine LG QNED imajo vgrajen 20 W zvočnike, mi pa bi vam vsekakor priporočili, da izberete televizor z večkanalnim zvočnim sistemom (npr. 5.1.2), ki zna poustvariti pristen prostorski zvok in vas razvajati tudi po tej plati. Prav verjetno je, da boste nad zvočnimi tehnologijami in zvočniki tako navdušeni, da boste za predvajanje zvočnih vsebin v prihodnje raje kot radijske sprejemnike, bluetooth zvočnike in podobne naprave  uporabljali kar televizor.
LG

Dostopnejši, kot si mislite

Vemo, na koncu se vedno ustavi pri ceni. Bojazen, da je vrhunska tehnologija na voljo le po vrtoglavih cenah, pa je tokrat odveč. Že hiter obisk LG-jeve slovenske spletne trgovine www.lgelectronics.si vam bo dal hitro vedeti, da ste prišli na pravi naslov. Televizorji s tehnologijo QNED se namreč začno že pri ugodnih 619 evrih (za 50-palčni model), medtem ko 75-palčni velikan stane zgolj 1.578 evrov. Naš izbor? Če imate prostor zanj, bo 65-palčni model za nekaj več kot tisočaka odlična izbira.

info@ecetera.si | 01 600 10 10

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Prejšnji članekPrepričani smo, da bo to darilo pričaralo nasmeh na taščino lice
Naslednji članekZablestite v glavni vlogi s pametnim telefonom Huawei nova 10 SE
info@ecetera.si | 01 600 10 10

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.