Magistrski študijski program DIZAJN v novih prostorih fakultete v Ljubljani

Umetnina

Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolki zavod, novo akademsko leto 2022/2023 začenja v novih prostorih fakultete na Dunajski 129 v Ljubljani. V novih prostorih bodo pričeli študijsko leto tudi študenti magistrskega študijskega programa Dizajn, na smereh Notranja oprema, Vizualne komunikacije, Moda in tekstilije in Dizajn management.

Informativni dnevi

Na informativnem dnevu se bodo kandidati podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.

Na informativne dneve vas vabimo 23. 5., 20. 6., 11. 7., 22. 8., 5. 9., ob 13.00 uri, preko spletne platforme Google Meet. Povezava na dogodek je že objavljena na naši spletni strani: https://fd.si/informativni-dnevi-na-fakulteti-za-dizajn-3.html

Za vse zainteresirane kandidati, ki se ne morejo udeležiti informativnih dni v danih terminih, pa je vedno možna individualna predstavitev programa. Zaželene so predhodne prijave preko e- pošte: referat@fd.si.

Magistrski študijski program Dizajn

Magistrski študijski program Dizajn zasnovan izrazito interdisciplinarno, saj združuje znanja z različnih področij, poleg oblikovalskih  tudi tehnološka, humanistična, družboslovna in managerska znanja ter se tako prilagaja smernicam globalnega gospodarstva, ki od zaposlenih zahteva visoko fleksibilnost, širok nabor znanja ter nov način razmišljanja, ki poraja inovativne rešitve – vse z namenom zagotavljanja višje dodane vrednosti zaposlenega in večje konkurenčnosti organizacije.

Razstava tekstilnih izdelkov
Ghosts-of-the-past_FD_BIEN2021_-Foto_Masa-Pirc_Layerjeva-hisa-3

Pomembna prednost magistrskega študijskega programa je njegova široka izbirnost – študenti lahko izbirajo med številni izbirni predmeti, ki jim omogočajo pridobivanje specifičnih kompetenc ter oblikovanje lastnega strokovnega profila, ki sovpada z njegovimi individualnimi interesi oz. s potrebami podjetja.

Več informacij o magistrskem študiju po posameznih smereh ter predmetnik je dostopnih na: http://www.fd.si/studij/magistrski/.

Študijsko delo in pedagoški pristopi

Pedagoško delo poteka v manjših skupinah, z izrazitim individualnim pristopom pri konzultacijah oz. korekturah. Osnova magistrskega študijskega programa so t. i. STUDII, kjer študenti pridobivajo praktična znanja preko aplikativnih projektov, ki so realno zasnovani za potrebe družbenega okolja in so neposredno prenosljivi v gospodarstvo.  Vsi študijski projekti temeljijo na poglobljenih raziskavah z uporabo ustrezne metodologije.

Celotni študijski proces temelji na konceptu design thinkinga in se dopolnjuje s sodobnimi in inovativnimi pedagoškimi praksami. V študijskem procesu, poleg domačih visokošolskih učiteljev, sodelujejo tudi tuji gostujoči predavatelji in strokovnjaki z različnih področij, kar daje programu mednarodno dimenzijo. Študenti magistrskega programa imajo možnost sodelovanja in predstavitve svojih projektov na vseh strokovnih, znanstvenih in umetniških dogodkih fakultete.

Modela pozirata v oblačilih

Magistrski študijski program študentom nudi:

  • projektno delo v studijih na konkretnih oblikovalskih projektih;
  • interdisciplinarno povezovanje in sodelovanje s študenti drugih fakultet;
  • gostovanja priznanih domačih in tujih predavateljev;
  • možnost sodelovanja na različnih domačih in mednarodnih natečajih in konferencah;
  • intenzivno sodelovanje z gospodarstvom ter znanstveno-raziskovalno delo v sklopu mednarodnih raziskovalnih projektov;
  • pomoč pri uveljavljanju lastne blagovne znamke oz. lastnega podjetja.

Koordinator magistrskega programa nudi študentom pomoč pri oblikovanju individualnega izobraževalnega načrta in skrbi, da se kompetence študenta ustrezno dopolnjujejo oz. nadgrajujejo. Na ta način študent/-ka svojo magistrsko nalogo prične oblikovati že v času študija. Študij se zaključi s pripravo ter zagovorom zaključnega magistrskega dela, študenti pridobijo naziv magistrica oz. magister dizajna.

Način študija

Študij na drugi stopnji je organiziran izredno in traja 2 leti (4 semestri). Prav zaradi izrednega načina študija želimo izvedbo študijskega programa čim bolj približati študentom. Predavanja, vaje, korekture so organizirane v popoldanskem času, deloma v oddaljenem (on – line) načinu, praktično delo pa se izvaja na lokacijah v Ljubljani (Dunajska 129) in v dislocirani enoti (Hiša za dizajn management in inovacije -HDMI, Gerbičeva 51).

Fakulteta za dizajn · Faculty of Design [OFFICIAL PROMO VIDEO]

Šolnina

Šolnina za magistrski študijski program je objavljena v Ceniku storitev FD, ki je objavljen na spletni strani fakultete :  http://www.fd.si/.

Pomembno: ob vpisu v 1. letnik  magistrskega študija  v študijskem letu 2022/2023, vam nudimo 25% popust na šolnino!

Dodatne informacije in kontakti

Vpisni pogoji izhajajo iz Razpisa za vpis v študijski program 2. stopnje in so dostopni na: https://fd.si/razpis-za-magistrski-studij-dizajn.html

Vsi kandidati, ki ne prihajajo iz oblikovalskih ali sorodnih VS institucij,  morajo pred vpisom opraviti preizkus nadarjenosti. Pri preizkusu nadarjenosti se kandidatova usposobljenost na oblikovalskem področju preverja na osnovi pisnega dela (portfolia)  in ustnega dela (razgovor s kandidatom).

Kandidati za vpis na razpisane študijske smeri se na vpis prijavljajo neposredno na Fakulteto za dizajn. Seznam obveznih prilog je na voljo v Razpisu za vpis v magistrski študijski program, ki se nahaja na spletni strani FD.

Ne spreglejte: Prijavni rok je odprt od 15. 2. 2022 do 23. 8. 2022!

Prijavo za vpis boste oddali preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ http://portal.evs.gov.si/prijava (digitalno potrdilo) ali neposredno na FD (priporočeno): Fakulteta za dizajn, Referat – prijava za mag, Dunajska 129, 1000 Ljubljana.

Na vsa vaša vprašanja vam bomo z veseljem odgovorili v Referatu za študentske zadeve (ga. Mileva Miškovič): 059 23 50 10, 031 383 883 ali preko maila: referat@fd.si.

Dodatne informacije lahko pridobite tudi na spletni strani FD http://www.fd.si/.

Spremljajte nas na družabnih omrežjih :

Instagram ( https://www.instagram.com/fakulteta_za_dizajn/)

Facebooku (https://www.facebook.com/fakultetazadizajn.facultyofdesign/).

Za dodatne informacije pa si oglejte še naš YouTube kanal: https://www.youtube.com/watch?v=yYgmwAgEyRw&t=3s

Galerijo projektov FD pa si lahko ogledate tukaj: https://galerija.fd.si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.