Mange lahko beremo tudi v slovenščini

Stojnica revije MAGnet, kjer so revije, letaki, razglednice in koledar

Mange so zelo popularne med mladimi, najverjetneje jih bereš tudi ti oz. si vsaj kdaj kakšno prelistal. Navada je, da se mange bere v angleščini (ali italijanščini in nemščini), saj v slovenščini niso na voljo. Zadnji stavek lahko zanikamo, saj smo v društvu ANIMOV začeli prevajati mange v slovenščino.

Mange v slovenščini so na voljo v reviji MAGnet. To je prva slovenska revija s prevedenimi japonskimi stripi. Ideja o reviji je v društvu obstajala že mnogo let, a je bila realizirana »komaj« pred 5 leti. Tako je decembra leta 2016 na trg prišla prva številka revije MAGnet Manga. Mange v slovenščini se skušajo uveljaviti že 15 let, prvi poskus je bil z mango Princess Ai. Kasneje je na trg prišla tudi revija Slo-chan, ki je štela nekaj številk, a se žal ni dovolj razširila.

Ena manga iz revije MAGnet

Začetki

Revija je začela nastajati že pred letom 2016, ko sta se za projekt odločila urednica revije in predsednik društva ANIMOV. Revijo sta poimenovala MAGnet, kar je okrajšava za MangaAnimeGaming.net. Hitro sta se povezala z oblikovalcem, ki je oblikoval postavitev strani v reviji. Kontaktirala sta tudi različne ljubitelje animejev, ki so kasneje v vsaki številki prispevali svoj članek. Urednica Katarina Kunstelj pa je mange priskrbela pri mladih avtorjih, ki jih je spoznala na Japonskem ter preko spleta. Kot japonologinja ni imela težav z prebiranjem mang in kontaktiranjem avtorjev. Revija je tako počasi nastajala in šla na trg decembra 2016.

Stojnica revije MAGnet z dvema članicama društva ANIMOV

Vsebina

MAGnet Manga ni sestavljena samo iz mang, ampak tudi iz člankov. Slednji obravnavajo teme iz japonske zgodovine, kulture in jezika ter o animaciji in drugih zanimivostih. Pomemben cikel člankov je tudi Psihološko oko, kjer je psihologinja razlagala psihološke fenomene v animejih. Spisani so tudi intervjuji s slovenskimi ilustratorji in slovenskimi cosplayerji. Drugi del revije je seveda posvečen mangam. V vsaki številki so objavljene 2-3 mange. Ena se skozi številke nadaljuje, ena pa ima zaključeno zgodbo v enem poglavju, torej v eni reviji. Mange so ekskluzivne za slovenski trg. V drugih jezikih, poleg japonščine, se jih namreč ne da dobiti. Ali znaš japonsko, ali pa boš moral te zgodbe prebrati v reviji MAGnet!

Odprta revija MAGnet, kjer se vidi del enega članka

Poslanstvo

Glavni cilj revije je širjenje anime kulture po Sloveniji. Revija je odlična priložnost za vse, ki bi želeli začeti z branjem mang. Revija pa je zaradi člankov primerna tudi za tiste, ki jih samo zanimata japonska kultura in animeji. Projekt pa služi tudi kot platforma za mlade slovenske ilustratorje in cosplayerje. V vsaki reviji smo predstavili enega ilustratorja ali cosplayerja. Tudi naslovnice naše revije so narisali slovenski ilustratorji. MAGnet Manga je tudi projekt, ki združuje vse slovenske ljubitelje mang, saj smo skupaj soustvarjali vsebino.

Oseba, ki drži četrto številko revije MAGnet

Trenutna situacija

Z izdajanjem revije smo končali. Na trgu je 12 številk, ki so izhajale periodično na 3 mesece. Trije letniki so za nami in veliko lepih spominov. Revija je odlična kot zbirateljski material, saj poleg revije dobite tudi razglednico z ilustracijo slovenskega avtorja. Slednja je bila tiskana v omejeni količini in je ni mogoče dobiti nikjer drugje. Nekaj številk je še na zalogi (trenutno v akciji 😉 ),ki si jih lahko priskrbite na strani magnet-manga.net.

Oseba, ki bere revijo

Društvo ANIMOV je obalno društvo, ki združuje ljubitelje animejev, mang, družabnih iger in videoiger. Vsako leto organizira anime konvencijo. Izdaja revijo MAGnet Manga.

Prejšnji članekWhat’s in a Name: Poezija s pravim naslovom
Naslednji članekLaura Unuk v selekciji sveta in s prvim digitalnim tečajem šaha pri nas
logo Društvo Animov

Društvo ANIMOV je obalno društvo, ki združuje ljubitelje animejev, mang, družabnih iger in videoiger. Vsako leto organizira anime konvencijo. Izdaja revijo MAGnet Manga.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.