Mednarodno nagrajen slovenski fotograf navdušen nad Huawei P40 lite

Več kot leto sem zadovoljen lastnik odličnega pametnega telefona Huawei P30 Pro, zdaj pa sem imel možnost preizkusiti predstavnika srednjega cenovnega razreda letošnje družine P40, model P40 lite. Kot fotografa so me najbolj zanimale njegove fotografske zmogljivosti, ki se razlikujejo od lanskega premijskega modela, saj je telefon namenjen manj zahtevnim uporabnikom. A brez skrbi, s kakovostjo in vsestranskostjo bo zadovoljil tudi uporabnike z več fotografskimi izkušnjami, saj je najbolj izrazita razlika le v odsotnosti velikih povečav.

V lično zaobljenem kvadratu na hrbtni strani telefona so štiri kamere. Za osrednjo lečo se skriva najbolj zmogljiva, 48-milijonska glavna kamera, ki jo odlikuje tudi zaslonka f/1.8 z visokim svetlobnim zajemom. Sledijo ji 8-milijonska širokokotna kamera z zaslonko f/2.2 in 2-milijonska kamera za bližinsko fotografijo (makro) in zaslonko f/2.4. V fotografskem sklopu je tudi merilnik globine prizora, ki pripomore k boljši in hitrejši izostritvi fotografije in optimalnemu delovanju učinka zamegljenega ozadja.

Huawei P40 lite

Najboljše fotografije dela glavna kamera, ki zaradi visoke ločljivosti omogoča tudi zelo kakovostno 2-kratno digitalno povečavo. Maksimalna, ki jo aparat omogoča je namreč 6- kratna. Po mojem mnenju pa je poglavitna pridobitev naprav družine »P« širokokotna kamera, ki tudi na modelu P40 lite daje dobre rezultate, kljub tipalu z nekoliko nižjo ločljivostjo. Zanimiv dodatek se mi zdi tudi kamera za bližinsko fotografijo, ki omogoča fotografiranja podrobnosti rož, žuželk ali na primer hrane, saj dovoli, da objektiv prizoru približamo na vsega 4 centimetre. Kar je tudi njena optimalna razdalja za fotografiranje.

Ljubiteljem fotografije pa se bodo tako kot meni zdeli najbolj priročni ustvarjalni načini, učinek vodnega toka, prometne sledi in nočni način, zato jim namenjam več besed. Če pa želite iz njih potegniti največ, vam priporočam, da pametni telefon postaviti na stojalo ali na tla in preprečite nejasnost fotografij zaradi premikov naprave med fotografiranjem.

Svilnati učinek vodnega toka

Učinek najdete v aplikaciji za fotografiranje pod razdelkom »Več«, kjer izberete »Slikanje s svetlobo«. Na voljo imate več ustvarjalnih načinov, med katerimi je tudi učinek, katerega rezultat je svilnati videz svetlobe kot posledica daljšega časa osvetlitve. Uporabite ga lahko za fotografiranje rek, potokov, slapov, pa tudi morja. Sam se ga preizkusil v večerni modri svetlobi piranskega mandrača. Na gladini je namreč vetrič ustvarjal manjše nežne valove, zaradi katerih se je gladina na fotografiji spremenila v nežno zabrisano površino z dodatno mehkobo in čarobnostjo.

Huawei P40 lite

Prometne sledi

Verjetno ste že zasledili nočne fotografije večjih mest, s prometnimi cestami prikazane z dolgimi svetlobnimi linijami. Do nedavnega so take fotografije lahko nastale le z zmogljivimi fotoaparati, sodobne tehnologije pa so tehniko prinesla tudi v priročne pametne telefone. Kako lahko podobne fotografije ustvarite sami? Najboljši rezultat nastane ob času, ko se dan preveša v noč in je na nebu še nekaj svetlobe, ki se odbija od obzorja, kjer je pred nekaj minutami zašlo sonce. Takrat poiščite prizor s prometno cesto. V fotografski aplikaciji se pomaknete v razdelek »Več«, izberete »Slikanje s svetlobo« in »Prometne sledi«. Sam sem ta način preizkusil nad fotografom zelo priljubljenem viaduktu Črni Kal, ki je že sam po sebi zelo impozanten, prometa pa tudi ne manjka.

Huawei P40 lite

Nočni način

Med najbolj priročne pridobitve družine P pa je vsekakor nočni način, ki je prisoten tudi na pametnem telefonu P40 lite. Kdor ima mirno roko, lahko uporabno fotografijo ustvari kar iz dlani, zagotovo pa boste tudi v tem primeru dosegli boljši rezultat s telefonom v stojalu ali položenim na stabilno mesto. Način sem preizkusil na enem najlepših slovenskih mestnih središč, na piranskem Tartinijevem trgu.

Huawei P40 lite

Poleg modela srednjega razreda P40 lite v družino P40 sodijo še premijski modeli P40P40 Pro in P40 Pro +. Odlikujejo se v zmogljivih procesorjih, poudarek na fotografski odličnosti in tudi tržnici AppGallery, ki je postala osrednje mesto za priljubljene lokalne in globalne aplikacije za uporabnike naprav Huaweia.

O avtorju:

Jaka Ivančič je krajinski fotograf. Njegove fotografije se pojavljajo v številnih katalogih, plakatih in drugih promocijskih publikacijah Slovenske turistične organizacije in posameznih občin. Bil je uvrščen na seznam TOP 10 Instagram fotografov v letih 2016, 2017. Leta 2018 je bil uvrščen na 1. mesto. S samostojno razstavo Osoljen z ljubeznijo na temo kulinaričnih dobrot Istre in Krasa je bil javnosti predstavljen na svetovni razstavi Expo v Milanu 2015 v slovenskem paviljonu. Njegova zadnja razstava “Doživite Istro”, ki je bila premierno predstavljena maja v Pokrajinskem muzeju Koper, je bila julija in avgusta predstavljena tudi v središču ruske prestolnice v Moskvi. Razširjena različica razstave z naslovom Izkušena Slovenija je bila razstavljena v haaški knjižnici na Nizozemskem. Uvrščen je bil tudi na seznam najboljših krajinskih fotografov National Geographica, Oktobra 2018 je bil nagrajen in uvrščen na 7. mesto na svetovnem vrhu Oneeyland TOP 10 krajinskih fotografov. V začetku leta 2019 je bil imenovan za prvega ambasadorja novo nastalega krajinskega parka Debeli rtič. Od leta 2018 deluje kot producent zvoka in uradni fotograf na Radiu Capris, najbolj poslušani radijski postaji na Slovenski obali.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.