Na univerzi Coventry delodajalci ponujajo zaposlitve že na podelitvi diplom

Florizza Martinez skupaj s študentom
Florizza Martinez skupaj s študentom

Za nami so informativni dnevi, obdobje, ko bodoči študenti izbirajo svoje karierne usmeritve. Zelo privlačna možnost za študij je vsekakor tudi tujina, saj poleg kakovostne izobrazbe študentu prinese izkušnjo življenja v tujini in ogromno zaposlitvenih možnosti. Na voljo je veliko zanimivih in sodobnih študijskih smeri, ki jih slovenske fakultete ne ponujajo. Študenti lahko vse informacije, nasvete in usmeritve glede študija na številnih svetovnih univerzah popolnoma brezplačno pridobijo v pisarni mednarodne agencije IntegralEdu.

Za boljšo predstavo, kakšne vse so prednosti študija v tujini, na naša vprašanja odgovarja Florizza Martinez, predstavnica britanske Univerze Coventry.

Kaj študentom ponuja mesto Coventry?

Coventry je zelo raznoliko in živahno mesto s populacijo 300.000 prebivalcev. Od tega kar 10 odstotkov predstavljajo študentje, zaradi česar je mesto zelo multinacionalno. Gradijo se tudi novi študentski domovi, saj je povpraševanje po študiju res ogromno.

Coventry je sedež rojstva avtomobilske industrije v Veliki Britaniji, zato je smer avtomobilsko inženirstvo ena najpomembnejših na naši univerzi. Sklenjena imamo tudi partnerstva z avtomobilskimi podjetji, kot sta Jaguar in Land Rover, v katerih naši diplomanti kasneje lahko dobijo zaposlitev.

Univerza Coventry

Koliko študentov študira na vaši univerzi?

Na naši univerzi študira 30.000 študentov, od tega jih je 7.000 mednarodnih. Naša univerza velja za eno izmed najboljših kar se tiče izkušnje mednarodnega študija, saj gostimo študente iz 59 držav. Študentje tako spoznavajo druge kulture in jezike ter širijo svoja obzorja v vseh pogledih.

V Sloveniji še vedno vlada prepričanje, da je študij v tuji finančno nedosegljiv. Kakšni so finančni pogoji za študij na vaši univerzi?

To ne velja le za Slovenijo. V večini držav vlada takšno prepričanje. Šolnina za študij na naši univerzi stane 9.250 funtov letno, kar se na prvi pogled zdi res veliko in odvrne marsikoga. Vendar številni ne vedo, da britanska vlada ponuja kreditiranje štipendije tako domačim kot mednarodnih študentom. Študenti iz Evropske unije lahko pridobijo posojilo, ki v celoti pokrije stroške šolnine neposredno univerzi, zato nimajo nepotrebnega opravka z administracijo. Rok za odplačilo posojila je 30 let, študenti pa ga začnejo odplačevati šele, ko imajo zaposlitev in letni zaslužek, ki je višji kot 25.000 funtov. Poudarila bi, da šolnina pokriva vse stroške samega študija, torej študijsko gradivo in vse potrebne materiale za praktično usposabljanje.

Kaj pa stroški bivanja?

Stroški bivanja v Londonu so nekoliko višji kot v Coventryju. V Coventryju je možno dobiti nastanitev za 400 funtov mesečno, kar zajema svojo sobo s kopalnico in deljenimi skupnimi prostori. Večina mednarodnih študentov si najde tudi študentske zaposlitve v trgovinah, barih, restavracijah, kjer lahko mesečno zaslužijo okrog 700 funtov. To niso zaposlitve s polnim delovnim časom, ampak s skrajšanim, kar jim omogoča dovolj časa za študij.

Ponuja vaša univerza tudi štipendije?

Študentom iz Evropske unije, ki dosežejo nadpovprečne ocene na maturi, ponujamo akademske štipendije. Prav tako imajo študentje možnost pridobiti športno štipendijo. Za letošnje šolsko leto smo podelili 200 štipendij v znesku 1.500 funtov. Gre za dodatno finančno nagrado, ki jo dobijo akademski študentje in je ločena od stroškov šolnine, saj je njihova šolnina pokrita s posojilom vlade. Recimo, da je to dodatna žepnina.

Univerza Coventry
Foto: Peter Morgan

Univerza Coventry ima sklenjene partnerske povezave z določenimi uglednimi podjetji, ki študentom omogočajo zaposlitve. Lahko poveste kaj več o tem?

Vsaka fakulteta ima povezavo s svojo industrijo. Sklenjene imamo partnerske povezave, na podlagi katerih so študentom odprte zaposlitvene možnosti v teh podjetjih, med njimi so tudi večja podjetja, kot so IBM, DHL, Pfizer, PWC Jaguar, Land Rover … Na voljo so številna pripravništva in druga sodelovanja. Predstavniki podjetij se udeležijo podelitve diplom, kjer študentom že predstavijo razpoložljiva delovna mesta. Ponujamo tudi možnosti študentskih izmenjav na naših partnerskih univerzah širom po svetu, tudi v Aziji in Afriki. Seveda pa sodelujemo tudi v programu Erasmus.

Na slovenskih fakultetah primanjkuje izobraževanja na praktičnem področju. Kako je s tem na vaši univerzi?

90 odstotkov vseh naših študijskih programov temelji na pridobivanju praktičnega znanja. Naša univerza ima na razpolago večmilijonsko opremo za pridobivanje praktičnih znanj vseh študijskih smeri. Tretje leto študija je namenjeno delu v industriji oziroma specifični usmeritvi, ki jo študentje študirajo, zato da čim bolje spoznajo delo samo. Kar pomeni, da enega leta študija ne preživijo na univerzi, ampak delujoč na področju, ki so si ga izbrali za študij.

Bi mogoče posebej omenili še kakšno zanimivo študijsko smer?

Vsekakor študij avtomobilske industrije, ki je glede na zgodovino mesta na zelo visoki ravni. Razvijamo modele samovozečih avtomobilov in podobno. Zanimiva je tudi kriminalistična psihologija in na fakulteti imamo celo improvizacijo zapora, kjer se študentje urijo pri delu s storilci kaznivih dejanj. Omenila bi še študijske smeri, kot so etično hekerstvo in varnost na spletu, varnostne vede, upravljanje množic. Vse to so zelo zanimive, sodobne in nišne študijske smeri. Naši diplomanti se zaposlijo tudi v zanimivih industrijah, na primer v vsakem moštvu formule 1 je vsaj en naš diplomant.

Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Prejšnji članekSmučarski spektakel s trumami navijačev pretresel Kranjsko Goro
Naslednji članek150 tisočkrat Slovenija na Huawei telefonih po Evropi
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.