Naj gremo v boj z inflacijo z zlatom ali Bitcoinom?

Letos so centralne banke natisnile ogromne količine novega denarja. Centralna banka ZDA je npr. v prvi polovici leta ustvarila več novega denarja, kot ga je prej v celotnem desetletju po finančni krizi leta 2008. In druge centralne banke, vključno z evropsko, nič ne zaostajajo.

Zato nas lahko upravičeno skrbi, kaj se bo v prihodnjih letih dogajalo z inflacijo. Zaenkrat se le ta »skriva« v vse višjih cenah sredstev, kot so npr. delnice, toda hitro lahko preskoči tudi v cene vsakodnevnih potrebščin. Še posebej v primeru, če se bo tako obsežno tiskanje denarja nadaljevalo.

Zgodovinsko je bila najboljša obramba proti inflaciji seveda zlato.

Toda v današnjem digitalnem času zlato nima več enakega leska, kot ga je imelo v preteklosti. Živimo namreč v digitalnem svetu in takšen svet potrebuje digitalno sredstvo za hrambo vrednosti in obrambo pred inflacijo.

Pred nekaj meseci je delniška družba Microstrategy objavila presenetljivo novico, da je skorajda vse svoje denarne rezerve (425 mio USD) pretvorila v Bitcoin. V sporočilu za javnost so pojasnili, da denar izgublja vrednost izjemno hitro ter da je Bitcoin preprosto boljši od zlata kot hranilec vrednosti na dolgi rok. Bitcoin ima namreč strogo omejeno količino kovancev v obtoku, enostavno in poceni se ga prenaša ter nima stroškov hrambe.

Biti prva delniška družba, ki je sprejela takšno odločitev, ni enostavno. Da so naredili to potezo, je bilo potrebno urediti veliko pravnih in računovodskih vidikov ter doseči strinjanje celotne uprave podjetja. Toda enkrat, ko so to naredili, so odprli vrata za vse druge delniške družbe, da jim lahko sledijo.

Pred kratkim je njihovemu zgledu sledila družba Square, ki jo vodi ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey. In zdaj vsak teden slišimo zgodbo kakšne nove delniške družbe, ki se je odločila za enako potezo. Leto 2021 bo leto, ko se bo ta zgodba verjetno nadaljevala s tempom, ki si ga zdaj težko predstavljamo.

Ko smo se pogovarjali z Roberto Rolihom, avtorjem mednarodne uspešnice o investiranju The Million Dollar Decision je bil zelo redkobeseden in nam je samo pokazal tale graf:

graf

»Slika tu pove več kot 1000 besed. Bitcoin je daleč najbolj donosno sredstvo leta 2020 In velika verjetnost je, da bo v letu 2021 še zelo povečal to prednost. Najbolj zanimivo pa je, da ta bikovski trend Bitcoina poganja “pametni denar” – to so inštitucije, veliki investitorji in pa podjetja. Mediji in pa s tem tudi mali vlagatelji se bodo zbudili šele po tem, ko presežemo stare vrhove.« je graf obrazložil Rolih.

K rasti je gotovo prispevala tudi napoved PayPala, da bo z letom 2021 celotni svoji mreži 26 milijonov online trgovcev omogočil sprejemanje plačil v kriptovalutah. Poleg tega bo vsem tem trgovcem in uporabnikom omogočil kupovanje in hrambo kriptovalut.

Rolih je dodal, »da se proti inflaciji lahko borimo z zlatom in Bitcoinom. Preudarni vlagatelji seveda uporabljajo obe opciji. Je pa velika verjetnost, da bo Bitcoin vse rolihbolj odžiral tržni delež zlatu in s tem rastel bistveno hitreje kot zlato. Bitcoin namreč danes predstavlja nekje 2,5% tržne vrednosti zlata in čisto mogoče je, da bo čez nekaj let ta odstotek 10 ali 15. Seveda pa moraš biti pri vlaganju v Bitcoin orientiran dolgoročno, in sposoben preživeti tudi velike korekcije na poti do potencialnih super donosov.«

Več o Robertu Rolihu:

Robert Rolih je mednarodni bestselling avtor knjige The Million Dollar Decision, evropski javni govorec leta 2015 po izboru Professional Speakers Academy iz Londona ter ustanovitelj Akademije Panta Rei. Člani njegovih plačljivih programov o investiranju prihajajo iz več kot 40 držav, oder pa si deli z največjimi predavateljskimi zvezdami sveta, kot so Jack Canfield, Gary Vaynerchuk, Dr. John Grey, Brian Tracy in drugi.

 

1 komentar

  1. Zdravo?
    Veliki igralci napovedujejo svoj delež pri kriptovalutah, napoveduje se inflacija, Amerika in Evropa sta prezadolženi,… Kot edina rešitev se vidi vlaganje v kriptovalute, a je poplava nasprotujočih si informacij, da smo že v obdobju Complacency, začetku padanja cikla, ki bi po moje naj dosegel Depression nekje poleti, a zdaj sploh kaj vlagati, ali počakati poletje in spremljati poteze velikih igralcev, da si v toku informacij, gibanja trendov, kaj bo obstalo, kaj propadlo in kaj mogoče raslo? Razmišljam, da je mogoče boljše v prihajajočem inflacijskem obdobju vzeti kredit in kupiti kakšno nepremičnino. Obdobje inflacije je vedno obdobje priložnosti, vprašanje je kaj je najboljše.
    Hvala za vaše mnenje.
    Robert Belec

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.