Najpogostejše napake na razgovoru za službo

Najpogostejse-napake-na-razgovoru-za-sluzbo

Razgovor za službo je prvi vtis, ki ga pustite pri novemu delodajalcu. To je vaša priložnost, da pokažete svoja znanja, izkušnje in kvalifikacije, ki so relevantne za položaj, na katerega ste se prijavili, ko ste prvič videli zaposlitveni oglas. Ob poznavanju pravilnega vedenja lahko povečate možnosti zaposlitve in svojega novega šefa navdušite.

Da se napakam na razgovoru za službo izognete, morate biti z njimi dobro seznanjeni. Tako se lahko na intervju boljše pripravite, obnašate bolj profesionalno in potencialno napako spremenite v priložnost, da se delodajalcu pokažete kot samozavesten in usposobljen kandidat.

Prezgoden ali prepozen prihod

Zelo pomembno je, da na razgovor pridete točno ali rahlo zgodaj, največ 10 do 15 minut in tako date delodajalcu možnost, da konča svoje delo in se pripravi na pogovor z vami. Točen prihod je pokazatelj, da ste točni in da cenite njihov čas.

razgovor

Neprimerna oblačila

Na razgovoru za novo delovno mesto morate izgledati profesionalno, tudi če v podjetju generalno velja casual dress code. Formalna poslovna obleka delodajalcu pokaže, da ste resni in imate občutek za profesionalnost. Vedno pridite samozavestni in pripravljeni z dobro izbrano obleko.

oblačila na delovnem mestu

Uporaba telefona

Namesto, da v čakalnici brskate po telefonu raje še enkrat preberite svoj življenjepis in se dobro pripravite na razgovor. Pred začetkom se prepričajte, da je telefon popolnoma izključen. Tako boste med razgovorom ostali zbrani in brez motenj.

telefon na delovnem mestu

Informiranje o podjetju

Ko vas delodajalec kontaktira v čim krajšem času o podjetju izvedite čim več. Ugotovite kdo so njihove stranke, v čem se specializirajo in kakšen je njihov način dela. Bodite pripravljeni na pogovor o specifičnih projektih, ki so navedeni na njihovi spletni strani. Pripravite se tudi na vprašanje »Kaj vas pri našem podjetju najbolj zanima?«

razgovor

Zbranost

Na dan razgovora bodite dobro naspani in zjutraj imejte hranilen obrok. Na razgovoru za službo je zelo pomembno, da se prikažete sveži in zbrani. Poslušajte, kaj vam delodajalec pove in sproti pripravljajte vprašanja za njih. Potrudite se biti zares entuziastični glede delovnega mesta. Z aktivnim poslušanjem pokažite, da vas res zanima, kar vam delodajalec razlaga.

zbranost na razgovoru

Negotovost o lastnem življenjepisu

Pred razgovorom se dobro seznanite s svojim življenjepisom. Obvezno je, da veste podatke o svojih preteklih delovnih mestih, zadolžitvah in pomembne datume. Kopijo življenjepisa prinesite v mapi, ki izgleda profesionalno, da ga lahko berete, medtem ko čakate na razgovor.

CV

Ne govorite preveč

Ko odgovarjate na zastavljena vprašanja se držite bistva in ne bodite predolgi, saj boste tako izgubili poslušalčevo pozornost. Izogibajte se govora o svojem zasebnem življenju in ohranjajte pogovor profesionalen. Besedo dajte tudi sogovorniku in ob poslušanju uporabljajte neverbalne načine komunikacije, kot kimanje in očesni kontakt, da  jim date vedeti, da jih poslušate.

govor

Govor o preteklih delodajalcih

Namesto blatenja o preteklih delodajalcih, delite znanje in izkušnje iz prejšnjih delovnih mest. Če prejmete vprašanje kot “Ali ste se v preteklosti soočili s težavnim sodelavcem” ali “Kako se soočate z nestrinjanji?” poskusite najti način, kako na vprašanje odgovoriti pozitivno. Tako sogovorniku pokažete, da ste sposobni mirno reševati konflikte na delovnem mestu.

prepričljivost

Follow up

Po opravljenem razgovoru delodajalcu pošljite mail ali čitljivo napisano pismo. Zahvalite se jim za njihov čas in izrazite svoje zanimanje za delovno mesto. V sporočilu navedite, zakaj se veselite nove vloge, vključite pa tudi nekaj kar ste ugotovili med razgovorom, da pokažete da ste bili pozorni.

po razgovoru

info@inzenir.si | Spletna stran
inzenir.SI v Sloveniji predstavlja vezje inženirske industrije. Predstavljamo slovensko industrijo, objavljamo zaposlitvene oglase in zanimive vsebine ter izvajamo razna tehnično-naravoslovna izobraževanja primerna za vsakogar.
VIRStrojnik.si
Prejšnji članekNikar se ne odpovejte eni najbolj priljubljenih oblik zabave
Naslednji članekV kinu februarja 2023: Marvel, kokainski medved in Valentinovo
info@inzenir.si | Spletna stran
inzenir.SI v Sloveniji predstavlja vezje inženirske industrije. Predstavljamo slovensko industrijo, objavljamo zaposlitvene oglase in zanimive vsebine ter izvajamo razna tehnično-naravoslovna izobraževanja primerna za vsakogar.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.