Namizni ali prenosni računalnik?

Developing programmer Development Website design and coding technologies working at home
Foto: SARINYAPINNGAM iz iStock

Vsak študent potrebuje računalnik. To drži kot pribito. Večino gradiva je v e-obliki, profesorji pošiljajo sporočila preko e-pošte in vsake toliko časa je potrebno napisati kakšen esej ali referat. Seveda potem pridejo tu še gaming noči, LAN zabave, netflix and chill ter patetični poskusi DJ­­–anja na različnih zabavah na domu, ki so razlog zakaj nihče noče za sosede imeti študente.

Študentska kultura prenosnika

Tako lahko rečemo, da je računalnik študentska nuja (nekateri bolj liberalni bi celo rekli pravica). A kakšen računalnik potrebuje študent? Kaj mu več pomeni? Praktičnost ali zmogljivost? Med študenti prevladujejo prenosniki. Povsod vidiš študente, ki nosijo torbe s prenosniki (po navadi jabolčne vrste).

Mnogi sedijo v kavarnah in pišejo svoj magnum opus ali pa ekstremno samovšečen blog ter srebajo svojo kavo z riževim mlekom. Nekateri celo prinesejo svoj prenosnik na predavanja. Ključna je beseda nekateri.

 

Ali je prenosnik res prava odločitev?

Vsak študent kupi prenosnik z mentaliteto, da ga bo nesel na predavanja. In potem ga prinese enkrat, ugotovi, da ni tako priročno, kakor pisanje na roko in je poleg tega še kar težek. Nato začne tisti prenosnik služiti enako vlogo kot namizni računalnik.

Samo da je manj zmogljiv, uporabljaš ga lahko samo za ogledovanje posnetkov in filmov, mogoče za starejše igre ali pa igraš na nizkih nastavitvah. Kako ljubosumen boš, ko bo tvoj geek cimer z ogromnimi ekrani gledal Game of thrones, ti pa boš komaj prepoznal zmaje? Izbira mogoče ni tako preprosta. Zato smo spodaj zbrali nekaj primerjav, ki ti bodo v pomoč pri tvoji izbiri.

 

Prenosni VS namizni računalnik

Razlogi za prenosnik

Če se misliš veliko vračati domov, boš težko zložil celotno mašino, ekran in tipkovnico v kovček ter šel na vlak. Tukaj pride prenosnik prav.

Pri namiznem računalniku tudi ne moreš takoj skriti NSFW stvari, ko ti sostanovalec nenapovedano vdre v sobo (s tem mislim na vas, ki gledate hentai). Prenosnik lahko na hitro zapreš in si prihraniš marsikatero sramoto. Priporočamo ga tudi za tajne agente.

 

Poleg tega so prenosniki varčnejši. Namizni računalnik žre energijo kakor humvee žre bencin. Tako da, če te skrbi naš planet je prenosnik prava izbira.

 

Prenosnik samo odpreš in si takoj v akciji. Namizni računalnik pa je treba namestiti in se igrati s kabli, kakor da razstavljaš bombo v tipičnem akcijskem filmu iz osemdesetih. In ko govorimo o filmih. Prenosnik lahko tudi s sabo odneseš v posteljo, se udobno zlekneš in gledaš svojo najljubši film ali serijo in si priznaš, da pač nimaš lajfa.

 

Prenosnik res lahko vzameš s sabo kamorkoli. Nosiš ga lahko na predavanja ali pa na teraso, kjer boš na skrivaj pokadil cigareto in med gledanjem spletnih uspešnic srkal kavo (mogoče z riževim mlekom).

Razlogi za namizni računalnik

A kontra s strani namiznega računalnika je, da ima tako velike ekrane, da lahko serijo spremljaš s postelje na drugem koncu sobe. Tudi pri okvari namizni računalnik pride bolje čez. Pri namiznem računalniku lahko v primeru okvare samo zamenjaš komponente in »bam« – kot nov. Prenosnik pa malce zakomplicira zadevo in tudi popravilo zna biti dražje.

 

Tudi če imaš dobre ventilatorje, bo ob težkem naporu prenosni računalnik zvenel kakor Černobil, preden je šlo vse v zrak. Tako da pozabi igranje najnovejših iger na maksimalnih nastavitvah, da sploh ne govorimo o kakršnem koli dobrem animiranju, programiranju in tako dalje. Poleg tega boš velikokrat speštan na svojem stolu zaradi majhnega ekrana in stisnjene tipkovnice.

Medtem pa je namizni računalnik rojen in vzgojen za to, da bo z navdušenjem adrenalinskega odvisnika prenašal vse napore najzahtevnejših nastavitev igre po tvoji izbiri. Pri igranju ali delu ti bo pomagal z svojimi premakljivimi komponenti (ekran, tipkovnica …) in ti tako ponudil prilagajanje tvojim potrebam.

 

Namizni računalnik velikokrat dobiš ceneje kot primerljivo zmogljiv prenosnik. Pri tehnologiji je manjše dražje.

Kaj je zate?

Na koncu se mora vsak posameznik odločiti sam. Če potrebuješ računalnik na katerem boš občasno pogledal kakšen film, napisal nekaj esejev in nekaj e-pošt, kdaj pa kdaj poigral kakšno igro ter ga s sabo nosil domov, potem je prenosnik zate.

Če pa želiš biti pravi pripadnik PC master race, cele dneve igrati igrice, študirati karkoli povezano z računalništvom ali filmsko produkcijo, v piko analizirati vsako malenkost novega napovednika za Marvel film in nimaš domotožja, ti predlagam namizni računalnik.

 

Si se že odločil? Super! Potem te vabimo, da si ogledaš spletno stran Poceni PC. Tu lahko izbiraš med različnimi obnovljenimi pa tudi med prenovljenimi rabljenimi računalniki in to po dostojni, pošteni ceni. Brez skrbi, rabljeni računalniki so testirani, očiščeni in ne gre za predpotopne škatle. Obnovljeni računalniki pa so nerabljeni z odprto embalažo. Ponavadi gre za razstavne eksponate in vrnjene artikle. Torej je tveganje enako, kot da kupiš nov računalnik – le ceneje!

Računalnike dostavljajo tudi na dom in v primeru neprijetnosti so ti takoj pripravljeni pomagati preko telefona. Prodajajo tudi računalniške komponente in vse kar potrebuješ za računalnik. Torej obišči Poceni PC in si privoščiš dober računalnik za malo denarja.

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Prejšnji članekKako do prve zaposlitve?
Naslednji članekPoleti do novih znanj in spretnosti?

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.