Obišči najstarejšo gostilno v Šentrupertu!

Gostilna Jaklkič - pogled na vrt z mavrico

V osrčju Dolenjske leži gostilna Jaklič, ki se lahko pohvali že s štirimi rodovi gostilničarjev. Družini je uspelo obdržati domačo hrano naših prednikov, ponuja pa tudi odlično domače vino. Če si želiš biser Dolenjske uživati dalj časa, ponujajo tudi prenočišča v zidanici.

Začetki gostilne s tradicijo

Zakonca JakličZgodovina gostilne Jaklič sega v leto 1900, ko sta zakonca Jaklič kupila prostore, gostilna pa je začela obratovati leta 1904. Sama gostilniška dejavnost družini ni prinašala dovolj zaslužka, zato je oče družine začel še s klanjem živine. Elektrike ni bilo, zato so na severni parceli postavili ledenico, v kateri so shranjevali meso. Prevoz ledu je bil izredno težak in nevaren, a družina je s tem lahko preživela. Poleg dela v mesnici in gostilni so še pridno obdelovali kmetijo.

Delo je nadaljeval sin, ki je imel med vojnama veliko dela kot mesar. Gostilno so obiskovali predvsem domačini, revnejši so pili jabolčnik, premožnejši pa pivo in vino. Med drugo svetovno vojno je bila gostilna bombardirana, zato so jo morali po vojni adaptirati. Mesarijo so imeli do leta 1950, po letu 1964 pa so ostali edina gostilna v kraju.

Nenehni napredek

Jakličevi se dobro zavedajo, da se je treba nenehno razvijati in rasti, zato so v sedemdesetih letih gostinske prostore razširili in obnovili, da so lahko gostili večje družbe. Ponujati so začeli obroke za večje skupine, na primer za poroke, pogrebščine, zabave in prireditve. Izletniki so postali redni obiskovalci Jakličeve zidanice v Kovačevem hribu, kjer imajo svoj vinograd.

Vina Jaklič

V zadnjih letih pa so v gostilni Jaklič izvedli naslednje ukrepe energetske in snovne učinkovitosti:

 • toplotno je bil izoliran zunanji ovoj stavbe;
 • dotrajano stavbno pohištvo je bilo zamenjano z novimi, sodobnimi stekli s tro-slojno zasteklitvijo;
 • izvedel se je prehod na ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode s toplotno črpalko zrak/voda ter pečjo na lesno biomaso;
 • zaradi prehoda na nizkotemperaturno ogrevanje so se zamenjali radiatorji, grelna telesa so se opremila s termostatskimi ventili in termostatskimi glavami;
 • zamenjale so se dotrajane klimatske naprave;
 • vgrajeni so bili sistemi prezračevanja z rekuperacijo odpadnega zraka v restavracijskem delu;
 • zbiralnik deževnice z napeljavo meteorne vode;
 • sanacija sanitarij za osebje;
 • vgradilo se je talno gretja v sanitarijah za goste in zaposlene;
 • vgrajene so bile varčne vodne armature in izvedeni drugi ukrepi varčevanja s pitno vodo;
 • izvedel se je prehod na razsvetljavo LED in avtomatski prižig svetil;
 • izvedel se je nakup opreme in uvedeni ukrepi na področju zmanjšanja količine in ločevanja odpadkov.

V domu domačih in tujih dobrot

Razišči čudovito dolenjsko pokrajino in se na lastne oči prepričaj, zakaj ta najstarejša gostilna v Šentrupertu še kar stoji in privablja redne goste. Najdeš jih na naslovu Šentrupert 31, 8232 Šentrupert. Če bi želel prespati v zidanici ali organizirati večjo zabavo, jih pokliči na telefonsko številko 07 304 00 30 ali jim piši na elektronski naslov gostilna.jaklic@siol.net. Družina Jaklič te veselo pričakuje!

oglasno sporočilo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.