NLB Okvir Pomoči – izbrani so trije najperspektivnejši trajnostni projekti

Okvir Pomoči

V projektu #OkvirPomoči (nlb okvir pomoči), ki je potekal že tretje leto, in s katerim smo v NLB Skupini letos prvič iskali trajnostne rešitve na izzive prihodnosti, ob tem pa prestopili meje Slovenije, je sodelovalo kar 300 podjetij. Med njimi je prvostopenjska komisija najprej izbrala po 10 finalistov z vsakega trga, kjer poslujejo naše bančne članice, med temi pa je nato mednarodna strokovna komisija izbrala tri najboljše, za katere smo v NLB Skupini pripravili sponzorska sredstva v višini 100.000 evrov, medtem ko jim bo svetovalna hiša Deloitte nudila 8-urno brezplačno strokovno svetovanje o uspešni vpeljavi trajnostnega poslovanja v strateške in operativne procese podjetja.

Montex Elektronika iz Črne gore se v nagrajenem projektu loteva reševanja grožnje požarovMokos je platformo za zgodnje odkrivanje požarov in pravočasno obveščanje pristojnih služb prek centra za aktivno spremljanje. Projekt je vpet v lokalno okolje, saj ob prijavi potencialnega požara poenoti in koordinira delo več služb in občanov.

Srbsko podjetje Smart Watering Solutions je razvoj usmerilo  v trajnostno pridelovanje hrane, natančneje v razvoj avtomatiziranih namakalnih sistemov, ki delujejo s pomočjo senzorjev in mobilne aplikacije, poleg prispevka k preskrbi s hrano pa zagotavljajo tudi prihranek pri porabi vode. Projekt regionalno vpliva na trajnost kmetijstva, produkt, ki se razvija, pa ima potencial za preboj na svetovni trg.

Iz Slovenije prihaja ANTEJA ECG, ki vidi rešitev v krožnem gospodarstvu, ključ do njega pa v umetni inteligenci. Value Chain Generator (VCG.AI) je orodje za generiranje trajnostnih verig vrednosti, ki za ustvarjanje novih verig in povezovanje deležnikov v regiji in širše uporablja umetno inteligenco in velepodatke. S svojo rešitvijo želijo v petih letih poskrbeti za 30.000 ton manj emisij CO2 in več kot 100.000 ton manj odpadkov.

»Navdušeni in ponosni smo, da smo lahko s projektom #OkvirPomoči v svoji domači regiji, Jugovzhodni Evropi, tokrat spodbudili razmišljanje o trajnostni prihodnosti in poiskali podjetja, ki bodo ta cilj pomagala doseči. Projekt je pokazal, da ljudi, ki razmišljajo odgovorno in daljnosežno ter poskušajo s svojimi dejanji poskrbeti za boljšo kakovost bivanja, ni malo. In če je moč soditi po idejah in inovativnosti podjetij, ki so sodelovala v razpisu, se nam za trajnostno prihodnost ni treba bati,« je ob razglasitvi regijskih zmagovalcev projekta poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak in hkrati čestital najboljšim trem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.