OMG, kdo pride na Rudnik

Parov Stelar – vrača se avstrijski pionir elektro swinga

Podobno kot Slovenija, tudi Avstrija ne slovi kot meka pop kulture, a ima vseeno veliko pokazati. Marcus Füreder alias Parov Stelar se nam je prvič kot DJ v Sloveniji predstavil leta 2006 v klubu K4, leta 2017 pa je na Gospodarskem razstavišču obiskovalce zabaval z mešanico živega muziciranja, petja in multimedije.

V Slovenijo se vrača 6. aprila, ko bo ob 22h nastopil na otvoritvi razširjenega nakupovalnega centra Supernova Ljubljana Rudnik.

Zakaj mu pravijo kralj

Pravijo, da so bili Beatli večji od Jezusa. Če je tako, potem je Avstrijec Parov Stelar, vsaj ko gre za ljubitelje elektronske glasbe, priljubljen skoraj kot Mozart. Očitajo mu sicer, da ustvarja komercialno glasbo, a podobno so očitali tudi velikemu glasbenemu geniju klasične glasbe. Oznaka »komercialna« ga zato niti malo ne moti, saj pomeni le, da je takšna glasba všeč veliko ljudem, ne pa tudi, da je slabe kakovosti.

Tehno s pridihom džeza in swinga

Parov Stelar

Elektronska glasba se izredno hitro razvija. Pred dvema desetletjema so v njenih ritmih mladi porabljali viške mladostniške energije na rejv zabavah. Od takrat se je veliko spremenilo. Tovrstna glasba ni več omejena na festivale in klube, saj skoraj ne najdete uspešnice, ki bi bila brez elektronskih elementov, in tudi na radijskih postajah jo predvajajo vse več. Ljubitelji elektronske scene poznajo Parova Stelarja kot ustvarjalca plesne glasbe, ki združuje vplive swinga in džeza, mešanega s housom in hip hopom. Vendar mu izraz novi džez ni pri srcu, saj pravi, da ustvarja glasbo v povečini tehno ritmu, ki jo obogati z veliko različnimi glasbenimi zvrstmi. Tako kot večina producentov se namreč trudi delati glasbo, ki je priljubljena in ima široko občinstvo. Toda hkrati ohranja imidž, in kot pravi, ustvarja iz srca in dela tisto, kar čuti. V tem je njegova skrivnost in razlog, da njegova glasba ne sodi med »komercialno« v negativnem smislu te besede.

Pionir tehno swinga

Kakšna sploh je glasbena zvrst elektro swing, za katero je glasbenik zaslužen, in v kateri velja za nekakšnega pionirja. Dejali bi, da gre za mešanico starega in novega. Oziroma gre za zvok, ki je bližje okusu sodobnih poslušalcev, a ohranja energično vznemirjenje trobil zgodnjih posnetkov swinga. Uspešnemu DJ-ju v tej zvrsti se zato pogosto na odru pridružijo pevci in glasbeniki, ki igrajo na tradicionalna trobila.

Parovu Stelarju je preboj na mednarodno sceno uspel leta 2004 s ploščo Rough Cuts. Njen edinstveni zvok, specifičen pristop k produkciji glasbe in neortodoksna kombinacija glasbenih zvrsti, ga je namreč v trenutku izstrelila med vzhajajoče zvezde. Sledili so albumi, ki so njegov sloves le še potrdili in vodili do sodelovanj z glasbenimi zvezdami. Sodeloval je s Tonyjem Bennettom in Lady Gaga, Lano Del Rey, Lukasom Grahamom, Marvinom Gayem, Bryanom Ferryjem in mnogimi drugimi. Parov Stelar se je letos odpravil na turnejo, za katero se je s skupino in ekipo domislil nečesa izjemnega. Popolnoma novo scensko zasnovo in vizualno doživetje ter številne nove skladbe, čemur bomo priča tudi med njegovim nastopom v Ljubljani.

Parov Stelar

Ogrevanje od 19.00 naprej, vrhunec ob 22.00

V sredo 6. aprila ob 19.00 vrata na široko odpira nova Supernova Ljubljana Rudnik. Na dodatnih 20.000 kvadratnih metrih površine bo 50 novih prodajaln, 19 restavracij in barov v dveh nadstropjih, fitnes, dva zabaviščna parka ter 7 najsodobnejših kinodvoran.

Supernova Ljubljana Rudnik vrata odpira 6. aprila 2022 ob 19. uri. To bo večer zabave, veselja in presenečenj. Na dan otvoritve bo nakupovalni center odprt do polnoči, zato vabljeni na nočno nakupovanje. Od 20h naprej bodo obiskovalci uživali ob brezplačnih koncertih slovenskih zvezd kot so Klemen Slakonja, Marko Stankovič, ViP Band, Amaya in Lea Sirk. Ob 21.50 sledi veličasten, okolju prijazen ognjemet, ki mu bo ob 22h sledil spektakularen šov s specialnim nastopom kralja elektro swing glasbe Parova Stelarja.

Parov Stelar brez težav priznava, da je ustvarjal dlje od desetletja, in med tem opravljal različna dela, preden je uspel. Danes velja za pionirja elektro swinga, poleg pisanja glasbe je še producent, DJ in oblikovalec. Vsestransko zanimiv umetnik, čigar nastopi so zanimivi ne le za ušesa, temveč tudi prava paša za oči, zato se lahko otvoritve nakupovalnega središča nadvse veselimo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.