Top 3 recepti s tofujem

Stir fry tofu with sesame seeds and herbs in a bowl close-up. horizontal
Foto: ALLEKO iz iStock

Ti zmanjkuje idej za kuhanje zdravih in polnih obrokov? Poiskali smo 3 recepte za vse ljubitelje tofuja.

Tofu izvira iz Kitajske, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je postal priljubljen tudi v Evropi in ZDA, ko so se ljudje s pojavom hipijskega gibanja začeli zanimati za bolj zdrava in eksotična živila. Danes prav zelo eksotičen tofu ni več, je pa po vrsti študij postalo jasno, da gre za hrano, ki spada med dobrodejne. Iz sojinega mleka se pridobi na podoben način, kot se iz običajnega sir. Še posebej zanimivo živilo pa je, ker je eden redkih rastlinskih virov beljakovin, ki vsebuje čisto vse esencialne aminokisline. To so aminokisline, ki jih telo za delovanje nujno potrebuje, ne more pa jih proizvesti samo.

Fresh Tofu eating by chopsticks on wooden cutting board, Food ingredient in Asian cuisine
Tofu je eno redkih rastlinskih živil, ki vsebuje čisto vse beljakovine, ki jih telo potrebuje. Vrh tega ima veliko antioksidantov, mineralov ter dobrih maščob. Foto: Nungning20 iz iStock

1. Pad thai z arašidovo omako in hrustljavim tofujem

pad thai, thai food, thailand
Brezglutenski in veganski krožnik z riževimi rezanci, ki bo poskrbel za polne in zadovoljne želodčke, ne da bi za to ves dan prebili v kuhinji! Foto: ctwtn iz Pixabay

Izvirno je pad thai pripravljen z riževimi rezanci, jajci, tofujem, rakci in začinjen s tamarindovo omako, ribjo omako, česnom ali šalotkami, čilijem in palmovim sladkorjem, postreže pa se z rezino limete in sesekljanimi praženimi arašidi. Priprava res dobrega pad thaia je lahko kar zapletena, čeprav se zdi jed preprosta, bistvene pa so seveda dobre in sveže sestavine. Večino sestavin za omako in dodatke se pri nas žal težje dobi oziroma samo v specializiranih prodajalnah, kar potem otežuje pripravo doma. Vendar se nam zaradi tega ni treba odpovedati jedi, le prilagoditi jo moramo sestavinam, ki jih imamo na voljo.

Potrebuješ:

  • 200 gramov riževih rezancev
  • 200 gramov čvrstega tofuja
  • žlica olja
  • sol, poper po okusu
  • 1 mlada čebula
  • lonček rdečega zelja
  • 1 korenček, žlica peteršilja
  • 2 žlici arašidov
  • sok polovice limone
  • arašidova omaka
  • ¾ lončka gladkega arašidovega masla
  • lonček vode ali po potrebi
  • 2 žlici sojine omake
  • žlica agavovega sirupa
  • 2 stroka česna
  • žlička riževega kisa
  • sok pol limone

Priprava:

  1. Riževe rezance prelijemo z vročo vodo in pustimo namakati 2 minuti – sledimo navodilom na embalaži za pripravo. Nato jih odcedimo, ohladimo in damo na stran.
  2. Tofu odcedimo, narežemo na kocke, začinimo s soljo in poprom ter popečemo na žlici olja v vroči ponvi, da se zlato zapeče z vseh strani. Nato ga vzamemo iz ponve in damo na stran.
  3. Pripravimo arašidovo omako: sestavine postavimo v mešalnik in zmeljemo do gladkega. Vodo dodajamo po potrebi, odvisno, kako tekočo omako želimo.
  4. Pripravimo zelenjavo: rdeče zelje drobno narežemo ali naribamo. Korenček grobo naribamo. Mlado čebulo narežemo, sesekljamo peteršilj in zdrobimo arašide (lahko jih damo v vrečko in zdrobimo z valjarjem). Riževe rezance zmešamo z arašidovo omako. Če je pregosta, jo zredčimo z vodo. Nato dodamo še tri četrt zelenjave, sok pol limone in premešamo.
  5. Rezance razdelimo na krožnike, na vrh pa dodamo preostalo zelenjavo, zdrobljene arašide in hrustljavi tofu. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

2. Curry riž s tofujem

Closeup macro of fresh colorful basmati rice dish with green peas, curry and carrots with tofu and hand holding fork in bowl
Hitro pripravljena in okusna jed. Foto: krblokhin iz iStock

Potrebuješ:

  • 1 majhna čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 majhna korenja
  • ½ bučke
  • ½ paprike
  • 150 g tofuja
  • 1 skodelica kokosovega mleka
  • 4 žlice paradižnikove omake
  • majhen šop svežega koriandra
  • sol
  • poper
  • 2 žlici currya
  • 1 žlička paprike v prahu
  • ½ žličke garam masale
  • žlica kokosove maščobe
  • 2 kavni skodelici basmati riža

Priprava:

  1. Riž skuhamo v slani vodi po navodilih. V ponvici stopimo kokosovo maščobo in dodamo vse začimbe. Nato dodamo sesekljano čebulo in česen. Pražimo približno 5 minut.
  2. Prelijemo s kokosovim mlekom in dobro premešamo ter kuhamo 5 minut. Dodamo narezano zelenjavo in kuhamo do skoraj mehkega (po potrebi dodamo vodo).
  3. Na koncu dodamo na kocke narezan tofu. Vse skupaj kuhamo približno 10 minut.
  4. Ko sta riž in omaka gotova, dodamo na omako svež koriander ter serviramo.

3. Solatni krožnik s tofujem

Delicious salad with tofu, tomatoes and walnuts, drizzled with a sauce of balsamic vinegar and served on a blue plate. Top view.
Toplo hladna, mehko hrustljava mešanica za tiste dni, ko nam meso ne diši. Foto: gkrphoto iz iStock

Potrebuješ:

  • 20 dag trdega tofuja
  • 400 g zelene solate
  • 1 šopek vodne kreše
  • 4 korenčki
  • 2 rdeči papriki
  • 0,5 žličke soli
  • 25 ml limoninega soka
  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 ščepca mletega popra

Priprava:

  1. Solatne liste temeljito operemo pod tekočo vodo in jih dobro osušimo. Natrgamo jih na manjše kose. Tudi korenje in papriko operemo, nato pa jih očistimo (papriki odstranimo semena) in zrežemo na tanjše trakove (korenček lahko tudi na grobo naribamo). Vodno krešo operemo in osušimo. Vso zelenjavo razporedimo po večjih krožnikih.
  2. Tofu zrežemo na za grižljaj velike kocke, nato pa pripravimo ponev, v katero vlijemo oljčno olje (dve žlici). Ko se olje segreje, v ponev stresemo tofu in ga med mešanjem ali stresanjem ponve popečemo z vseh strani – dokler ne dobi zlato rjave barve. Med praženjem ga posolimo in popopramo. Popražen tofu razporedimo po krožnikih.
  3. Solate po želji in okusu začinimo z olivnim oljem, soljo in limoninim sokom ter postrežemo.

Pa dober tek!

Prejšnji članekOMG, kdo pride na Rudnik
Naslednji članekLjubljanski univerzitetni inkubator predstavil svetle zvezde slovenske startup scene

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.