Petra Škarja: dokaz, da se s pisanjem da uspeti

Petra Škarja je uspešna slovenska pisateljica, popotnica po duši in zavzeta bralka. Izdala je že pet knjig in čisto vsaka je bila uspešnica. Mladim deli nasvete glede samozaložbe, redno objavlja na svojem blogu in z bralci deli izkušnje iz njenih številnih potovanj. Zaupala nam je, katera država ji je bila najbolj všeč, kaj je rada brala v študentskih letih in podelila nekaj nasvetov za tiste, ki bi radi začeli svojo pot kot pisatelji.

Veliko ste potovali in to po vsem svetu. Je kak kraj ali država, ki se vam je še posebej vtisnil v srce?

Naj se sliši še tako klišejsko, a odgovor najbližje resnici je: vsaka država je po svoje zanimiva. Mehika me je »kupila« z odlično hrano, Venezuela osupnila s čudovito pokrajino, Kalifornija prepojila s podjetnostjo, Maldivi pokazali raj, Nepal nahranil mojo hribovsko dušo, Šrilanka »sezula« z najboljšim ananasom na svetu, Burma zbližala s pravo duhovnostjo, Oman pomagal odvreči sodbe … Ja, težko je primerjati.

Popolnoma hladno so me pustili le Malta, Dominikanska Republika in Egipt.

Petra in sopotnik na potovanju v Omanu.

Ste uspešna slovenska pisateljica, kar je za nekatere že skoraj nemogoča besedna zveza. Kaj je vaša največja prednost v primerjavi z drugimi slovenskimi avtorji?

Podjetnost. Umetnica sem po duši in talentu (rišem, pišem, igram klavir …), a da sem iz tega lahko ustvarila podjetje, sem se morala priučiti podjetnosti. Prav to je nekaj, kar 95 % umetnikom manjka, ker se preveč zanašajo na državne podpore in dobrodelne donacije umetnosti.

Svoje knjige ste izdali v samozaložbi. Je bil to vaš namen že od začetka? Zakaj ste se tako odločili?

Pri prvi knjigi sem naduto mislila, da je izdati knjigo tako zelo enostavno. Če bi takrat bolj vedela, kaj vse me čaka, bi verjetno raje izbrala založbo. A želela sem sama odločati o vsem – izgled naslovnice, barve, velikost črk, vsebina … In to je v popolnosti možno zgolj v samozaložbi.

Petra Škarja kuka izza vogala.

Katere knjige priporočate mladim? Kaj ste radi brali v študentskih letih?

Moja študentska leta so bila hecno obdobje … Takrat sem brala predvsem podjetniške knjige, tiste najbolj poznane – Anthony Robbins, Brian Tracy, Robert Kiyosaki, Robin Sharma … Sanjala sem, kako bom nekoč bogata in uspešna nekje sredi Hollywooda.

Kaj priporočam mladim – samo naj berejo. Saj je vseeno kaj. Najdite tisto, kar vas zanima. Pa četudi je to tantrični seks. Samo da berete. Ker z branjem se neverjetno izboljšuje kreativno razmišljanje, širina razumevanja, besedni zaklad in izražanje, v težkih življenjskih situacijah lažje najdete rešitve (vse to dokazujejo tudi študije). Če se v mladih letih navdušite nad branjem, boste tekom celotnega življenja imeli okoli sebe stotine strokovnjakov (zbrani v knjižnici), ki vam bodo pomagali, ko vam bo najtežje. Šele ko to krvavo potrebujete, se zaveste, kako je to pomembno. Knjige ti dajo upanja, moči, idej, inspiracije … Mnogo tega, kar rabiš za srečno življenje.

Petra na odru med predavanjem

Kakšni so vaši načrti glede pisanja, se nam v bližnji prihodnosti obeta nova knjiga?

Sploh ne vem. Ah, umetniki … Kaj pa vemo, kam nas zanese pot. Stalno nekaj  pišem – ali knjigo zase ali knjigo za drugega ali zapise za splet … Umetnost je težko ukalupiti v urnik in zapisane cilje. Boljše mi gre, če se preprosto prepustim toku in skušam ujeti tisti val kreativnosti, ki me včasih tako prežame, da iz mene kar letijo besede. Potem pa pridejo obdobja, ko iz sebe ne spravim niti enega stavka. Nič. Takrat se pač posvečam bolj tehničnim poslovnim stvarem. Učim se loviti ta val kreativnosti.

Kaj bi svetovali mladim nadobudnim pisateljem, ki si srčno želijo izdati svojo knjigo?

Veliko pišite in veliko berite. Nisem še srečala dobrega pisatelja, ki bi malo bral. Ko boste imeli res dobro knjigo, se pa obrnite na nas, na založbo 5KA – naredili smo jo z namenom, da pomagamo še nepoznanim slovenskim pisateljem. Ampak glejte, da bo knjiga dobra!

Petra v burki, vidijo se le oči

Imate kakšen nasvet za študente, glede potovanj, življenja, kariere…? Kakšen nasvet bi dali sebi kot študentki?

Ne morem podajati splošnih nasvetov, ker je vsak posameznik tako edinstven, da kar deluje enemu, ne more drugemu in obratno. Pa saj v resnici vsak študent zase dobro ve, kam ga vleče srce – včasih samo manjka poguma ali odvezanosti od mnenj staršev.

Sama sebi bi pa rekla: »Petra, čimprej začni s svojim podjetjem, čimprej se podaj v svet. Čeprav še tega ne vidiš tako, je študentski čas dejansko čas, ko imaš največ denarja, največ ugodnosti, največ časa in najmanj odgovornosti. Zato začni čimprej sprobavati svojo poslovno idejo. In potem še naslednjo. In še naslednjo. Pa kaj potem, če ne uspe. Najlažje sprobavaš sedaj, ko se hraniš s študentskimi boni, imaš ugodno stanovanje, doma pa še ne otrok, hiše in ogromno računov … Pa tudi če ti nič od vseh idej ne uspe, si boš dobila zlata vredne izkušnje in veščine za celo življenje.«

Pa še tole bi si dodala: »Pojdi malo žurat no, ne bodi samo za knjigami.« 

Urednica revije Študent

Prejšnji članekDIY frizer: kako se ostriči doma
Naslednji članekSklep o nadaljevanju študijskih procesov

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.