Počasneje je tudi varneje

Prehitra vožnja je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, zato Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo junija izvaja drugi del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ponovili pa jo bodo še avgusta. Aktivnosti bodo usmerjene predvsem v preventivno delovanje na področju umirjanja hitrosti, Policija pa bo v izvajala poostrene nadzore. S hitrostjo so povezani še drugi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti in prekratka varnostna razdalja.

Neprilagojena hitrost še vedno predstavlja najpogostejši vzrok prometnih nesreč in največji problem v naseljih in na regionalnih cestah. Lani je življenje zaradi neprilagojene hitrosti izgubilo kar 37 ljudi od skupaj 91 umrlih, kar pa je sicer 20 % izboljšanje glede na 2017 (46 umrlih). Po podatkih znanstvene raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Sloveniji, ki jo je Agencija predstavila septembra lani, bi se število mrtvih na slovenskih cestah letno lahko zmanjšalo za 7, če bi povprečno hitrost znižali za dva odstotka.

Vozniki med 18. in 34. letom najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti

Starostna skupina med 25. in 34. leti je najbolj rizična z vidika povzročitve prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti. V obdobju zadnjih petih let so povzročitelji iz te starostne skupine vedno povzročili največ prometnih nesreč. Sledi jim starostna skupina med 18. in 24. letom starosti. Delež povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se je v starosti od 18. do 34. let povečal iz 39 % v letu 2014 na kar 56 % v letu 2018. Najpogostejši povzročitelj prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti je voznik osebnega avtomobila. V letu 2018 je bilo kar 2.439 povzročiteljev prometnih nesreč voznikov osebnih avtomobilov.

Agencija za varnost prometa zato svetuje: »Upoštevanje cestno-prometnih predpisov ter razmer na cesti, strpna in odgovorna vožnja lahko preprečijo marsikatero nesrečo. Vozimo pametno!«

Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Prejšnji članekKako lahko sami vplivamo na maksimalen izkoristek časa?
Naslednji članek5 alternativ kavi za čas učenja
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.