5 alternativ kavi za čas učenja

Čeprav je kava lahko učinkovita, ko se skušamo zbuditi, ima na telo tudi slabe vplive. Med drugim vpliva na žensko plodnost, viša količino adrenalina in noradrenalina v krvi (stresna hormona), moti absorpcijo železa iz črevesa, slabi kosti in zvišuje krvni tlak.

Če si želiš bolj naravno alternativo, ki te bo poživila v tem izpitnem obdobju ali si se že naveličal kave, preveri spodnje predloge.

1.      Mate

Mate je rastlina iz družine bodikovk, ki raste v subtropskih predelih Južne Amerike in na Bližnjem vzhodu. Vsebuje med 0,3 in 1,7 % suhe teže kofeina, medtem ko ga kava 1,5 %. Mate se lahko pije vroč kot čaj, topel ali hladen napitek.

 

2.      Pravi čaj

Pravi čaji (čaj iz listov čajevca) prav tako vsebujejo kofein, in sicer 3 %. Poleg tega vsebuje teobromin in teofilin, ki imata tudi poživljajoč učinek. Teobromin deluje stimulativno, učinkuje dlje časa kot kofein in izboljšuje voljo.

 

3.      Kombuča čaj

Kombuča je čajna goba, in sicer oblika simbioze ocetno kislinskih bakterij in ene ali več kvasovk v celulozni membrani. Kombučin napitek naredimo s kombučino čajno tekočino in sladkanim čajem (sladkanim s sladkorjem ali raztopino glukoze/fruktoze).

 

4.      Sok pšenične trave ali kalčkov

Veliko se uporablja pri naravnem zdravljenju, saj pomaga pri regeneraciji telesa. Prodaja se tudi v suhi obliki, a nima takih učinkov kot sveže iztisnjen sok. Med drugim vsebuje veliko vitaminov in mineralov, skrbi za cirkulacijo, krepi imunski sistem, uravnava krvni pritisk in pomaga pri zaprtju.

 

5.      Maca

Je staro inkovsko ime za zdravilno rastlino iz perujskega gorovja Andov. Ker raste na vulkanski zemlji, velja za »močen« koren. Vsebuje beljakovine, železo, cink, skoraj vse vitamine … Vsebuje tudi adaptogen, ki povečuje odpornost, dovaja energijo, krepi imunskega sistema in preprečuje stres. Zaužije se jo lahko prekuhano ali surovo. Pogosto se prodaja v obliki posušene korenine, kar z lahkoto vključiš v jutranji smuti.

Prejšnji članekPočasneje je tudi varneje
Naslednji članekUniverza v Ljubljani dobila svojo poštno znamko

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.