Pohodi v gore – katere čevlje izbrati, da boste poskrbeli za udobje in varnost med hojo

Low angle view of childs legs wearing hiking shoes walking uphill lit by a glowing sun coming through the trees.
Foto: on Eobutev

Izberite moške pohodniške čevlje v spletni trgovini Eobutev.si

Čeprav je dandanes predvsem na spletu veliko ponudnikov, ki prodajajo športno opremo po nekajkrat nižjih cenah kot ostali, naj vas ne zavedejo. Čeprav se pohodništvo resda zdi preprost šport, je kvalitetna oprema ključnega pomena za vaše dobro počutje. Najpomembneje je, da izberete ustrezne pohodniške čevlje. Čeprav ne gre za nakup, ki bi si ga privoščili prav pogosto, pa ste lahko z ustrezno izbiro preskrbljeni za več let. Izbira moških pohodniških čevljev (https://eobutev.si/c/moski/nizki-cevlji/cevlji-trekking-in-pohodni) je velika, izbirate lahko med različnimi barvami, modeli in znamkami, odločite se lahko za pohodniške čevlje za izlete v gore ali pa trekking modele, ki so primerni tudi za vsakdan.

Kakšen model izbrati?

Pri izbiri čevljev za pohodništvo je najpomembneje, da se že pred nakupom vprašate, kako pogosto in predvsem ob katerih priložnostih jih nameravate nositi. Odločiti se morate, ali boste izbirali med nižjimi ali visokimi modeli. Nizki pohodni čevlji so primerni predvsem za nekoliko lahkotnejšo hojo po nezahtevnih terenih. Visoki pohodniški čevlji pa so primernejši za večino pohodnikov in planincev. Čeprav so težji in okornejši, namreč nudijo večjo zaščito in oporo gležnjem. Sicer pa je priporočljivo kupiti oba para, nizke in visoke pohodniške čevlje, če si to le lahko privoščite. Nižji trekking čevlji so mehki, zračni in lahki, njihovi podplati pa so oblazinjeni in zato mehkejši od modelov za zahteven teren. Za hojo v gore je priporočljivo izbrati višje modele, ki imajo obenem na podplatu zaščitno gumo in nepremočljivo membrano, zaradi katere ne prepuščajo vlage in nudijo toplotno izolacijo.

Izberite trpežne pohodniške čevlje za izlet v gore

Pred nakupom pohodniških čevljev obvezno preverite podplat in material čevlja. Ko se boste namreč odpravili na izlete, pohode in rekreacijo, izberite lahkotno obutev, v kateri se vaša stopala ne bodo potila. Sicer pa je pomembno tudi, da izberete moške pohodniške čevlje, ki bodo trpežni. V primeru, da izbirate pohodniške čevlje za daljše pohode v gorah, izberite material z nepremočljivo membrano. V primeru hudih nalivov in dolgotrajne mokrote bodo resda tudi vodoodporni čevlji namreč začeli prepuščati vodo, v primerih kratkotrajnih ploh pa bodo vaša stopala ostala suha. Pomembno je tudi, da izberete pravo velikost čevljev za pohodništvo. Če vam bo čevelj prevelik, lahko tvegate poškodbe ali zvine gležnjev, če vas bodo čevlji tiščali pa boste staknili žulje. Priporočljivo je torej, da čevlje pomerite popoldne, ko bodo vaša stopala že nekoliko utrujena, saj bo to najbolj realen približek dejanskemu stanju vaših stopal na pohodu.

Moški s pohodniškimi čevlji na kamenju
Izberite trpežne pohodniške čevlje za izlet v gore. Foto: eobutev

Izberite nahrbtnik, ki bo trpežen in prijazen hrbtenici

Spletna trgovina Eobutev pa ponuja tudi veliko druge opreme, ki se bo prav tako izkazala za nepogrešljivo med izleti ali pohodi v gore. Izbirate lahko med različnimi nahrbtniki in torbami (https://eobutev.si/c/torbice/nahrbtniki), kamor boste lahko spravili vse potrebne pripomočke. Pred nakupom se vprašajte, za kakšno priložnost izbirate svoj nahrbtnik. Prepričajte se, da je dovolj prostoren, obenem pa dobro organiziran. Notranjost nahrbtnika največkrat sestavljajo različni žepi in prekati, kar se izkaže za še kako uporabno, saj boste natančno vedeli, kam ste spravili kakšne reči. V ponudbi spletne trgovine Eobutev so tudi nahrbtniki, ki nudijo oporo vaši hrbtenici, kar je vsekakor uporabno med različnimi pohodi in izleti. Prepričajte se, da bo nahrbtnik tudi nepremočljiv in trpežen, kot to velja za čevlje, saj boste le tako poskrbeli, da bodo vaše reči ostale na suhem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.