Lewis Capaldi, škotska Beyoncé, ki je z iskrenostjo in glasbo osvojil srca oboževalcev

Lewis Capaldi sredi koncerta v Manchester Areni, ki ga je prekinil zaradi težav
Lewis Capaldi sredi koncerta v Manchester Areni, ki ga je prekinil zaradi težav Foto: Shirlaine Forrest on billboard

Pisal se je marec 2017, ko je bila pesem »Bruises« objavljena na platformi Spotify. Takrat 20-letni Lewis Capaldi, ki ni bil del nobene založbe, je spisal rekord po najhitrejše doseženih 25 milijonov predvajanjih na platformi (med nepodpisanimi glasbeniki). Sledilo je obdobje, ko je otvoril koncerte glasbenikom, kot so Rag’n’Bone Man, Sam Smith, Niall Horan in nemška pop-skupina Milky Chance. V tem času je podpisal pogodbo z Universal Music Group, njegova škotska neposrednost pa je počasi privabljala na tisoče oboževalcev po celem svetu.

Lewis Capaldi, preprost škotski mladenič

Več kot leto in pol kasneje je bila na začetku novembra kot del EP-ja Breach izdana pesem Someone You Loved. Tu bi lahko rekli, da je vse ostalo zgodovina. Če bi gledali le uspeh same pesmi, gre za eno najbolj uspešnih skladb vseh časov. Kot vedno pri glasbenih okusih, pa ne bo všeč vsem, kar je pravi čar glasbe. Ampak pesem pozna vsak, ki je imel v zadnjih treh letih vsaj enkrat na dan prižgan radio. Lewis Capaldi je postal prvi Škot po Sheeni Easton, ki se je uvrstil na vrh ameriških lestvic. Na omenjenem EP je bila še pesem »Grace«, ki se je skupaj s svetovnim hitom uvrstila na njegov prvi album – Divinely Uninspired to a Hellish Extent.divinely uninspired to a hellish extent

 

Njegov uspeh do izida albuma bi želeli prav vsi založniki, v vsakem segmentu od glasbe do knjig. Na podlagi ene pesmi je razprodal svojo turnejo še preden je bil album na voljo. Tako je postal prvi glasbenik, ki mu je to uspelo. Album je izšel maja 2019, turneja pa se je 14. septembra začela v nemškem Göttingenu, končala pa 40 koncertov kasneje, sredi februarja 2020 na londonski tržnici Seven Dials. Ko ga je o tem povprašal priljubljeni voditelj Graham Norton, je Capaldi odgovoril, da mu je to uspelo s »surovim seksapilom«. V času te oddaje je bil Lewis Capaldi pri mnogih ljubiteljih glasbe zapisan že zelo visoko.

»Ustvarjanje prvega albuma, turneja po albumu, snemanje … Mislim, da je bilo to tako blizu uresničitvi sanj, kot bi lahko bil.«

Na prvi pogled povsem preprost fant, ki s svojim naglasom in humorjem navdušuje in spravlja v smeh, naslednji trenutek pa s prekrasno balado te iste ljudi spravi v jok. »Someone You Loved« in »Hold Me While You Wait« sta bili povsod in začuda nista šli na živce tako kot večinski preostanek radijskih hitov. Pesmi imata globino, ki je mnoge pop pesmi (ponovno žal) preprosto nimajo. Poslušalec je njegove pesmi, ki so bile spisane za babico ali teto, lahko poistovetil s svojimi občutki razpada zveze, smrti ali večne ljubezni.  Pesmi sta bili nekaj več in skupaj z vsem, kar je Lewis Capaldi predstavljal – preprost fant – je bil zvezda. Bil je »škotska Beyonce«, kot se je poimenoval sam.

Lewis Capaldi je preprost mladenič iz Škotske
Lewis Capaldi je preprost mladenič iz Škotske Foto: on nme

Sledila je pandemija in Capaldi se je »vrnil« šele leta 2022. Oboževalci so pričakovali težko pričakovan album, ki bi moral iziti nekje v prihajajočih mesecih. Poleti 2022 se je potepal po svetovnih festivalih, septembra pa izdal pesem »Forget Me«, ki je bila prva iz prihajajočega albuma. To je bila njegova prva pesem, ki je debitirala na prvem mestu lestvic. Decembra je sledila še pesem »Pointless« in oboževalci so si lahko oddahnili. Stil pesmi je ostal isti, pop balada.

»Pesmi pišem tako, da štiri ure sedim za klavirjem in se sovražim.«

Lewis Capaldi, glasbenik s Tourettovim sindromom

Spremenilo pa se je nekaj očitnega in to je bil prav Lewis. Na nastopih v tem času je bilo očitno, da njegovo zdravje in počutje nista ravno najboljše. Nenehno postopanje na odru, živčno trzanje desne rame in prekinjanje pesmi – vse je vodilo k posegu družine, da Lewis mora obiskati zdravnika. Album je bil zamaknjen na leto 2023, nastopi prav tako. Septembra 2022 je bil diagnosticiran s Tourettovim sindromom in odziv njegovih oboževalcev bi lahko marsikomu orosil oči. Kot je pojasnil sam, mu je bilo marsikaj jasno. »Sprostilo me je, ker sem lahko definiral, kaj je narobe,« je povedal o diagnozi.

Posvetil se je sebi in svojemu zdravju. O njem v javnosti ni bilo niti duha ne sluha (razen za najboljše detektive družbenih omrežij), dokler se ni bližal datum premiere njegovega dokumentarca pri Netflixu. Konec marca je objavil pesem »How I’m Feeling Now«, ki bi lahko bila njegova najbolj osebna do tega trenutka. Potem pa je prispel april 2023. Celotno obdobje nastajanja drugega albuma, diagnoze s Tourettovim in njegovim domačim življenjem, ki ga je skrbno skrival, je bilo na voljo v dokumentarcu How I’m Feeling Now.

»Nekako se borim z veličino stvari. Zdaj je moja glasba postala večja stvar in drugim ljudem veliko pomeni.«

Glasbena industrija ima pogosto navado, da da zgrabi občutljive, kreativne in poetične ljudi, kot je on, in jih iztisne kot kuhinjsko krpo ter iz njih iztisne vse do zadnje kapljice, kar se da hitro in neusmiljeno. Ampak dokumentarec je pokazal, da je Lewis v svojem bistvu ostal Lewis. Vzpon njegove kariere, družinsko razmerje, nastajanje pesmi, duševno zdravje, pričakovanja oboževalcev in studiev ter uživanje v ustvarjanju glasbe. Vse je bilo položeno na pladnju in »Vidiš lahko nasmeh na njegovem obrazu, ko mu je množica pela nazaj,« je v dokumentarcu dejal njegov oče. »Vedeli smo, da bo to počel do konca svojega življenja

Lewis Capaldi: How I'm Feeling Now | Official Trailer | Netflix

Lewis Capaldi: Broken by Desire to Be Heavenly Sent

19. maja 2023 je luč sveta ugledal njegov drugi album z naslovom Broken by Desire to Be Heavenly Sent. Štiri pesmi so že bile hiti – Forget Me, Pointless, Wish You the Best in How I’m Feeling Now. In album je bil hit, v Veliki Britaniji in drugih državah po svetu je postal najhitreje prodajani album leta 2023. Njegove besede, da želi pisati pesmi, ki govorijo o ljubezni in izgubi, so bile skorajšnja obljuba. Dvanajst pesmi ponovno predstavlja Lewisa Capaldija, ki se nam je predstavil s prvim albumom, in oboževalcem to zadostuje. To so želeli, to je želel sam in to je nastalo. Ne glede na komercialni uspeh albuma, ki je mimogrede zelo uspešen, je Capaldi ostal sam svoj.

Škotski mladenič preprostega videza, ki s svojo glasbo navdušuje in spravlja v jok, s svojo osebnostjo pa nasmeji vsakogar. Lewis Capaldi, škotska Beyonce.

Lewis Capaldi na koncertu

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRazpis za krepitev digitalnih kompetenc pri mladih
Naslednji članekPohodi v gore – katere čevlje izbrati, da boste poskrbeli za udobje in varnost med hojo

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.