Poskrbite za »zdravje« baterije svojega iRobota?

Različne naprave nam priskočijo na pomoč pri praktično skoraj vsakem domačem opravilu, toda robotski sesalnik je daleč najbolj želen. Kako ne bi bil, ko nas vendarle razbremeni dela, ki nikomur ni pretirano v veselje. Toda da se v svojem delu izkaže, moramo zanj ustrezno skrbeti, s poudarkom na skrbi za baterijo. Če ta ne deluje optimalno, sesanje ne more biti učinkovito. Kaj lahko storimo, da bo njena življenjska doba čim daljša?

Ste utrujeni od sesanja? Ni treba, da ste, kajti nadležnega opravila vas lahko razbremeni robotski sesalnik iRobot Roomba. Je zmogljiva naprava, ki učinkovito posesa vaš dom, pri čemer je popolnoma vseeno, kašna so tla. Naj bodo gladka ali pokrita s preprogami, nič od tega ji ne dela preglavic. Kot tudi ne drugi predmeti v prostoru, saj je zasnovana, da deluje popolnoma avtonomno. A kot za vsako drugo napravo,  je tudi za Roombo potrebno skrbeti. Jo redno čistiti in pregledovati krtače, metlice in filtre ter jih po potrebi menjati. Pri tem vam je v veliko pomoč iRobot Home aplikacija, ki beleži skupni čas delovanja in pravočasno predlaga vzdrževalne posege.

Na kaj moram biti pozoren pri bateriji

Komponenta robota, ki zahteva več skrbi, je baterija. Ta je ozko grlo vseh naprav, saj se daleč najbolj uporabljene litij-ionske začnejo starati v trenutku, ko zapustijo proizvodnji trak. Staranje pomeni izgubo sposobnosti hranjenja energije, ki se v praksi kaže v krajšanju časa, ko lahko robotski sesalnik sesa. Težava je manj izrazita pri modelih, ki se lahko vrnejo na polnilno postajo in napolnijo baterijo, a tudi pri teh boste opazili njeno postopno pešanje. Čeprav so Roombe robustno izdelane in obetajo večletno uporabo, je velika verjetnost, da boste morali baterijo vsaj enkrat v predvidenem času uporabe zamenjati. Glejte nanjo kot na potrošni material, na nekaj, kar ima krajši vek trajanja od same naprave in je zato menjava nekaj popolnoma normalnega. Ko pride čas menjave, pa se odločite za originalno, ne glede na morebitne cenejše ponudbe. Kakovost ni poceni, poleg tega, da je originalna baterija prilagojena modelu sesalnika in zato nudi najbolj učinkovito delovanje.

Raje dela, kot počiva

Ravno tako je pomembno, da v času uporabe primerno skrbite za baterijo. Robotski sesalnik ni narejen, da stoji v kotu. Narejen je, da sesa. Zato ga redno uporabljajte, ostali čas pa naj bo na polnilni postaji. Elektronika v njem bo namreč poskrbela za optimalno polnjenje in za zdravje baterije. Najslabše je, če se baterija izprazni in robot dlje časa nekje stoji. V skrajnem primeru lahko na tak način celo uničimo baterijo, česar si ne želimo. Kadar robota dlje časa ne mislite uporabljati, ga izključite, hranite na suhem mestu in mu vsakih šest mesecev napolnite baterijo.

Prekomerna uporaba robotskega sesalnika prav tako vpliva na zdravje baterije. Tipičen primer je sesanje nadstropij, ne da bi prej pustili, da se baterija v celoto napolni. Ko preneha z delom, vedno pustite, da se baterija napolni, čeprav običajno traja nekaj ur, predno ga spet uporabite.

S primernim ravnanje privarčujem

Redno čiščenje je naslednje, ki vpliva na predvideno življenjsko dobo. Zaradi zapacanega filtra ter okoli krtač in pogonskih koles zapletenih las bodo vakuumski in pogonski motorji prisiljeni delati z večjimi močmi, kar se bo praktično poznalo v večjih obremenitvah in posledično na pretiranem segrevanju baterije. Temperatura pa je strup zanjo, saj se zaradi nje hitreje stara. Pomembno je, da je robotski sesalnik čist, zato predlagamo redno čiščenje enkrat na teden. Iz popolnoma enakega razloga ni primerno, da polnilno postajo postavite tja, kjer nanjo in na robota skozi okno sije sonce.

Strošek uporabe robotskega sesalnika je odvisen od primernega ravnanja in vzdrževanja. Uporabljajte ga, kot to zahtevajo navodila za uporabo in upoštevajte relativno preproste napotke za vzdrževanje. Primerno vzdrževan robotski sesalnik ne bo le učinkovito deloval, njegova baterija bo zdržala mnogo dlje in z njim boste neprimerno bolj zadovoljni.

Ste za akcijo?

Ob nakupu robotskega sesalnika iRobot Roomba dobite 2 letno garancijo, kar 30 dni pa imate možnost, da izdelek vrnete in dobite povrnjeno kupnino. Ena bolj zahtevnih nalog je seveda izbira idealnega sesalnika iz bogatega nabora. Če ste med tistimi, ki radi izkoristite ugodnosti, pa pokukajte med akcijsko ponudbo in verjamemo, da boste našil idealnega osebnega pomočnika, ki vam nikoli ne bo ugovarjal.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.