Machu Picchu že stoletja napačno poimenovano

Machu Picchu je eno najbolj znanih arheoloških najdišč na svetu, čudo predkolumbovske arhitekture, ki ga podrobno preučujejo že desetletja, in turistična znamenitost, ki vsako leto privabi več sto tisoč obiskovalcev. Vendar pa novo znanstveno delo trdi, da je bilo najdišče od svojega ponovnega odkritja pred več kot stoletjem znano pod napačnim imenom.

Perujski zgodovinar in vodilni ameriški arheolog trdita, da so prebivalci Inkov to območje, ki je na seznamu svetovne dediščine Unesca, poznali pod imenom Huayna Picchu – ime vrha, ki se dviga nad ruševinami – ali preprosto Picchu.

V njunem članku, objavljenem v reviji Ñawpa Pacha, Donato Amado Gonzales s perujskega ministrstva za kulturo in Brian S. Bauer z Univerze Illinois v Chicagu pravita, da sta pregledala zemljepisna imena na zemljevidih iz 19. stoletja, podatke v dokumentih iz 17. stoletja in izvirne terenske zapiske ameriškega raziskovalca Hirama Binghama – sodobnega odkritelja inkovske citadele – ter ugotovila, da nobeden od virov tega najdišča ne omenja kot Machu Picchu.

Picchu ali Huayna Picchu

Machu Picchu je bil nekoč poletno zatočišče inkovskega cesarja Pachacuteca in ga je leta 1911 nepozabno odkril Bingham, čeprav je splošno akademsko soglasje, da izgubljeno mesto ni bilo nikoli zares izgubljeno.

Vendar Gonzales in Bauer pravita, da njune ugotovitve kažejo, da so bile ruševine v času ponovnega odkritja slabo poznane celo med prebivalci perujske regije Cusco.

»Začela sva z negotovostjo glede imena ruševin, ko jih je Bingham prvič obiskal, nato pa sva pregledala več zemljevidov in atlasov, natisnjenih pred Binghamovim obiskom ruševin,« je dejal Bauer. »Obstajajo pomembni podatki, ki kažejo, da se je inkovsko mesto dejansko imenovalo Picchu ali, bolj verjetno, Huayna Picchu.«

Raziskovalci so ugotovili, da so ruševine inkovskega mesta z imenom Huayna Picchu omenjene v atlasu iz leta 1904, ki je bil izdan sedem let pred Binghamovim prihodom v Peru.

Poleg tega raziskovalci pravijo, da je Bingham leta 1911 izvedel za ruševine z imenom Huayna Picchu ob reki Urubamba, preden je zapustil Cusco, da bi iskal to najdišče. Leta 1912 je sin zemljiškega posestnika Binghamu povedal, da se ruševine imenujejo Huayna Picchu.

Po besedah Bauerja so najbolj dokončne povezave s prvotnim imenom inkovskega mesta ohranjene v zapisih, ki so jih napisali španski osvajalci kmalu po zavzetju Cusca konec 16. stoletja.

»Končamo z osupljivim zapisom iz poznega 16. stoletja, ko so domorodni prebivalci regije razmišljali, da bi se vrnili in ponovno zasedli mesto, ki so ga poimenovali Huayna Picchu,« je dejal Bauer.

Vrh, ki je zdaj znan kot Huayna Picchu, ostaja del arheološkega najdišča, obiskovalci pa se lahko povzpnejo na vrh in si ogledajo najbolj osupljiv razgled na gorsko ruševino.

Imena najverjetneje ne bodo spreminjali

Čeprav bo študija verjetno sprožila novo razpravo, se zdi, da le malo zgodovinarjev verjame v spremembo imena najdišča.

»Vsa imena so izmišljena in spremenljiva, zato ni velike razlike,« je dejala Natalia Sobrevilla, profesorica latinskoameriške zgodovine na univerzi v Kentu. »Le da je Machu Picchu zdaj uveljavljena blagovna znamka, ki je zelo povezana s perujsko identiteto, tako da kakšen smisel bi imela sprememba imena?«

Perujska zgodovinarka je dodala: »Kot je rekel Shakespeare: »Roža z drugim imenom bi dišala enako sladko«.«

Ljudje v starodavnem mestu Machu Picchu
Turisti naj bi še vedno hodili v mesto, poimenovano Machu Picchu.
VIRThe Guardian
Prejšnji članek10 ekstremnih zgodovinskih športov
Naslednji članekPoskrbite za »zdravje« baterije svojega iRobota?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.