Predstavljamo Fakulteto za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani

Close up of books on desk in library.
Foto: jovan_epn iz iStock

Fakulteta za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani (SFU Ljubljana) je zasebni visokošolski zavod, ki izvaja izobraževalno in ambulantno dejavnost na področju psihoterapevtske znanosti in psihologije. Študij na SFU Ljubljana ponuja preplet teorije, prakse in dela na sebi, ki je ena izmed težjih in hkrati bolj izpopolnjujočih plati študija. Večina študijskih programov poteka po shemi izrednega študija ob koncih tedna, kar študentom omogoča, da se lahko izobražujejo tudi ob delu. V letu 2019 se je fakulteta iz obrobja mesta preselila v center Ljubljane, kar poleg zagotavljanja kvalitetnejšega okolja za izobraževalno in psihoterapevtsko dejavnost, pomembno prispeva k prepoznavnosti psihoterapije, kot samostojnega poklica in akademske discipline na znanstvenih temeljih.

Fakultetni programi, ki jih izvaja SFU Ljubljana

SFU Ljubljana v slovenski akademski prostor prinaša več novosti, ki bogatijo obstoječe javno in privatno visokošolsko izobraževanje. Med njimi je možnost neposrednega akademskega študija psihoterapije takoj po maturi:

Od študijskega leta 2018/2019 SFU Ljubljana ponuja možnost akademskega študija psihologije, katerega težišče je, v primerjavi z drugimi študiji psihologije v Sloveniji, bolj na družbenih in kulturoloških vidikih in je hkrati poseben tudi po tem, da je velik poudarek na delu na sebi in praktičnih izkušnja, ki si jih študenti pridobijo tekom študijskega procesa.

Ob upoštevanju meril Svetovne zdravstvene organizacije, da bi na tisoč prebivalcev potrebovali enega psihoterapevta, Slovenija še vedno močno zaostaja za evropskimi državami. Velike potrebe po izobraženem kadru psihoterapevtov pa slednjega nedvomno uvrščajo med enega izmed poklicev prihodnosti, do katerega je mogoče priti tudi po neakademski poti.

Psihoterapevtska propedevtika

Psihoterapevtska propedevtika je uvod v specialistične študije psihoterapije in obsega osnovno izobraževanje iz psihoterapije. Študente pripravi na specialistično usposabljanje iz psihoterapije po neakademski poti, ki poteka v okviru določenega psihoterapevtskega pristopa (in traja še najmanj dodatna 4 leta).

Specialistični študiji

Specialistični študij iz različnih psihoterapevtskih pristopov lahko poteka kot samostojni študij, v primeru, da ima študent že zaključeno katerokoli drugo fakultetno izobrazbo (najmanj VII. stopnjo po SOK). Pogoj za vpis v specialistični študij, poleg omenjenega, je opravljen enoletni študij Psihoterapevtske propedevtike oz. vpis v diferencialni program Psihoterapevtske propedevtike.

Na SFU Ljubljana vsako leto razpišejo vpis v vsaj 3 različne psihoterapevtske pristope. Do zdaj že izobražujejo v sledečih pristopih:

Poleg rednega študijskega programa SFU Ljubljana organizira tudi druge oblike izobraževanj, vezane na delo in kompetence psihoterapevtov ter sorodnih poklicev.

Psihoterapevtska ambulanta SFU

V okviru fakultete deluje tudi Psihoterapevtska ambulanta SFU Ljubljana, kjer ponujajo kvalitetne psihoterapevtske storitve izkušenih psihoterapevtov in predavateljev fakultete ter dajejo priložnost specializantom različnih psihoterapevtskih modalitet, da opravljajo psihoterapijo pod rednim mentorstvom supervizorjev.

Več informacij o SFU Ljubljana si lahko ogledate na spletni strani http://www.sfu-ljubljana.si/sl.

ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Prejšnji članekOdprtje razstave Art Nouveau valovanje: arhitekturna dediščina v Podonavju
Naslednji članekPotrjeno je! Ženske…
ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.