Prehod mladih s posebnimi potrebami na trg dela

Mladi imajo veliko energije in potenciala za postavljanje številnih življenjskih izzivov. Zelo hitro se učijo in prilagajajo različnim situacijam, vendar je prehod s področja izobraževanja v delovno sfero, še posebej v prvo zaposlitev, pogosto težaven korak za vsakega mladostnika. Le ta je še toliko težji za mlade s posebnimi potrebami.

 

Podatki kažejo, da jih velika večina po končanem šolanju ostane doma. Nekateri se prijavijo v evidenco Zavoda RS za zaposlovanje, drugi se vključijo v proces zaposlitvene rehabilitacije, le redki se zaposlijo. Med brezposelnostjo pa izgubijo temeljne sposobnosti zaposljivosti, kot so znanje, delovne navade, samozavest ipd.

 

Nudenju ustrezne strokovne pomoči mladim s posebnimi potrebami pri lažjem prehodu na trg dela je namenjen projekt PREHOD MLADIH. Znotraj projekta izvajamo storitve, katerih cilj je pridobivanje kompetenc, ki bodo mlade s posebnimi potrebami približale trgu dela, spodbujanje njihove socialne vključenosti ter tudi vzpostavitev enotne mreže za prehod mladih s posebnimi potrebami na trg dela.

 

Projekt omogoča sodelovanje mladih s posebnimi potrebami, njihovih družin in vseh sodelujočih strokovnjakov, od šol do delodajalcev in drugih podpornih ustanov.

 

V projekt bomo vključili 2100 mladih (do 29. leta) s posebnimi potrebami iz celotne Republike Slovenije, ki obiskujejo zaključne razrede oziroma letnike osnovnih in srednjih šol. Prav tako se v projekt vključujejo tudi študenti višjih letnikov višjih, visokih šol ter fakultet ter tudi mladi, ki niso vključeni v vzgojno izobraževalni sistem. 

 

Projekt, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, se je pričel izvajati 1. 1. 2018 in bo trajal do 31. 12. 2020. Izvajalci projekta že vstopajo v vzgojno izobraževalne ustanove in tudi v druge organizacije, ki jih obiskujejo mladi s posebnimi potrebami ter  so prvi odzivi zelo vzpodbudni, tako s strani mladih kot tudi s strani staršev in skrbnikov, strokovnih delavcev in drugih deležnikov.

 

Vabimo vas, da obiščete našo spletno stran (www.prehodmladih.si), kjer boste dobili dodatne informacije ali pa nas kontaktirate na spodnje naslove oziroma telefone. 


Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Republiki Sloveniji, koordinator projekta
Linhartova 51, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 280 34 53
e-pošta: zizrs@siol.net
Spletna stran: www.reha-slo.org

Mag. Maja Zovko Stele, koordinatorica projekta za zahodno Slovenijo
Linhartova 51, 1000 Ljubljana
GSM: 064 262 502
E-pošta: maja.zovko-stele@prehodmladih.si

Mag. Tatjana Dolinšek, koordinatorica projekta za vzhodno Slovenijo
Kersnikova 19, 3000 Celje
GSM: 064 262 501
E-pošta: tatjana.dolinsek@prehodmladih.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.