Prihajata Ljubljanska vinska pot in Slovenski festival vin!

25. Slovenski festival vin. Študentke vstopnice 25 evrov. 16 in 17. november 2023. Cankarjev dom, Ljubljana
Foto: on Proevent d. o. o.

V času, ko se mošt spremeni v vino, se bo naša prestolnica prelevila v 20. Ljubljansko vinsko pot – Martinovanje v Ljubljani, tradicionalni dogodek, ki ga organizator Proevent pripravlja na martinovo soboto, natančneje 11. novembra, od 10. do 17. ure na ulicah in trgih starega mestnega jedra. Manj kot teden kasneje, natančneje 16. in 17. novembra, pa se bo od 16. do 21. ure v Cankarjevem domu v Ljubljani odvil še najpomembnejši vinski dogodek leta – 25. Slovenski festival vin. Obe prireditvi sta del programa November Gourme Ljubljana.

20. Ljubljanska vinska pot (Martinovanje) 11. november 2023

Obiskovalci 20. Ljubljanske vinske poti se bodo lahko sprehodili po vinski poti, ki bo pravi preplet bogate vinske dediščine z vse Slovenije. Duh trgatev bo obogaten s številnimi nastopi v živo, druženji ob vrhunski žlahtni kapljici in bogato kulinariko. Na vinski poti, ki se tokrat razprostira med več kot 85 stojnicami na Prešernovem trgu, Mestnem trgu, Stritarjevi ulici in Cankarjevem nabrežju bo na voljo 70 domačih vrhunskih vinarjev z več kot 400 vinskimi vzorci in 16 kulinarikov. Da bo dogajanje na Ljubljanski vinski poti tudi pravo kulturno doživetje, bodo poskrbeli številni nastopajoči iz Glasbene šole Bučar, Folklorne skupine Tine Rožanc, Folklorne skupine COF, plesne skupine Frajle iz Društva upokojencev Rakek, člani Pihalnega orkestra Kočevje skupaj z mažoretami ter vinske kraljice, ki jih ne bo moč spregledati sredi dogajanja.

Kako poteka

Ljubljanska vinska pot je za obiskovalce brezplačna, za okušanje vinskih vzorcev pa bodo kot plačilno sredstvo na voljo kuponi, ki jih bo moč kupiti na blagajnah vinske poti. Spominske kozarce za okušanje bo možno kupiti na blagajnah.

25. Slovenski festival vin – 16. in 17. november 2023

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ljubitelji vina lahko okusili na že 25. ediciji najprestižnejšega dogodka s področja kulture pitja vina – Slovenskem festivalu vin, ki bo tokrat potekal v Cankarjevem domu, natančneje v četrtek in petek, 16. in 17. novembraod 16. do 21. ure. Vstopnice so že v prodaji. Organizatorji festivala napovedujejo izjemno bogat festival, na katerem pričakujejo več kot 110 vinarjev vseh vinorodnih dežel Slovenije in veliko tujih z več kot 550 vinskimi vzorci ter številna kulinarična doživetja. Na dogodku bodo predstavljena tudi najbolje ocenjena vina z letošnjega strokovnega ocenjevanja vin, ki ga vodi prof. dr. Tatjana Košmerl. Razglasitev zmagovalcev bo potekala prvi dan festivala – 16. novembra ob 16. uri. Za obiskovalce bodo na voljo tudi vodene vinske delavnice, ki jih ne gre zamuditi – spoznavanje najbolje ocenjenih vin z letošnjega ocenjevanjadelavnica spoznavanja sort vina v temidelavnica vina in čokoladedelavnica slikanja ob vinu in Masterclass delavnica, kjer boste spoznali svetovne trende, ter nekaj novega iz Vipave – FOUCH. Tudi vinarji se bodo lahko udeležili zanimive predstavitve. Po lanski uspešnici predstavitve izvoznih in prodajnih možnostih v ZDA, so se organizatorji odločili, da bodo na letošnjem festivalu vinarjem predstavili možnosti prodora v Anglijo. Na dogodku, ki bo potekal v četrtek, 16. novembra, pred uradnim delom festivala, bo za vsa vprašanja na voljo Christopher Walkey, ustanovitelj Glass of Bubbly. Obe prireditvi sta del programa NOVEMBER GOURMET LJUBLJANAOrganizator Ljubljanske vinske poti in Slovenskega festivala vin – Proevent d.o.o.Več na ljubljanskavinskapot.si  in slovenskifestivalvin.si

Varna pot domov – čista nula čista vest

Čas martinovanja je pred vrati in z njim številni dogodki po Sloveniji. Na obeh prireditvah bodo obiskovalce o pomenu varne poti domov opozarjali moderatorji Zavoda varna pot. Njihov nasvet je, da pred odhodom pomislimo, kako bomo kar najvarneje mi sami ali naši prijatelji prispeli domov, in da naj si poiščemo najprimernejši oz. alternativni način prevoza – osebo, ki ni spila alkohola, javni prevoz ali taxi. Moderatorji Zavoda varna pot bodo na obeh prireditvah na voljo za opravljanje testa alkoholiziranosti oz. psihofizičnih sposobnosti in preverjanja, če ste v okviru dovoljene meje stopnje alkohola 0.24 mg/l ter vam svetovali, če se lahko in kako se varno vključiti v promet. Naj bo Čista nula, čista vest tudi vaša prijateljica na cestah. Prispevajmo svoj delež k uresničevanju Vizije NIČ – vsak od nas šteje.
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.