Intervju z Aljo Poharc: O študiju prehrane in Instagram profilu brunch_queen_ (1. del)

Alja v roki drži belo vrtnico

Alja Poharc je študentka prehrane na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Poleg tega, da zaključuje s pisanjem magistrske naloge, redno objavlja zdrave recepte in ljudi izobražuje o uravnoteženi prehrani ter zdravem odnosu do hrane na svojem Instagram profilu brunch_queen_. V pogovoru je povedala, kaj jo je pripeljalo do študija prehrane in kako skrbi, da je profil brunch_queen_ vedno poln zdravih receptov.

Za začetek, kaj te je sploh pritegnilo k študiju prehrane?

V bistvu je bila kar dolga pot. Že v srednji šoli sem se zelo ukvarjala z zdravo prehrano, namesto, da bi jedla v šoli, sem si sama pripravljala zdrave malice, in si jih nosila s sabo. Ampak dejansko sem imela potem kar nekaj časa negativen odnos do hrane in skozi to ugotovila, da bi se rada izobrazila v tej smeri. Mogoče z namenom, da bi v prihodnosti pomagala ostalim, ki se borijo s temi težavami, da vzpostavijo zdrav odnos do prehrane. To je bil na koncu moj glavni cilj in pogon za to, da se odločim za študij prehrane. Je pa res, da sem najprej razmišljala o študiju farmacije, ampak je razredničarka rekla, da ne ve, če me vidi v tem. Farmacija nekako ni v skladu z mojim načinom življenja. Tako me je ona preusmerila, da poskusim študij Živilstvo in prehrana. Na koncu sem bila čisto navdušena in mi ni žal, da sem se odločila za ta študij.

Kaj bi svetovala tistim, ki se zanimajo za študij prehrane? Bi jim ga priporočila?

Meni je bil sam program zelo všeč. Vmes sem šla še na izmenjavo, kar bi tudi priporočila vsakemu študentu, ker ti doda neke izkušnje poleg študija, recimo, da postaneš bolj samostojen in se znajdeš tudi v drugih situacijah v življenju. Drugače pa se mi zdi, da študij prehrane na Biotehniški fakulteti pokrije vse osnove prehrane, biokemijo, anatomijo in vse ostalo, kar je treba poznati za to multidisciplinarno smer. Ni dosti, da veš samo osnove, ampak je pomembno tudi, kako to vpliva na človeka. Zato bi rekla, da je to na Biotehniški fakulteti dobro pokrito, kljub temu pa se moraš na primer za delo s strankami veliko sam naučiti v praksi.

Kdaj si potem začela z Instagram profilom? Je to sledilo iz želje, da pomagaš drugim?

Instagram je nastal med drugim valom koronavirusa, ker nisem več vedela, kaj bi sama s sabo. S sestro sva bili ves čas doma in kuhali zdrave recepte. In potem sem en dan prišla na idejo: »Zakaj pa ne bi začela to objavljati, da mogoče še drugi vidijo, kako preprosti so zdravi recepti?« Kamero sem tako ali tako že imela doma. Septembra so minila tri leta, odkar sem začela Instagram profil brunch_queen_. Od takrat naprej je bila moja želja, da objavljam čim več receptov in ljudi ozaveščam o pomenu uravnotežene prehrane. Potem so se mi iz meseca v mesec porodile nove ideje za različne projekte.

Kje pa dobiš ideje za recepte? So vsi plod tvoje domišljije ali mogoče poiščeš inspiracijo pri drugih družbenih omrežjih?

Največkrat je tako, da nek obrok, ki mi je všeč, ali pa ga jem kje in bi ga rada poustvarila, naredim v bolj zdravi obliki. Primarno je to, da obroke naredim malo bolj hranilne. Včasih seveda iščem inspiracijo tudi kje drugje, recimo na Pinterestu ali TikToku, ampak potem še vedno malo spremenim in receptom dodam svojo noto.

 Kako potem poteka tvoj dan oziroma to, da na dnevni bazi objavljaš, skrbiš za profesionalen izgled fotografij in podobno?

Od februarja nimam več izpitov in faksa, zato od takrat naprej delam večinoma za to. S tem šolskim letom sem si naredila prav urnik. Ob sedmih zjutraj vstanem, pojem zajtrk in potem je idealno, da že ob osmih začnem delati. To je seveda odvisno tudi od dneva. Zdaj, ko sem delala na enem projektu, ki sem ga pred nekaj dnevi razkrila, sem šla najprej delati na računalnik za ta projekt in še en projekt, ki prihaja. Zraven sem odpisala še na kak mail in Instagram. Če snemam recepte, kar je na programu običajno enkrat tedensko, poskusim takrat posneti čim več in se že pred tem organiziram, kaj bom snemala. Preden to objavim sledi še urejanje, pisanje receptov … Tako da je vsak dan malo drugačen, ampak ga vedno skušam čim bolj izkoristiti. Cilj je, da končam do treh, štirih, kar mi pogosto ne uspe, ker se vedno najde še kako opravilo za popoldan.

Torej tudi vse urejanje opraviš sama?

Ja, vse delam sama. Pomembno pa se mi zdi, da je nekaj delo, na drugi strani pa moram seveda skrbeti tudi zase. Zato se vsak dan trudim, da v svoj življenjski slog vnesem tudi veliko gibanja, druženja s svojimi ljubljenimi, omejila sem tudi to, da sem čim manj na družbenih obrežjih, ker ta lahko zelo hitro vplivajo na tvoje duševno zdravje.

Ja, to da ni jasne meje med službo in prostim časom, je po svoje lahko prednost, delaš lahko od doma, ampak po drugi strani te verjetno hitro lahko tudi zanese.

Točno tako. Si na primer rečeš: »Bom objavila en recept«, pa hitro še pogledaš en story, kaj so drugi objavili in tako zapraviš eno uro, ne da bi vedel. Zato moraš biti res discipliniran, jaz sem še na začetku, tako da se malo lovim.

Začetek oktobra si preživela na Šrilanki, bi delila kakšne vtise s potovanja?

Ja, seveda. Šli smo s sestro in fantom. Potovanje smo imeli že dolgo nagledano, ampak je bil dolg proces, ker sem vse organizirala sama. Onadva sta šla, kot bi šla z agencijo, ker nista imela niti 1 % pri organizaciji, ampak pustimo to za drugič (smeh). Jaz sem uživala, ker so potovanja poleg prehrane in ostalega ena izmed mojih »terapij«. Ko grem na potovanje, spoznavam nove kulture in ljudi, kar me vedno napolni z dobro energijo. Ko greš malo po svetu, vidiš, da tvoji problemi niso nič proti temu, kar se dogaja zunaj. Ljudje, ki jih spoznaš, ti povejo svojo zgodbo ali delijo svoje utrinke, kar te navda z novo energijo. Šrilanka je ena izmed tistih potovanj, ki ti odprejo oči. Vsi so prijazni, vsak bi ti ponudil prenočišče, če bi lahko. Dali bi vse, čeprav ničesar nimajo. Tudi narava je čisto drugačna, vidiš slone in opice, kot bi bil v pravljici.

 Kaj pa hrana na potovanju? Rada raziskuješ tuje kulinarike?

Ja, zelo. Tudi to bi rada povedala, da sem v preteklosti, ko sem imela negativen odnos do hrane, izpustila toliko dobre hrane, ker sem si mislila: »Joj, ne smem tega pojest, se bom zredila,« ali pa ker ima preveč kalorij. Ampak ravno to je smisel: greš nekam, poskusiš njihovo kulinariko in se tako še bolj povežeš z neko destinacijo.

 Še nekaj kratkih za konec: Raje kuhaš ali ješ?

Kuham.

Zajtrk, kosilo ali večerja?

Zajtrk.

Sladko ali slano?

Jaz bi rekla slano, ampak je potem vedno nekaj sladkega.

Najprej slano, potem sladko 😉. Kava ali čaj?

Kava.

Prejšnji članekDemokrat, ki se sooča z Bidenovo zapuščino − Dean Phillips
Naslednji članekPrihajata Ljubljanska vinska pot in Slovenski festival vin!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.