Rekordno število otrok je moralo zapustiti svoj dom

Otrok drži obesek za ključe in se smeji
Utrinki z Nastanitvenega centra v Logatcu, v okviru aktivnosti z otroki na begu, ki jih pomaga izvajati UNICEF Slovenija. Foto: UNICEF Slovenija

Pred svetovnim dnevom beguncev UNICEF poziva vlade h krepitvi zaščite in dostopa do storitev za otroke begunce, migrante in notranje razseljene

NEW YORK, 17. junij 2022 – Zaradi konfliktov, nasilja in drugih kriz je konec lanskega leta svoj dom zapustilo rekordnih 36,5 milijona otrok, ocenjuje UNICEF, kar je največ po drugi svetovni vojni. Tej številki je potrebno prišteti še vsaj 5 milijonov otrok iz Ukrajine in številne otroke, razseljene zaradi podnebnih in okoljskih pretresov ali nesreč, ki so morali svoj dom zapustiti letos.

36,5 milijona otrok predstavlja 13,7 milijona otrok beguncev in prosilcev za azil ter skoraj 22,8 milijona otrok, ki so notranje razseljeni zaradi konfliktov in nasilja. Rekordno število razseljenih otrok je neposredna posledica več kriz – vključno z akutnimi in dolgotrajnimi konflikti, kot na primer v Afganistanu, ter vključno s krhkostjo sistemov v državah, kot sta Demokratična republika Kongo ali Jemen, in s tem povezanimi pretresi, ki so jih še poslabšali učinki podnebnih sprememb.

Število razseljenih otrok se močno povečuje; v preteklem letu se je na globalni ravni povečalo za 2,2 milijona.

»Ni moč spregledati dokazov: število otrok, ki so razseljeni zaradi konfliktov in kriz, strmo narašča – s tem pa tudi naša odgovornost, da jih dosežemo s pomočjo,« je dejala izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell. »Upam, da bo ta zaskrbljujoča številka spodbudila vlade k ukrepom za preprečevanje razseljevanja otrok. Za tiste, ki so razseljeni, pa bi morale vlade zagotoviti dostop do izobraževanja, zaščite in drugih osnovnih storitev, ki podpirajo njihovo počutje in razvoj zdaj in v prihodnosti.«

Krize, kot je vojna v Ukrajini – zaradi katere je od februarja letos več kot 2 milijona otrok pobegnilo iz države, 3 milijone pa jih je notranje razseljenih – so le vrh tega »rekorda«. Poleg vojn namreč otroke in družine iz svojih domov preženejo tudi ekstremni vremenski dogodki, kot so suša na Afriškem rogu in v Sahelu ter hude poplave v Bangladešu, Indiji in Južni Afriki. Lani je bilo 7,3 milijona na novo razseljenih otrok ravno zaradi naravnih katastrof.

Svetovna populacija beguncev se je v zadnjem desetletju več kot podvojila, otroci pa predstavljajo skoraj polovico vseh med njimi. Več kot tretjina razseljenih otrok živi v podsaharski Afriki (3,9 milijona ali 36 odstotkov), ena četrtina v Evropi in srednji Aziji (2,6 milijona ali 25 odstotkov) in 13 odstotkov (1,4 milijona) na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki.

Med tem ko število razseljenih otrok in otrok beguncev dosega rekordne ravni, pa je dostop do osnovne podpore in storitev, kot so zdravstveno varstvo, izobraževanje in zaščita, premajhen. Približno dve tretjini vseh otrok beguncev je vpisanih v osnovno šolo, le okoli ena tretjina pa v srednjo šolo.

Otroško ustvarjanje na tleh
Utrinki z Nastanitvenega centra v Logatcu, v okviru aktivnosti z otroki na begu, ki jih pomaga izvajati UNICEF Slovenija. Foto: UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija pomaga otrokom beguncem, ki so nastanjeni v Logatcu

UNICEF Slovenija v sodelovanju s partnerskimi organizacijami in prostovoljci v Nastanitvenem centru v Logatcu, kjer so nastanjeni otroci in družine na begu, izvaja usmerjene aktivnosti za otroke, ki doživljajo ali so doživeli težke izkušnje, kar lahko povzroči psihološke travme. Zaradi težkih nepredvidljivih bolečih izkušenj so nekateri otroci izgubili občutek stabilnosti, zato je izredno pomembno, da se preko načinov razbremenjevanja in povezovanja z otroki vzpostavlja predvidljiv red in zdrava rutina, kar ima pomirjujoč učinek.

UNICEF Slovenija bo nadaljeval tudi z oceno potreb in spremljanjem položaja otrok ter njihovih spremljevalcev, ker je to ključno za oblikovanje odziva in oblik pomoči.

Med tem organizacija zbira tudi pomoč za otroke in družine, ki so ostali v Ukrajini ali so varno zavetje poiskali v mejnih državah. Pomagati je mogoče prek spletne strani https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajini/ oz. prek SMS sporočila UNICEF10 na 1919.

Otroci na begu so še posebej ranljivi

Otroci, ki so bodisi begunci, prosilci za azil ali notranje razseljeni – se lahko soočajo z resnimi tveganji za njihovo dobro počutje in varnost. To še posebej velja za stotine tisoče otrok brez spremstva ali otrok, ločenih od družin, ki so izpostavljeni povečanemu tveganju trgovine z ljudmi, izkoriščanja, nasilja in zlorab. Otroci predstavljajo približno 34 odstotkov vseh odkritih žrtev trgovine z ljudmi po svetu.

UNICEF poziva države članice k spoštovanju zavez o pravicah vseh izseljenih otrok, vključno z zavezami iz Globalnega dogovora o beguncih (GCR) in Globalnega dogovora o migracijah (GCM), ter da dodatno vlagajo v podatke in raziskave, ki odražajo realni obseg izzivov, s katerimi se soočajo otroci begunci, migranti in razseljeni otroci.

UNICEF poziva vlade, da sprejmejo šest ukrepov za doseganje enakih pravic in možnosti za vse otroke begunce, migrante in razseljene otroke:

1. Zagotoviti je potrebno enako podporo vsem otrokom – ne glede zaradi česa bežijo in od kod prihajajo;

2. Otroci begunci, migranti in razseljeni so najprej otroci, ki potrebujejo zaščito in podporo za zdrav razvoj;

3. Otroci potrebujejo dostop do osnovnih storitev – vključno z zdravstvenim varstvom in izobraževanjem;

4. Otroke je potrebno zaščititi pred diskriminacijo in ksenofobijo;

5. Prenehati je potrebno s škodljivimi praksami na državnih mejah, vključno s pridržanjem otrok na begu;

6. Otrokom in mladim je potrebno omogočiti, da razvijajo svoje talente in uresničijo svoj polni potencial.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.