Se avtobusna vozovnica lahko prizna pri uveljavljanju stroškov pri dohodnini?

Pozdravljeni,

vprašanje imam v zvezi z študentskim delom in dohodnino. Ali se mi prizna avtobusna vozovnica pri uveljavljanju dejanskih stroškov pri informativnem izračunu?

Hvala in lep pozdrav.

 

Pozdravljen,

pri izračunu dohodnine, si pomagamo z Lestvico za odmero dohodnine in dohodninske olajšave – t.i. dohodninsko lestvico (v priponki). Formula za izračun dohodnine je, da pomnožimo dohodninsko osnovo z dohodninsko stopnjo (ki znaša 16%) ter tako dobimo znesek dohodninske obveznosti.

Do dohodninske osnove pridemo tako, da od bruto zaslužka odštejemo: prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ki znašajo 15,5% bruto zaslužka), normirane stroške (ki znašajo 10% bruto zaslužka), olajšave ter morebitne dejanske stroške.

Posebna osebna olajšava (oz. študentska olajšava) znaša 3500 € in se prizna študentu, ki je star manj kot 26 let in ima status študenta. Prizna se lahko tudi študentu, starejšemu od 26 let, a le če se v študij vpiše najkasneje v letu, v katerem je dopolnil 26 let in sicer za dodiplomski študij za dobo največ 6 let od dneva vpisa, za podiplomski študij pa za največ 4 leta od dneva vpisa. Ta olajšava se ne prizna nerezidentom.

Splošna olajšava rezidenta pripada vsakemu študentu, a le če zanj nihče drug ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana! Višina je odvisna od letnih dohodkov in je določena v vsakoletni dohodninski lestvici.

Uveljavljaš lahko tudi dejanske stroške (npr. stroške prevoza, nočitve) in sicer tako, da do 5. 2. pošlješ zahtevek, ki se vloži prek portala eDavki ali na finančni urad. Uveljavljaš jih lahko tudi naknadno v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

Povrnitev stroškov za prehrano in prevoz na delo za študente zakonsko sicer ni določena, zato je priporočljivo, da se o tem dogovoriš s podjetjem že pred začetkom dela. V praksi se kaže, da v večjih podjetjih povrnitev stroškov za prevoz na delo ostaja stvar dogovora. Podjetje lahko študentu povrne stroške prevoza tudi tako, da mu to upošteva pri urni postavki, kar pa pomeni, da mora za ta znesek plačati vse prispevke in koncesijske dajatve od študentskega dela – tako, kot za ure, ki jih je študent opravil za tekoče delo.

Več pomembnih informacij v zvezi z delom preko študentske napotnice lahko najdeš na spletnem portalu e-Študentski servis.

Lep pozdrav,

Iris

logo Zavod Študentska svetovalnica
info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran

Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.

Prejšnji članek9. mednarodna konferenca MSP 2022 ZGRABIMO PRILOŽNOST
Naslednji članekVolitve 2022 – Levica: »Če hočemo, da mladi pridejo do kvalitetnih zaposlitev, politike zaposlovanja ne smemo prepuščati stihiji trga.«
logo Zavod Študentska svetovalnica
info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran

Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.