Si pripravljen spoznati sebe in delati na sebi, da pridobiš svoj poklic?

Direktor Univerze Sigmunda Freuda Dunaj – podružnice Ljubljana (SFU Ljubljana) mag. Miran Možina pravi: »Študenti  SFU ne študirajo le, da bi se naučili, ampak da bi spremenili, spoznali in izgradili same sebe.« To je osnova za kakovostno opravljanje poklica tako psihoterapevta kot psihologa. Gre za zahtevno in odgovorno delo, ki zahteva visoko mero samorefleksije, dela na sebi, etične drže in konstantnega izobraževanja.

SFU Ljubljana je zaseben visokošolski zavod v središču Ljubljane, ki ponuja fakultetni študij Psihoterapevtske znanosti in Psihologije. Študijski programi so akreditirani v Avstriji in potekajo po bolonjski shemi 3 + 2.

Izzivi študija Psihoterapevtske znanosti

SFU Ljubljana je zaenkrat edina ustanova v Sloveniji, ki ponuja možnost akademskega študija psihoterapije takoj po maturi. Program je preplet teorije, prakse in dela na sebi.

Kaj pomeni delo na sebi? To imenujemo tudi osebna izkušnja, poteka pa v obliki skupinske in individualne psihoterapije. Je najgloblji temelj učnega procesa, saj skozi osebno izkušnjo predelamo, se soočimo in razrešujemo lastne vsebine z namenom, da se osvobodimo negativnih vzorcev ter se pripravimo, da bomo lahko v terapiji kliente empatično spremljali na njihovi poti skozi lasten terapevtski proces.

Posebnost študija je tudi visoko število ur obvezne študijske prakse, kjer se študenti dobro opremijo s praktičnimi kompetencami. V prvih letih študija pridobivajo izkušnje v različnih psihosocialnih ustanovah, pozneje v psihiatričnih ordinacijah in nato v Ambulanti SFU Ljubljana, kjer začnejo z delom s klienti. Za vse oblike prakse je zagotovljena redna supervizija, t.j. strokovna podpora.

Posebnosti študija Psihologije

Študij Psihologije na SFU Ljubljana je interdisciplinaren in sodoben, saj poleg teoretičnih in metodoloških znanj študentom omogočamo nenehen osebnostni razvoj prek vaj iz samozavedanja, moderiranja in tehnik vodenja pogovora. Tako se učijo konkretnih veščin in spretnosti, nujnih za kakovostno opravljanje poklica psihologa na različnih področjih dela. Posebnost je tudi, da se lahko že na dodiplomskem programu odločijo za opravljanje prakse in na ta način zgodaj pridejo v stik s psihologi na terenu.

V tutorskih skupinah študenti rešujejo morebitne težave, evalvirajo, se učijo poslušanja različnih mnenj in drug drugega. Študentje višjih letnikov pomagajo študentom nižjih letnikov pri razumevanju študijskega procesa in njegovih zahtev. Izkušnje, ki jih pridobijo na tutorskih srečanjih, imajo za psihologe velik pomen.

Magistrski študij omogoča, da študentje znotraj programa psihologije izberejo poudarek na specifičnih vsebinah – iz klinične ali iz poslovne in ekonomske psihologije.

Psihoterapevt ali psiholog?

Delo psihoterapevta poteka skozi pogovor, gre za tako imenovano zdravljenje s pomočjo pogovora. Psihoterapevti uporabljajo različne psihološke tehnike in metode, s katerimi pomagajo klientu raziskovati sebe, prepoznavati nezavedne dele sebe in vzorce, ki kreirajo njegovo življenje ter pomagajo pri spreminjanju odnosa do sebe in drugih. Velike potrebe po izobraženem kadru psihoterapevtov slednjega nedvomno uvrščajo med poklice prihodnosti.

Biti psiholog pa je zanimiva in pestra kombinacija nenehnega razvoja samega sebe ter svetovanja in pomoči ljudem na njihovi življenjski poti. Znanja psihologa so široko uporabna v športu, šolstvu, svetovanju, managementu, medijih, klinikah, pri delu z živalmi in raziskovanju.

ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Prejšnji članekNasveti za kolesarjenje na Kanarskih otokih
Naslednji članekNaj ti korona ne prežene zimskih radosti na snegu!
ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.