Si zasvojen s telefonom?

People group having addicted fun together using smartphones - Detail of hands sharing content on social network with mobile smart phones - Technology concept with millennials online with cellphones
Foto: ViewApart iz iStock

Pametni telefoni nam danes ponujajo številne rešitve. Njihova uporaba ni več omejena le na klice in sporočila, vendar ponuja ogromno možnosti, s katerimi se lahko zlahka povežemo z drugimi in kadarkoli dostopamo do različnim vsebin in aplikacij. Prav tukaj pa nastopi težava. Saj jih je težko odložiti. Gre za zelo produktivno orodje, ki povzroča izjemen val ugodja in užitka. Posledično nimamo več meje pri uporabi telefona in razvijemo občutek, da ni nikdar dovolj in da nenehno nekaj zamujamo. Povedano drugače, če ste ob začetku uporabe telefona potrebovali nekaj minut in ste že začutili val navdušenja in veselja, boste čez nekaj časa za enak užitek potrebovali že uro ali dve. Telefon bo zato težje odložiti, saj nič drugega ne povzroča toliko prijetnih občutkov.

Posledice zasvojenosti

Veliki večini mladih se zdi, da pretirana uporaba telefona ne more povzročiti resnih posledic, saj se premalo zavedajo, kaj lahko taka pretirana uporaba prinese s sabo. Vendar pa ko veliko časa preživimo na družbenih omrežjih, igranju iger, preverjamo sporočila, si dopisujemo ali brskamo po aplikacijah, izgubljamo čas za resnične pristne odnose in druženja z drugimi. Glede na številne študije lahko pretirana uporaba pametnih telefonov sčasoma osebo spremeni in negativno vpliva na posameznikovo samopodobo. Posameznik se namreč s pretirano uporabo oddaljuje od okolice, pristnih stikov, prijetnih druženj in zanemarja pletenje medsebojnih odnosov. Zato postaja vse bolj zaprt vase, težko obvladuje svoja čustva, izgublja dobro samopodobo in postaja vse manj zadovoljen s sabo. Pričnejo se tudi težave in konflikti z družino, saj svoje nezadovoljstvo stresa tudi na druge – družino.

Woman pressing a panic button with stop sign to overcome addiction or dependence problems. Psychology concept.
Foto: Olivier Le Moal iz iStock

Če ob teh težavah posameznik ne omeji uporabe, lahko nastopijo resne zdravstvene posledice, recimo težave z depresijo, anksioznostjo, paničnimi napadi, občutki tesnobe in globoke osamljenosti. Lahko pa težave vodijo v resne konflikte z najbližjimi, ki želijo osebi pomagati, vendar ta ne sprejme, da ima zaradi pretirane uporabe telefona resne težave in se vsakršni pomoči upira. Te težave se pa sčasoma lahko vse večajo, če se oseba ne odloči za spremembo in si poišče ustrezne pomoči.

Težave s pozornostjo

Posledice prekomerne uporabe telefona pa sežejo tudi v težave s spominom in posledično težave s pozornostjo. Telefon namreč ponuja številne možnosti, ki nam v kratkem času ponudijo številne informacije, ki jih naši možgani težko procesirajo. Dodatno težavo povzroča umetna svetloba, ki jo odseva mobilna naprava in ima številne posledice na naše zdravje. Ob uporabi telefona smo tako dvojno preobremenjeni. Številne študije so dokazale, da imajo posamezniki prav zaradi tega težave, ki jim povzročajo nemir, vznemirjenost, ter težave s koncentracijo in pozornostjo. Mnogi trdijo, da imamo občutek možganske megle, ki jim onemogoča jasne misli in razmišljanje, s tem pa težave z branjem, učenjem in tudi pomnenjem.

Kljub telefonu biti srečen in zadovoljen

Ni vam treba odvreči telefona, da bi bili srečni in zadovoljni. Pomembno je, da je v vašem življenju ravnovesje. To pomeni, da je pomembno čas nameniti tudi druženju, ljudem, ki vas izpolnjujejo, se ob njih počutite dobro. Predvsem je pomembno, da svoj čas polnite s športom, glasbo, hobiji, ki vas veselijo in izpolnjujejo. To vam bo vračalo občutek zadovoljstva s samim s seboj, krepilo samozavest in ohranjalo kakovostne medosebne odnose. Le tako boste lahko sledili svojim željam in uresničevali sanje.

info@uglaseni-odnosi.si | 069 694 913

Drago Švajger, mag. ZDŠ, psihoterapevt, vodja in ustanovitelj centra za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje Uglašeni odnosi

Prejšnji članekVodja Škisove tržnice Tilen Hvala: »Lanska je bila rekordna, upam, da bo letos tudi.«
Naslednji članekOdštevamo zadnje dni do Škisove tržnice
Moški z rokami v žepih, poleg je roža
info@uglaseni-odnosi.si|069 694 913

Drago Švajger, mag. ZDŠ, psihoterapevt, vodja in ustanovitelj centra za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje Uglašeni odnosi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.