Slišati sebe – Nejc Krevs je začel novinarsko kariero na Teološki fakulteti

Nejc Krevs, Ljubljana 2019, foto Stojan Femec
Nejc Krevs, Ljubljana 2019 (foto: Stojan Femec)

Po opravljeni maturi na gimnaziji Moste (2014) sem iskal sebe in svojo pot. Vselej sem bil družbosloven tip človeka, ki ga še danes zanimata zgodovina in religije. A vendar, odločitev za študij na Teološki fakulteti UL ni izhajala iz nekakšne pragmatične presoje in tehtnega razmisleka, temveč bolj iz želje po spoznanju lastnega jaza in izobraževanju v smeri teoloških, filozofskih in etičnih ved. Razviti sposobnost samorefleksije, ki zareže v srž človeškega bivanja, je primarno ena največjih kvalitet, ki ti jih fakulteta ponudi.

Če me je raziskovanje mojega notranjega jaza in odnosa do presežnega razbistrilo, pa me je spoznavanje osnov latinščine, staro hebrejščine in grščine motiviralo za odkrivanje zgodovinskih temeljev sodobne zahodne družbe. Te smo na študentskih potovanjih s profesorji iskali v številnih evropskih mestih pa tudi na Bližnjem vzhodu.

Posebej se mi je utrnilo potovanje v Izrael in na avtonomna palestinska ozemlja, kjer smo spoznavali tri največje monoteizme – judovstvo, krščanstvo in islam. Opazovati, kako na tako majhnem območju starega mestnega jedra v Jeruzalemu molijo pripadniki vseh treh omenjenih ver, je neprecenljivo.

To so bili tudi moji prvi novinarski koraki, saj sem začel prek študentske napotnice delati na Radiu Slovenija. Iz nejasne vizije in rahle utesnjenosti sem že v prvem letniku študija izklesal jasne cilje, ki me še danes vodijo pri mojem novinarskem delu, posebej usmerjenemu v preučevanje religij in njihovih vplivov v svetu. A tukaj se teološke veščine, ki sem jih pridobil ne končajo, saj so te tesno prepredene tudi z veščinami pedagogike in kulture govora.

Nejc Krevs iz Tel Aviva, Snemalec Igor Arhar
Nejc Krevs iz Tel Aviva (snemalec: Igor Arhar)

Po opravljeni avdiciji na Televiziji Slovenija sem postal voditelj televizijske oddaje Infodrom. S pedagoškimi pristopi in znanjem, ki sem ga pridobil na fakulteti, je bilo mogoče lažje vzpostaviti stik tudi z mlajšo generacijo gledalcev televizije. Soočanje s tremi monoteističnimi religijami tekom študija na Teološki fakulteti UL mi je omogočilo tudi lažje poročanje iz Tel Aviva in Jeruzalema (Izrael), tako s političnega in verskega kot tudi družbenokulturnega vidika. Svojo študentsko in raziskovalno pot, ki se tu ne konča, ampak se z novinarskim poklicem, ki ga opravljam, šele dobro začne, lahko povzamem s sloganom fakultete: »Drznite si biti drugačni«.

Nejc Krevs,
novinar RTV Slovenija

Univerza100: Nejc Krevs, študent teologije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.