Socialno podjetništvo kot navdih za mlade podjetnike v Sloveniji

Prejemniki nagrade, štiri punce in en fant z nagradami v roki
Foto: Žiga Intihar on Social Impact Award

Socialno podjetništvo je vse bolj prepoznano kot inovativna oblika podjetništva, ki si prizadeva za doseganje družbenega in okoljskega učinka ter reševanje družbenih problemov.

Gre za podjetniško dejavnost, ki združuje cilje dobičkonosnosti s cilji družbenega napredka. Socialna podjetja delujejo na trgu in ustvarjajo dobiček, vendar ta dobiček ni namenjen zgolj lastnikom, temveč se reinvestira v družbeno koristne dejavnosti.

Razlika med klasičnim in socialnim podjetništvom

Socialno podjetništvo se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da kot prioriteto postavlja rast socialnega kapitala in ne samo ustvarjanje dobička.

Stremi k ustvarjanju družbenih sprememb in reševanju problemov, ki prizadenejo ranljive skupine ali okolje. Dobiček socialnega podjetja se uporablja za doseganje družbenih ciljev, kot so izboljšanje kakovosti življenja ljudi, zaposlovanje ranljivih skupin, iskanje inovativnih poslovnih rešitev in podobno.

Osnovna načela socialnega podjetništva

Osnovna načela socialnega podjetništva temeljijo na ustvarjanju družbene vrednosti in trajnostnih poslovnih modelih. Prvo načelo poudarja, da socialna podjetja aktivno rešujejo družbene probleme in izboljšujejo kakovost življenja ljudi. To pomeni, da njihova dejavnost ni zgolj usmerjena v doseganje dobička, temveč tudi v družbeni vpliv.

Drugo načelo se osredotoča na trajnostnost poslovnega modela, ki zagotavlja dolgoročno vzdržnost socialnih podjetij. Ti poslovni modeli so usmerjeni v ekonomsko stabilnost, hkrati pa upoštevajo socialne in okoljske vidike, kot so vključevanje ranljivih skupin v zaposlitev ali spoštovanje okoljskih standardov. Skozi ta načela socialno podjetništvo združuje gospodarske cilje z družbenim napredkom, ustvarjajoč inovativne in trajnostne rešitve za družbene izzive.

Udeleženci podelitve na odru
Foto: on Social Impact Award

Kako stopiti na socialnopodjetniško pot?

So vas zgornje besede morda navdihnile za ustanovitev lastnega socialnega podjetja oziroma si želite o socialnem podjetništvu izvedeti več? Pri tem vam lahko pomaga Social Impact Award! Gre za projekt, ki je namenjen spodbujanju in podpiranju mladih do 30. leta pri razvoju njihovih družbeno in okoljsko angažiranih idej. Projekt nudi mentorsko in finančno podporo mladim socialnim podjetnikom, ki so še na začetku svoje podjetniške poti, in mladim, ki s svojo socialnopodjetniško idejo naslavljajo najpomembnejše izzive časa, v katerem živimo.

Projekt je razdeljen na dva dela – v prvem se osredotočamo na izobraževanje mladih o pomenu socialnega podjetništva, temu pa sledi tekmovalni del, v katerega se prijavijo tisti mladi, ki si želijo svojo socialnopodjetniško idejo še naprej razvijati in se potegovati za finančna sredstva.

Projekt podporo nudi vse od oblikovanja ideje do njene nadgradnje skozi mentorski proces, ki ga vodijo priznani in uspešni socialni ter klasični podjetniki, vse do točke, da je pripravljena za implementacijo. Udeleženci projekta lahko poleg mentorske podpore prejmejo tudi nepovratna sredstva za namene vzpostavitve svojega socialnega podjetja v višini 1500 €.

V preteklih letih se je v projekt SIA vključilo kar nekaj ekip, ki danes delujejo kot uspešna socialna podjetja. Ena od uspešnejših idej, ki je v letu 2021 prejela tudi nagrado strokovne žirije, je JAZ INTIMI. Njihova osrednja dejavnost je izobraževanje o temah odraščanja, odnosov, spola in spolnosti, v ta namen pa ponujajo različne delavnice, ki so namenjene osnovnošolcem.

Lani je bila kot ena od štirih zmagovalnih idej okronana ekipa Vsak otrok si zasluži obrok. Njihov projekt naslavlja velik problem revščine med otroki, saj v Sloveniji kar 40.000 otrok živi pod pragom revščine. Glavni namen zavoda je otrokom na nešolske dni priskrbeti tople, zdrave obroke, pri tem pa sodelujejo s šolskimi in zasebnimi kuhinjami, pridelovalci, predelovalci, dostavljalci hrane ter sorodnimi organizacijami.

Na začetku maja so se odprle prijave za letošnjo sezono Social Impact Award Slovenia 2023, ki bodo odprte vse do 9. junija 2023. Svojo idejo lahko prijavite na tej povezavi.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekMesečni horoskop: Junij 2023
Naslednji članekV mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije – prihaja poletna Ljubljanska vinska pot
Prazna profilna slika
marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.