Squashland, prvi leseni squash center na svetu

Squashland je prvi leseni squash center na svetu
Squashland je prvi leseni squash center na svetu Foto: on squashland

Verjetno si že slišal za Squash? Gre za šport, ki ga pogosto vidimo, le redki pa so tako drzni, da si ga upajo tudi igrati. Na srečo je za vse, ki bi si takega športa želeli priučiti in hkrati v svoje življenje vnesti zvrhano mero aktivnosti, v Sloveniji tudi Squashland. Kaj točno je Squash in kaj je Squashland?

Kaj je squash in kako ga igrati?

Gre za igro s posebnimi loparji in gumijasto žogico, ki se igra na namenskih igriščih, kljub temu, da se opis sliši zelo podoben tenisu ali badmintonu, je squash daleč od tega. Igralci namreč žogo odbijajo na stene in ne neposredno eden proti drugemu. Igralec mora žogico zadeti, preden se ta dvakrat odbije od tal, poslati pa jo mora v določeno območje med dvema črtama na steni. V igri lahko sodelujeta dva igralca. Posebnost igre je velika hitrost squash žogice, ki lahko doseže hitrosti čez 200 km/h. Zato je igra zelo dinamična in zahteva dobre reflekse ter gibčnost.  Igralci so vedno v gibanju, pri čemer so gibi kratki in intenzivni, tako da je potrebne tudi kar nekaj moči. Gre za enega izmed najhitrejših športov, ki je tudi zelo zabaven. Pravijo mu tudi šah na igrišču, saj je squash miselna igra z veliko taktike in predvidevanja potez soigralca.

Oprema za squash

Poleg dvoranskih športnih copat so del potrebne opreme le še squash loparji in žogice. Žogice so na voljo v različnih hitrostih, za začetek je seveda priporočljivo izbrati mehkejšo žogico, ki je označena z modro piko. Igrišče za squash je obdano s štirimi stenami, ponavadi so stene obarvane belo, na njih pa so rdeče črte, ki označujejo polje, v katerega je treba ciljati z žogo, zadnja stena je običajno steklena.

Great endurance of two squash players
Foto: gpointstudio iz iStock

Ogrevanje pred igranjem squasha

Pred začetkom igranja se je potrebno ogreti, saj je, kot že omenjeno, squash zelo dinamična igra. Brez ogretih mišic lahko tako hitro pride do poškodb. Ogreti je priporočljivo tudi žogico, saj je tako njena odzivnost in odbojnost boljša.

Kako poteka igranje squasha?

Na začetku igralca določita, kdo bo začel s servisom. Ta igralec servira, dokler mu drugi servisa ne odvzame. Žogo je potrebno ciljati med rdeči črti na sprednji steni, na tla pa lahko pade le enkrat (odbija se lahko od sten). Igra se igra na dva ali tri dobljene nize, pri čemer se vsak niz igra do enajst dobljenih točk. Seveda lahko pravila tudi priredite, sploh na začetku, ko se še učite.

Squash je odlična kardiovaskularna vadba, saj se v eni uri lahko porabi tudi od 600 do 1000 kalorij, kar je v primerjavi z večino drugih športov ogromno. Zaradi takšne intenzivnosti se igranje odsvetuje starejšim in tistim s srčnimi težavami.

Squashland, prvi leseni squash center na svetu

Squashland se nahaja v zelenem okolju športnega parka Štepanja vas in je prvi leseni squash center na svetu ter kot tak edinstveni primer trajnostne gradnje športnih objektov.

Uporabnikom poleg prijetnega bivanja v zgradbi iz naravnih materialov nudi tudi ostale trajnostne rešitve, ki so izredno pomembni pri nastajanju mest prihodnosti s poudarkom na celostni samozadostnosti objekta, tako z vidika energije, kakor tudi preskrbe.

Športni center Squashland nadaljuje tradicijo squasha začeto daljnega leta 1991 v ljubljanskem BTC, razvija tekmovalni in rekreativni šport, hkrati pa uporabnikom nudi poleg kvalitetnih športnih storitev tudi ostale storitve (savna, masaže), ki pomembno prispevajo h kvaliteti življenja, pozitivno vplivajo na divji ritem vsakdanjika ter okrepijo telo in duha za lažje spopadanje s stresom.

Športnim navdušencem je v Squashlandu na voljo 6 vrhunskih squash igrišč, od katerih sta 2 igrišči multifunkcionalni, saj se lahko preobrazita v igrišče za Wallyball ( posebna in zelo zabavna različica odbojke, pri kateri so dovoljeni tudi odboji od sten ) ali namizni in nogometni tenis. Poleg tega je v centru več dvoran za funkcionalne vadbe in treninge, finska savna in prostor za masažo.

Squashland je za vse, ki želijo biti aktivni

Dolgoletne izkušnje in strokovno usposobljeno vodstvo, ob izjemni arhitekturi, tehničnih zmožnostih in spretni razporeditvi igrišč ob njihovi možni preobrazbi v druge namene, so kvalitete, s katerimi se lahko pohvali le malo športnih centrov, vse to pa omogoča tudi veliko programsko prilagodljivost.

Začetniki si lahko loparje in žogice izposodijo pri nas, imeti morajo le primerna športna oblačila in po možnosti športno obutev za dvoranske športe. Vedno smo po želji na voljo za predstavitev pravil in tehnike squasha, Wallyballa in ostalih dejavnosti, ki potekajo v našem športnem centru. Kavarna Squashland je obdana z zelenjem in prelepim razgledom na bližnji travnik, ponudba pijač je raznolika, tudi nekaj prigrizkov in sladic je na voljo gostom. Ob pijači v Squashlandu se gostje lahko zabavajo tudi ob igranju vse bolj popularne družabne igre Štrbunk ali Cornhole.

Kavarna Squashland je pravi raj za vse aktivne
Kavarna Squashland je pravi raj za vse aktivne Foto: on squashland

Naj samo omenimo še, da izvajamo tudi team buildinge za različne skupine, praznovanja otroških rojstnih dni in drugih zabav, smo tudi največji ponudnik različnih aktivnosti za šolske športne dneve.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrihaja 24. Slovenski festival vin!
Naslednji članekMartinovo 2023: Vse, česar nisi vedel o martinovem + kje martinovati?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.