Martinovo 2023: Vse, česar nisi vedel o martinovem + kje martinovati?

kermit, frog, wine
Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

Martinovo je priljubljen jesenski praznik. Praznujemo ga na nedeljo, ki je najbližje godu svetega Martina (11. novembra), po katerem ima praznik tudi ime. Praznik je nadvse priljubljen, saj je tesno povezan z vinom, na ta dan naj bi se mošt spremenil v pravo vino. V nadaljevanju smo zbrali nekaj zanimivosti o martinovem, čisto na koncu pa ti namignemo, kam se odpraviti čez vikend, če se želiš udeležiti martinovanja.

Praznik so poznali že pogani

Praznik so poznali že naši poganski predniki, čeprav danes nosi ime po krščanskem svetniku, svetemu Martinu. Pogani so se jeseni zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih prosili za obilje v naslednjem letu. Krščanska cerkev tega praznika zaradi njegove priljubljenosti ni odpravila, ampak ga je le zaznamovala s svojim svetnikom.

Martinovanje Maribor

Kdo je bil sveti Martin?

Sveti Martin ali Martin iz Toursa je bil rojen v 4. stoletju v Panoniji, na ozemlju današnje Madžarske. Opravljal je vojaško službo, pri štiridesetih pa je vojsko zapustil in postal menih. Kasneje je bil posvečen za škofa v Toursu v Franciji.

Bil je zelo skromen in nesebičen. Poznan je po zgodbi o beraču. Sveti Martin je pozimi pred mestnimi vrati srečal berača, ki ni imel obleke. Prerezal je svoj plašč in polovico dal beraču, da ta ne bi zmrznil.

Je bil sveti Martin vinar?

Sveti Martin nima posebne povezave z gojenjem trte in ni bil vinar. Vendar pa se mu po izročilu pripisuje pomembna vloga pri širjenju vinogradništva po tourinški regiji, kjer je škofoval.

»Svet’ Martin iz mošta dela vin’!«

V Sloveniji in na Hrvaškem se martinovo praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne velja mošt za nečisto vino, ki se na praznik spremeni v pravo vino.

Tradicionalna Martinova pojedina

Tradicionalno Martinovo pojedino se postreže na prvo nedeljo po godu svetega Martina, letos bo to v nedeljo, 13. novembra. Na mizi bodo nadevana raca, mlinci, zabeljeni z zaseko ter rdeče zelje z jabolkom. Seveda ne smemo pozabiti na kozarec vina ob jedi.

Martinova gos

Na Martinovi pojedini ne sme manjkati Martinova goska. Legenda pravi, da ko so ga izvolili za škofa v Toursu, sveti Martin iz svoje skromnosti te naloge ni želel sprejeti. Skril se je med goske, ki pa so ga z gaganjem izdale.

Martinovanja po Sloveniji

Zdaj, ko smo bolje spoznali praznik, ti lahko le še zaupamo, kje ga lahko praznuješ. Praznovanje martinovega ali martinovanje namreč poteka cel teden, ne le 11. novembra. Največje martinovanje v Sloveniji organizirajo v Mariboru, spodaj pa lahko preveriš, kje vse bodo potekale prireditve ob tem prazniku!

Prejšnji članekSquashland, prvi leseni squash center na svetu
Naslednji članekV Ljubljani bo ob Niki Kovač stala Lizz Winstead

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.